Fischer, Seger, Hjohlman och Lindahl

Det har ju förstås hänt en del vid sidan av EM under de senaste veckorna – trots att jag haft 100-procentigt fokus på mästerskapet.

I dag återstartade ju faktiskt damallsvenskan efter uppehållet. Det var en tjuvstart som gått ganska obemärkt förbi.
Det blev för övrigt 2–0 till Umeå borta mot Mallbacken efter att Jenny Hjohlman gjort båda målen.

Jenny Hjohlman

Jenny Hjohlman

Utöver det spelade ett antal damallsvenska lag i cupen i dag. Det blev idel storsegrar. Bland annat spelade Linköping med fem EM-spelare på den här arenan i dag. Lite kontrast mot hur det sett ut de senaste veckorna.

Den viktigaste nyheten under EM kom i söndags. Det var Kristianstads DFF som påbörjade ett samarbete med Athlete Ally, en organisation som jobbar för ett öppet klimat inom idrotten.

Jag fick en förvarning via mejl från Hedvig Lindahl sent i lördags. Lindahl är verkligen bra på att marknadsföra olika satsningar, och hon missar inte att få ut sin information till alla tänkbara kanaler. Därför har nyheten redan gått att läsa i flera olika tidningar, bland annat här. Och nu har den även nått en blogg…

Här är KDFF:s introduktionsvideo för samarbetet med Athlete Ally:

* På samma tema har engelska storklubben Liverpool FC börjat ett arbete för att få bort olika slags diskriminering från läktaren på Anfield. Läs mer om det här.

* Det har även hänt en hel del på transfermarknaden. Den största nyheten är förstås att Nilla Fischer lämnar Linköping efter säsongen för att spela för Champions Leaguemästarinnorna Wolfsburg.

Enligt Wolfsburgs hemsida var övergången klar två veckor innan EM. Det har väckt känslor i LFC, då man inte givit något klartecken att kontakta Fischer, och hon då hade längre tid än sex månader kvar på sitt kontrak.

Apropå Wolfsburg slår det mig nu att kvartetten Luisa Wensing, Josephine Henning, Nadine Kessler och Lena Goessling har tagit en magisk kvadruppel i år, nämligen: tyska cupen, tyska ligan, Champions League och EM. Hyfsat…

* Det händer saker i Tyresö. Caroline Seger har förlängt sitt kontrakt även över 2014, och Sara Thunebro fortsätter i klubben minst året ut. Däremot lånas brasilianska Elaine Moura ut till Älta under resten av säsongen. Därmed blir hon sannolikt elitettans bästa spelare. Eller?

Dessutom har man värvat amerikanska målvakten Ashlyn Harris. Som jag ser det tillhör alla landslagsaktuella målvakter i USA världens 15–20 bästa målvakter. Harris är en av dem. Hon stod ju bland annat i 1–1-matchen mot Sverige i Algarve cup i vintras.

Målvakten Ashlyn Harris

Ashlyn Harris och Meghan Klingenberg

* Tyresös huvudkonkurrent om guldet, LdB FC Malmö, har valt att avsluta samarbetet med Frida Nordin, som i stället skrivit på för LB07 i elitettan. Den före detta landslagsspelare uttrycker bitterhet mot sin gamla klubb i den här artikeln. Tråkigt. Det är aldrig bra när klubbar inte klarar av att bryta med trotjänare på ett snyggt sätt.

En som blir kvar i LdB FC är Amanda Ilestedt, som förlängt sitt kontrakt med två år.

* Dagens damallsvenska matcher gick alltså mellan Mallbacken och Umeå. Båda har förstärkt sina trupper med utländska spelare under EM. Mallbacken har knutit upp två amerikanskor, Jessica Shufelt och Blakely Mattern, medan Umeå har värvat finska EM-spelaren Emmi Alanen. Shufelt och Alanen debuterade för övrigt i dag med varsitt inhopp.

4 tankar på “Fischer, Seger, Hjohlman och Lindahl

  1. Som LFC-supporter är det förstås tungt att vi tappar en av våra absolut bästa spelare men som Mäki själv uttrycker det så var ju Nilla tydlig redan när hon skrev på för klubben att målet var att få spela i Europa och med tanke på vilket jobb hon lagt ner i sitt spel i LFC så kan jag ändå bara önska henne lycka till i sin fortsatta karriär i Tyskland.

