Löfven, Blackstenius, Schelin, Sjögren, Hegerberg, Örgryte och Marozsan

Inlägget korrigerat i efterhand i delen om Stina Blackstenius övergång.

I gårdagens inlägg lovade jag komma med ett nyhetssvep från runtom i damfotbollsvärlden. Och här är det.

Fast jag börjar med en uppföljning av gårdagens inlägg om hur svensk fotboll har styrts under coronakrisen. Det bör ju nämligen sägas att statsminister Stefan Löfven:s sågning av Stockholms fotbollförbund även var en käftsmäll för Svenska fotbollförbundet.

Distriktsförbunden har självbestämmanderätt, men statsministerns utspel var ändå en väldigt tydlig signal till SvFF om att skaffa sig hårdare kontroll över sina distrikt. Kanske att det är ett av skälen till att SvFF den senaste tiden varit tydligare i sin kommunikation med distrikt och klubbar. Som exempel skrev man så här den 16 april:

”Distriktsförbund och föreningar ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter med allmänna råd som, med ikraftträdande den 17 april 2020, anger att matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras för barn och ungdomar födda 2002 och senare, medan man avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.”

Så till den senaste tidens damfotbollsnytt. I går kunde vi se på SVT att Piteå IF tappar cirka 350 000 kronor på att Piteå Summer Games inte blir av i år.

Piteå IF

I samma inslag konstaterar Piteås ordförande Rikard Fahlman att coronakrisen dessutom sannolikt kommer att leda till dyrare reskostnader i år:

”Vi vet ju inte hur allsvenskan kommer att spelas. Där kommer vi antagligen att åka på en smäll med dyrare kostnader för resor och det är en väldigt stor del av våra kostnader. Nu har vi Umeå på 22 mils avstånd, men annars är närmsta matchen Uppsala, så varje bortamatch är med flyg. Det kostar enorma pengar.”

Klubben har redan tappat 100 000 kronor på biljetter de inte kan boka av. Nu är ordförandens förslag att det bör införas en resekostnadsfördelning i damallsvenskan.

EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek svarar så här på det förslaget:

”Om Piteå önskar en sådan lösning behöver den dras med övriga klubbar i damallsvenskan. EFD har inga ytterligare medel att dela ut än det vi redan gör.”

Det återstår att se om övriga damallsvenska klubbar vill släppa delar av sina intäkter för att hjälpa Piteå och Umeå.

Stina Blackstenius

Den största inhemska nyheten de senaste veckorna är ju Stina Blackstenius övergång från Linköping till Göteborg. I förra veckan presenterade GP intressant bakgrundsinfo kring övergången.

I en lång artikel presenterade tidningen utdrag ur det tävlingsärende som gjorde Blackstenius klar för Göteborg. Det visar att tvisten har hållit på sedan den 12 november. Det är nämligen det datum som Göteborg ansåg att klubbarna var överens. En linje som även förbundets skiljenämnd sedan gick på.

I november skrev Göteborg ett spelaravtal med Blackstenius, som man laddade upp i förbundets datasystem Fogis. Däremot lade man aldrig upp något övergångsärende. Och här stannade allt. Här har det tidigare felaktigt stått att Göteborg även la in en övergång i Fogis. Men det var jag som hade läst texten i GP dåligt.

Formuleringen i tidningen är: ”Det enda som saknades var Linköpings FC:s signatur, erfar GP. Den kom aldrig.” Enligt tidningen berodde det på ett par olika saker:

1) LFC fick in nya sponsorspengar, vilket förbättrade klubbens ekonomiska läge.
2) Mimmi Larsson skrev på för Rosengård, vilket gjorde att Linköpings behov av Blackstenius blev klart större.

Först i slutet av februari tog Göteborg ärendet till skiljenämnd, och den 27 mars avgjordes tvisten. Det är lätt att förstå att Blackstenius har haft svårt att hålla fokus den här vintern.

