Göransson ny vänsterback?

Jag var fel ute i förra inlägget. Pia Sundhage inleder förändringsarbetet direkt i sin första trupp efter EM. Störst överraskning är nog trots allt att Antonia Göransson är uttagen som ytterback – utan att själv veta om det.

Till förbundets hemsida säger Sundhage:

”Vi behöver alternativ, det kommer att bli ett mission under de här två åren att hitta dom. Är man vänsterfotad, eller tvåfotad, och bekväm med boll är det intressant. Och Antonia har ju alla kvalitéer.”

Det blir ett intressant test. Men med tanke på att Potsdam oftast spelar 3-4-3 med man-man-markering i backlinjen lär hon inte kunna träna så mycket på backjobbet i ligaspelet.

Antonia Göransson

Antonia Göransson

Från EM-truppen saknas Sofia Lundgren, Stina Segerström och Elin Magnusson. De ersätts av Malin Reuterwall, Hanna Folkesson och Marija Banusic. Folkesson var en uttagning man borde ha kunnat förutse, då hon missade EM på grund av skada.

Malin Reuterwall

Malin Reuterwall

Kul med Reuterwall och Banusic. Fast hur är det med den senares skadeproblem? Jag såg att hon byttes ut i 62:a minuten i dagens damallsvenska match.

Det blir för övrigt en naturlig övergång till just damallsvenskan. Där föll Kristianstad och Banusic i dag borta mot Linköping med 3–1 efter att Pernille Harder gjort de två sista målen för LFC och Renée Slegers det första. KDFF:s reducering stod Linnea Liljegärd för.

Kristianstads förlust innebär att laget kan petas ner under nedflyttningsstrecket i morgon. Då spelar nämligen Mallbacken borta mot Jitex i ett nervdallrande bottenmöte. Om Mölndalslaget tvingas ställa upp utan Minna Meriluoto och Annica Sjölund i morgon igen – då kan det mycket väl vara så att Elisabet Gunnarsdottir:s lag är näst sist om ett dygn.

I Skellefteå vann Tyresö med 8–0. Siffrorna var inte ett dugg missvisande, för skillnaden mellan lagen var ungefär så stor som de säger. Möjligen att Tyresö borde ha gjort några mål till. De åtta de gjorde ser du här:

Tre av målen gjordes av Christen Press, som därmed har gjort 20 i årets serie – även om hon bara står på 19 i officiella skytteligan.

Christen Press

Christen Press

På länken ovan ser man även att Ali Krieger stod för fyra assist. Fast i den officiella statistiken gick hon miste om ett av de där assisten. Sunnanås statistiker lyckades dock pricka in sju av åtta målpass, det är klart bättre än hur det ser ut på många andra damallsvenska arenor.

Om Sunnanå finns det inte mycket att säga mer än att laget verkligen är precis så dåligt som tabellen säger.

I dag kopplade Eskilstuna United för övrigt greppet om att bli det lag som ersätter Sunnanå i högsta serien. 2–0 hemma i seriefinalen mot AIK imponerar. Publiksiffran på 1622 imponerar ännu mer. Bara tre matcher i damallsvenskan har haft större publik i år.

9 thoughts on “Göransson ny vänsterback?

 1. Inget ont om Göransson och hon kan förstås bli en utmärkt vänsterback men ska man ‘testa nytt’ så hade jag ju personligen gärna sett Magdalena Ericsson få chansen då hon varit riktigt stabil defensivt, hon var en av få som klarade godkänt i debaclet nere i Malmö, och hon fyller dessutom på bra offensivt. Hon har varit minst lika bra som Jessica Samuelsson av vad jag sett i LFC så det borde ju räcka på internationell nivå också.

  Sen måste jag ju säga att jag blev lite besviken på Kristianstad, hade faktiskt trott det skulle bli en riktigt svår match för LFC men segern var odiskutabel trots att LFC:s första halvlek inte var bra. Banusic fick inte ut mycket av sitt spel utan visade mest prov på dåligt humör vilket för övrigt gällde de flesta offensiva spelarna i Kristianstad.

  • Gissar att Sundhage satsar 100 procent på snabbhet där bak. Skall hon behålla det chansartade duellspelet måste hon ha tre blixtar runt Fischer i fyrbackslinjen. Och Göransson är ju både snabb och löpstark. Hur är Ericssons snabbhet och uthållighet?

   Illavarslande att Banusic visade dåligt humör. Jag har tidigare hört rapporter om att hon visat negativ attityd i olika sammanhang.

   Din kommentar var för övrigt kommentar nummer 1000 på den här bloggen. En liten milstolpe…

   • Vad gäller Ericsson så är hon förstås inte lika snabb som Göransson, det är det inte många i Damlandslaget som är, men tveklöst snabbare än Thunebro och med bättre ‘timing’ i sina aktioner.