    Under uppehållet har för övrigt LFC gjort klart med ytterligare en riktig talang från Östergötland i form av Borens Kosovoättade Venera Rexhi som efter vad jag hört ska vara en riktig ‘lirare’ med såväl god teknik och gott målsinne, den beskrivningen ger ju i alla fall mig en viss känsla av deja vu om man säger så. Hur som helst kul att LFC fortsätter den lokala satsningen, man är nu uppe i 6 östgötska spelare från lika många orter i länet, verkligen ett ‘regionens lag’.

    LFC ska tydligen också tillsammans med övriga fotbollseuropa vara ute efter Norges supertalang Caroline Graham Hansen och jag håller förstås tummarna för att vår f d LFC-spelare Holstad Berge har ‘lobbat’ lite för sin gamla klubb då hon verkade trivas under sin tid här. Ekonomiskt kan man förstås inte mäta sig med Tyresö men det finns ju andra faktorer som kan vara viktiga för unga spelare med framtiden för sig, t ex speltid vilket hon garanterat skulle få i LFC. Det är ju en häftig tanke att få Nordens kanske två största bolltalanger i form av Hansen och Harder i samma anfallsuppställning, snacka om att det skulle gå undan där.

  2. Det är bara att gratulera Fischer och önska henne lycka till i Bundesliga, kul att vi på nytt har mer än Göransson i damfotbollens Mecka. Båda bör kunna utvecklas ytterligare inför VM 2015 genom träning och spel i Tyskland.

    Vad behöver vi inför VM 2015 ?
    – en ny toppmålvakt
    – en snabb mittback som parhäst till Fischer
    – en innermittfältare som är tvåfotad med bollkänsla och förmåga att lägga bollarna rätt till Göransson, Jakobsson och Asslani m.fl.
    – en måltjuv som sätter alla de enkla bollarna utan klacksparkar och ”annat trams”

    Vem bör vara med i VM-kvalen ?
    – alla de spelare som bedöms kunna utvecklas ytterligare en nivå till 2015
    – och helst har alla tre förmågorna, dvs. bollkänlsa, fysik och snabbhet

    Vilka är då kvar från EM -truppen ?
    – först vill jag säga att jag passar på ett antal av de spelare som inte fått speltid i EM och som jag inte sett tillräckligt i Damallsvenskan
    – kvar är Fischer, Samuelsson, Göransson, Seger (mittback ???), Jakobsson, Asslani, Schelin

    Vilka måste kanske lämna, denna hemska fråga ?
    – våra tre målvakter, Thunebro, Rohlin, Hammarström, Öqvist, Segerström och Sjögran

    Heja Sverige !!!

    • Ja, Christoffer, det är tänkvärda ord du kommer med om landslagets utformning, men i målvaktsfrågan saknas namnet Sofia Lundgren. Medvetet eller omedvetet? Tyvärr kanske vi har sett det sista av Lundgren i större sammanhang, kanske t o m klubbsammanhang. Hon lider som bekant av ett mycket besvärande ryggproblem, som yttrar sig i form av ryggskott. Att säga att det är ”besvärande” är förstås en stor underdrift då det handlar om målvakter…

      Lundgren lär enligt rykteskarussellen vara på väg bort från Linköpings FC i och med höstsäsongens slut – vi får väl se hur trovärdiga ryktena är. Hursomhelst är ryggproblemet akut inför höstomgången i Damallsvenskan och igår fick andremålvakten Lina Ringshamre matchdebutera i mötet med Landsbro IF i Svenska Cupen. (Lina fick f ö hålla nollan, en önskedebut givetvis!). Det blir med största sannolikhet Ringshamre som får ta ansvaret mellan målstolparna i LFC – i alla fall den närmaste tiden. På söndag väntar Mallbackens IF borta på Strandvallen och det blir ett större elddop för unga Lina än matchen på Borovallen i Vetlanda!

      Det ska bli mycket intressant att se hur LFC-ledningen tänker och agerar i den oerhört viktiga målvaktsfrågan!

  3. Vill vara tydlig och säga att jag tycker att Lundgren är en mycket bra målvakt, men min fråga är om hon med sin rygg, familj och personnummer kan vara en nivå bättre 2015 ?

    Vi behöver en toppmålvakt om vi ska ta ädla medaljer 2015, jämför med USAs målvakt senast och Tysklands under EM. Jag vill inte låta negativ men vid Danmarks mål mot oss, som var ett skott utanför 16 meter, reagerade inte Hammarström och lyfte inte ens från gräset. På Tysklands mål mot oss kan man alltid vara efterklok och ifrågasätta hennes utrusning. Allvarligast är dock att hon inte har kraften att äga sitt målområde och styra den inre försvarsspelet-

    Heja Sverige !!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.