Vi har nyligen också fått veta vad Lotta Schelin har haft fokus på den senaste tiden. Ihop med sin fru Rebecca Schelin har Schelin skrivit en självbiografi som heter ”I huvudet på Lotta Schelin” och som släpps i höst. Den går redan nu att förhandsboka.

I veckan har Sofia Jakobsson fyllt 30 år. Grattis.

På en mycket lägre nivå har division IV-klubben Örgryte IS gjort ett antal fina nyförvärv. Öis är kanske det av de herrelitlag som i år startar damlag från gärdsgårdsserierna som fått minst uppmärksamhet.

Men Örgryte har skaffat sig en stomme av ett gäng tidigare Jitexprofiler. Först anslöt Sofia Skog med damallsvenska meriter från just Jitex och Göteborg FC samt flerfaldiga bandyvärldsmästaren Elin Sandgren, som spelat damallsvenskt för QBIK och Jitex. Och nyligen fick man in ytterligare ett meriterat nyförvärv i Julia Strahl, som spelat i elitettan med Kungsbacka och Jitex.

Skog och Strahl har för övrigt redan gjort mål för Örgryte.

Tillbaka till högsta nivån. Ute i Europa körs diverse hem- eller familjeutmaningar. Här är hur Linda Sembrant löste familjeutmaningen #FamilyChallenge:

I Norge ligger fotbollsträningen nere, och det är stopp för publikmatcher åtminstone till den 1 september.

Det händer ändå lite grand i vårt västra grannland. Bland annat har Martin Sjögren förlängt sitt kontrakt som norsk förbundskapten. Han blir minst kvar över det EM-slutspel som nu är flyttat till 2022.

Sjögren var för övrigt med i Olof Lundh:s podd för några veckor sedan. Då sa förbundskaptenen att han inte tror att storstjärnan Ada Hegerberg kommer tillbaka till landslaget.

Det ledde till en dispyt med båda systrarna Hegerbergs agenter Alan Naigeon och Victor Bernard. Naigeon tycker både att Sjögren hade dålig tajming med sina uttalanden samt att förbundskaptenen gått över gränsen. Agenten säger:

”Jag förstår inte vad han vill säga? Vad måste Ada göra? Måste hon ringa Martin för att få komma tillbaka? Han tar upp det här med jämna mellanrum. Jag förstår inte vad han har för problem?”

Jag har inte hört podden, men jag minns att Ada Hegerberg tog upp ämnet i magasinet Josimar just innan fjolårets VM-slutspel. Det tyckte jag var väldigt dålig tajming, eftersom det tog bort fokus från de spelare som Norge faktiskt hade med till VM. I det länkade inlägget skrev jag att: ”Så agerar inte lagspelare – bara egoister.”

Och vad jag har hört så har agent Naigeon rätt. Ada Hegerberg måste ta initiativet om hon vill tillbaka till landslaget. Och hon måste även be både spelare och ledare om ursäkt. Exakt för vad det är hon behöver be om ursäkt för har jag däremot inte hört något om.

Sjögren har alltså förlängt. En förbundskapten som däremot inte får förlängt är Englands bas, Phil Neville. Han kommer att köra vidare över OS, där det är Storbritannien som skall spela. Däremot leder inte Neville Englands lag i EM-slutspelet 2022.

För övrigt vill Svenska fotbollförbundet förlänga Peter Gerhardsson:s kontrakt att löpa över EM 2022. Gerhardsson har för övrigt gått ner i lön under den period har är korttidspermitterad.

Trots två förluster i Algarve ligger Sverige för övrigt kvar på femteplatsen på världsrankingen, även på den senaste rankinglistan.

Nu under coronatider har det diskuterats och spekulerats kring hur olika sporter, lag och idrottare kommer att klara krisen. För ett tag sedan gick det internationella spelarfacket Fifpro ut med en rapport som sa att damfotbollen som sport kan vara hotad.

Det kändes väl alarmistiskt, även om förstås det finns anledning att fråga sig hur internationella herrfotbollsklubbar kommer att hantera sina damlag nu när det blir kämpigt med ekonomin.