    Vad gäller uthålligheten kan jag konstatera att hon har spelat 90 minuter i samtliga årets seriematcher och i alla matcher jag sett på Linköping Arena konstant fyller på offensivt och ändå orkar hålla uppe försvarsspelet under hela matcherna. Borde vara ett gott tecken.

   • Som tillägg kan jag säga att jag inte har något emot att Göransson testas som ytterback men personligen vill jag ha kvar henne som yttermittfältare då hennes kvalitéer i offensiven känns lite för bra för att hon ska hålla till så långt nere i plan och håller hon defensivt (?).

 2. Tycker Sundhage gör helt rätt som testar Göransson som vänsterback, och som kanske kan bli den världsback som kan utnyttja hela spelytan/korridoren. Vi måste hitta fler än Göransson som ska vara de etablerade unga spelare som ska utvecklas rejält fram till 2015 om vi ska ta med VM-guldet hem från Kanada.

  Heja Sverige !!

 3. Ett litet tillägg till ovanstående. Är det så att Banusic ofta har humörsvängningar är det knappast en egenskap som gynnar spel i större sammanhang. Igår, efter förlusten mot Linköping och sitt utbyte, vägrade hon f ö att tala med media, i sammanhanget Kristianstads-Bladets utsände medarbetare. Inte snyggt. Däremot visade hennes tränare Elisabet Gunnarsdottir upp en helt annan, proffsigare attityd och gav undertecknad en oväntat lång, utförlig och välbalanserad intervju efter matchen. Bra, ”Beta”! Hoppas alla spelare tar efter sin huvudtränare!

 4. Håller med dem som tycker att det skulle vara synd om Göransson förvandlades till en back. Hon är tillsammans med Kosovare den mest tekniska spelaren vi har, och som back så skulle hennes tekniska kvalitéer bli lidande.

  Magdalena Ericsson skulle kunna testas i landslaget, och jag tror inte hennes kondition skulle vara något problem. Sedan om hon är bättre och snabbare än Thunebro låter jag vara osagt, då Sara blandar lite med bra och mindre bra matcher. Har inte sett mycket av Ericsson förutom det som visats på TV, och det har inte på något sätt visat mig att Ericsson är en bättre back än Thunebro. Däremot borde vi ha en ersättare till Thunebro, så varför inte Ericsson.

  @Martin Forsman är en stark Linköping förespråkare, och skulle man lyssnat på hur han ville ha ett svenskt landslag, så skulle hela backlinjen vara från Linköping, eller ex-Linköping (Fischer), Samuelsson-Fischer-Rohlin-Ericsson (Krantz). Vidare vill jag minnas att Martin ville ha med Lollo Fors och Petra Larsson i landslaget, kommer dock inte ihåg om det var här eller om det var andra ställen som Damfotboll.com/Spelare12 som det nämndes. Naturligtvis så skulle det inte skada med en vaktande Sofia Lundgren i mål, hehe.

  Jag ställer mig lite undrande varför tex. en av Damallsvenskans mest stabila högerbackar inte fått en chans, Marlene Sjöberg. Ja, jag är en KGFC supporter. Enda backen i Damallsvenskan som jag tycker neutraliserar Marta väldigt bra. Inte perfekt, men mycket bra. Visst, ”Marre” är inte ung, men det har ju visat sig att Sundhage inte tänker så.

  • Jo visst är jag LFC-supporter men jag bor ju i Linköping så det blir rätt naturligt … Jag ser också i princip bara matcherna på Linköping Arena och där är Ericsson den av LFC:s backar som presterat det jämnaste spelet. I så fall är jag mer tveksam till Samuelsson som möjligen har en högre högsta nivå men ibland som i senaste bortamatchen i Malmö gör mindre bra insatser.

   Sjöberg är en spelare som även jag tycker varit riktigt bra de matcher jag sett henne så ‘varför inte’ är min inställning när det gäller hennes chanser. Ålder ska inte vara exkluderande vare sig uppåt eller nedåt i min mening.

   Petra och Lollo är däremot inga jag skulle lyfta fram i dagsläget. Petra har svårt att ta plats i LFC:s startelva och fick inte en minut i senaste matchen och Lollo har jag inte någon koll på där borta i England men hennes spel i LFC räckte inte till för att övertyga mig. En målvakt med ryggskott (Lundgren) känns ju inte helt klockrent men skulle va kul om Umeås Reuterwall kunde få pröva på spel för där tror jag den framtida landslagskeepern står att finna.

   Tillslut finns det faktiskt en till Linköpingsspelare som efter vad Pia själv sagt sig leta efter borde vara intressant åtminstone på sikt nämligen vår ‘virvelvind’ på topp i form av Stina Blackstenius. Snabb som få, bra bollmottagningar, bra bollhållare och framförallt stark i närkampsspelet. Jag känner att vi har väldigt många forwards i landslaget som är stöpta i samma form och just en oöm spelare som springer genom motståndarna och vinner närkamper är något i alla fall jag känner saknas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.