Här i Sverige svarade i alla fall EFD på rapporten med att säga att de trots allt ser framtiden an med optimism:

”Vi analyserar löpande fakta vi har och de signaler vi får från omvärlden. Coronakrisen kommer att övergå till något nytt, och då bygger sig svensk damelitfotboll stark igen.”

Jag är också inne på EFD:s linje. Damfotbollen har blivit så stark att den inte kommer att raseras av den här pandemin. Det är även en åsikt som stöds av svenska spelaragenten Maria Karlsson de Cecco och av en sponsorskonsult vid namn Anders Lindén. Den senare säger till SVT:

”Det genombrottet som kom 2019, med fotbolls-VM och allt som skedde, det går inte att stoppa, tror jag.”

Frågan är om Lyon kan stoppa stjärnduon Dzsenifer Marozsan och Sarah Bouhaddi från att lämna klubben. Den viktiga Lyonduon sägs vara stora prestigevärvningar av Utah Royals i NWSL. Då snackar vi inte bara prestige för klubben, utan också för hela ligan.

Marozsan har varit Lyons bästa spelare de senaste åren. Och om hon lockas från Europas största klubb till USA, då är det en jättevinst för amerikansk klubbfotboll.

Rykten säger att Bouhaddi och Marozsan kommer att ersättas av Atletico Madrids Lola Gallardo och Wolfsburgs Sverigebekanta mittfältare Sara Björk Gunnarsdottir.

Det känns ju faktiskt lite konstigt. För jag ser Gunnarsdottir som en väldigt annorlunda spelare än Marozsan. Men kanske att Lyon försöker att bygga om sitt lag och sitt spel.

Ett lag som håller på att bygga om är Bayern München. I veckan har man gjort klart med tyska landslagsbacken Marina Hegering. Därmed har Bayern på kort tid värvat både Hanna Glas och Hegering till sin backlinje.

De värvningarna antyder att Bayern kommer att tappa backar från den ännu ej avslutade säsongen. För på högerbackssidan har man ju exempelvis redan tyska landslagsspelarna Giulia Gwinn och Kathrin Hendrich. Mittbackar finns det också gott om: Amanda Ilestedt, Simone Boye-Sørensen, Carina Wenninger, Simone Laudehr och Kristin Demann.

Vid en koll på tabellen i Frauen-Bundesliga är det för övrigt inte i defensiven som Bayern har tappat mest på Wolfsburg, utan i offensiven. Wolfsburg har 74–7 i målskillnad, medan Bayern har 43–13. Men visst, backlinjen är ju också en del av offensiven. Så kanske att de nya värvningarna kan hjälpa Bayern både framåt och bakåt. Och München har ju dessutom tidigare gjort klart med Lea Schüller till offensiven för nästa säsong. Så man jobbar ju även på att spetsa till offensiven.

Slutligen noterar jag att Kinas landslag tränar på inför ett avgörande OS-playoff som vi inte vet när det kan bli av.

 

17 tankar på “Löfven, Blackstenius, Schelin, Sjögren, Hegerberg, Örgryte och Marozsan

 1. Angående Blacksteniusaffären: det här med ny sponsor stämmer ju inte riktigt. Byggherren Cocozza gav LFC en stor summa pengar i samband med sin 60-årsdag, men någon ny sponsor var det ju inte. Dessutom skedde detta redan i oktober.

  • De extra pengarna verkar alltså inte ha varit någon avgörande faktor. Det kanske var så att LFC tänkte satsa på Mimmi Larsson som förstaforward, men ändrade sig när Larsson valde att lämna.

   Klockan 14.00 just den 12 november gick följande citat från Olof Unogård att läsa i Corren:

   ”Av både sportsliga och ekonomiska skäl är det rimligt att tro att inte både Stina Blackstenius och Mimmi Larsson blir kvar. Det vi vet nu är att Stina har kontrakt, medan Mimmi sagt upp sitt. Därmed inte sagt att det slutar på det sättet. Diskussioner pågår och det är ingenting som är klart.”

   Det citatet stärker ju teorin om att LFC i det skedet hoppades på Larsson.

   • Vilket trams, första forward? Vad menas, att Stina skulle vara tillbakadragen eller vara på bänken? LFC har/hade väl knappast tänkt att spela med 1 forward endast. Hade ju varit optimalt med både Mimmi och Stina som toppforwards men nu försvann ju båda. Om nu LFC hade tänkt att ha Mimmi som ”förstaforward” så varför försvann hon då? Trivdes hon inte i klubben, var hon inte nöjd med Unogård eller gillade hon inte att spela på kanten när Stina spelade på topp? Mimmi tappade ju sin landslagsplats när hon fick spela på kanten och Stina var given i landslaget trots att du Johan tycker att Mimmi är en bättre spelare?

    • Ursäkta att jag uttryckte mig otydligt.

     Men LFC ansåg ju sig bara ha råd med en av dem. Det jag försökte skriva var att det verkar som att Larsson var deras förstaalternativ. Och att det var därför de började diskutera försäljning av Blackstenius.

     Men när Larsson bestämde sig för Rosengård var LFC inte längre intresserat av att sälja Blackstenius.

 2. Det är bara att uppriktigt beklaga den taskiga ekonomiska sits Piteå IF hamnat i. Även om man inte är den enda fotbollsklubben som trycks av ångest just nu. PIF:s klubbchef sa något raljerande att det inte är deras fel att alla konkurrenter ligger i fel del av Sverige. Jo, så är det förvisso. Kanske vore lösningen att flytta hela Piteå söderut, till lite varmare breddgrader, ungefär i höjd med Gävle…

  För övrigt var det en högt respekterad ledare i en känd östgötsk damfotbollsklubb som menade att det egentligen är alldeles för kallt och besvärligt att spela fotboll i norra Norrland. Det var strax före de fina inomhusarenornas genombrott, men med tanke på klimat och mörker kanske norrlänningar borde hålla sig till enbart innebandy och ishockey… 😉

  • Fast nog vore det dags för reseutjämningsbidrag även i damallsvenskan? Om man nu tycker att det ska finnas elitfotboll över hela landet, vilket jag väl tror att många vill.
   Kanske blir det så först den dag både Umeå, Morön, Sunnanå och kanske fler norrlag återfinns i damallsvenskan?! 🙃

 3. Jag vet inte hur länge Piteå anser det går att spela fotboll med tanke på snö och kyla ? Det borde väl gå fram till okt och sedan börja i april. Tror Piteå har en fin inomhushall och sedan borde dom ha en spelplan med värmeslingor. Sen tror jag inte klubbarna i södra Sverige går med på någon reseutjämning. Dom är nog lika fattiga och behöver tillskott med pengar dom också ?
  Sen fick ju idrotten 500 miljoner kronor av staten ( där finns det pengar) ! Sen delar Fifa ut pengar också. Så nja pengar finns det nog men dom skall ju komma ut till de behövande.

  • Jo nog kan föreningarna i södra Sverige vara lika fattiga men har trots det inte lika många, långa och kostsamma resor. Om forbollskartan var tvärtom – tänk dig att Rosengård hade bara en bortamatch inom 25 min och sedan en i Stockholm, resten ovanför Uppsala…Tror faktiskt att även Rosengård mfl skulle yttra sig då. Men fotbollsekonomi är inte lätt men det värsta orättvisorna borde man kunna åtgärda.

 4. Långresandet för Piteå påminner en del om villkoren för Luleå inom SHL. Här är Skellefteå närmaste konkurrent på behagligt avstånd – med norrländska mått mätt – sedan kommer Leksand näst närmast. Många, många dyra flygresor tur och retur södra Sverige för Luleå Hockey, men till skillnad från PIF har man många, många fler miljoner att röra sig med. Det handlar ju om en lagsport för män.

  • Ja det är skillnad på folk och folk! (Fast just Luleå är rätt bra på att stötta sitt damhockeylag också va?)
   Undrar hur damallsvenskans lag skulle orka ekonomiskt om Sunnanå och Morön skulle gå upp ( jaja, det lär ju inte hända i år eller nästa eller alls kanske) och Umeå och Piteå blev kvar? Tjoho så glada Piteå skulle vara! 🙂

 5. Måste bara kommentera systrarna Hegerbergs agenter. Sånt trams!
  Visst, som agent ska du stå bakom dina spelare och alltid komma med positiv feedback.
  Men en smula sunt förnuft skulle inte skada.
  Ada är en fantastisk spelare, kanske Europas bästa målskytt, men hon har tydligt visat att hon inte kan foga sig i lagspelet som Martin Sjögren har byggt upp i Norges landslag. Laget har inte varit lika bra på 10 år – utan Ada.
  Vad säger det?
  Äldre syster Andrine har en bra vänsterfot men är för långsam och platsar inte i Norges landslag. I ett svagt Roma har hon börjat på bänken i 6 av 16 matcher. I en rätt så svag liga dessutom.
  Under två säsonger i PSG, 2017/2019, spelade hon endast två matcher från start (med reservtion för skade- och sjukdomsuppehåll).
  I Lundhs pod svarade Sjögren lugnt och sakligt på Olofs frågor. Inte det minsta konstigt.
  Sedan var det ju norsk media som drog igång pajkastningen från agenterna. Att vara svensk förbundskapten i Norge är inte lätt!

 6. Om man har lite för bråttom med att googla på denna bloggs innehavare kan namnet ”John Ryden” dyka upp. Jo, det fanns en smått legendarisk brittisk fotbollslirare med detta namn. John Ryden (1931-2013) var skotte till födseln och mittfältare/försvarare (”centerhalv”) till professionen. En ganska fysisk spelare, som slog igenom på allvar i Tottenham. Klubben värvade honom för den med för dåtiden (50-talet) svindlande summan av 10 000 pund.

  Ja, i brist på färska fotbollsnyheter kan man alltid fylla ut tomrummet med lite blandad skåpmat…

 7. Såg att EFD ( elitfotboll dam) och några klubbar ville starta damallsvenskan i slutet på maj eller början på juni. Men nu säger FHM Anders Tegnell nej det går inte. Dom får väl försöka med nytt datum t.ex i början på aug och då med begränsad publik med munskydd ! Annars kommer det att bli ett förlorat år för fotbollen och den övriga idrotten. Hur går det med klubbarnas ekonomi det kan man ju undra ? Ja blir det fotboll eller inget detta år ? Sveriges OS plats ligger ju kvar men OS kan ev också flyttas till 2022. ??

 8. Ingen DA-start den 31 maj, alltså. Kanske istället, men mycket osäkert, ett startdatum senare i juli eller i början av augusti. Allt hänger i luften, allt är möjligt – eller omöjligt. Om det skulle bli avspark först framåt höstkanten, med ordinarie 22 omgångar, är risken uppenbar att damerna får kämpa på fram till i veckorna före jul… Värsta scenariot är förstås att säsongen 2020 blir ett dystert tomrum i fotbollshistorien. Näst sämst är alternativet med en enkelserie med 11 matcher. Här är alla lag både vinnare och förlorare med slumpen som den 12:e och avgörande spelaren. Det kan mycket väl bli så, något som Piteås Rikard Fahlman är inne på. PIF är f.ö. den klubb som hur än det artar sig framöver är den överlägset störste förloraren i sammanhanget, inte bara ekonomiskt. Fahlman tycker också att inga lag bör flyttas ner ur årets damallsvenska, däremot kan det vara dags för att utöka med ett par nya lag. Det blir säker fler anhängare till idén om en serie med 14 lag eller fler som får vatten på sin kvarn efter Coronakaoset och dess ovissa följder. Eller vad tror du, Johan?

  • Spelar de två matcher per vecka varje vecka från och med 1 augusti (vecka 31) så är de klara i mitten av oktober (vecka 42), Då kan man också läggs in en ledig vecka eller två efter 12 omgångar (hälften + 1 en omgång) för återhämtning och ända vara klar med serien i månadsskiftet oktober/november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.