Inga stora skrällar i OS-kvaltruppen

Alldeles nyss tog Pia Sundhage ut 21 spelare till OS-kvalet. Hon lämnade två öppna platser eftersom det finns skadeproblem i truppen. De två platserna förväntas fyllas om en vecka, av en back och en forward.

Den enda bland de 21 nu uttagna som inte var med i Göteborg och mötte Skottland är Göteborgs backförvärv Freja Hellenberg. Dock skulle hon ha blivit extrainkallad där i stället för Amanda Ilestedt, men Hellenberg var sjuk. Man kan är alltså säga att det som väntat är rakt igenom spelare från den senaste samlingen som är uttagna.

De spelare som var med i Göteborg, men som lämnades utanför nu är Jessica Samuelsson, Elin Rubensson, Ilestedt och Jenny Hjohlman. Dessutom saknas som väntat Kosovare Asllani. Sundhage sa så här om Manchester Cityspelaren:

”Kosovare Asllani – jag tycker att vi har bättre spelare just nu. Vi får se, vi har två platser kvar. Men hon behöver mer tid. Hon behöver lugn och ro.”

Hellenberg var kanske den lilla skrällen, om man nu kan prata om någon skräll här. Att Jonna Andersson får en ny chans kändes däremot rätt naturligt med tanke på att både Samuelsson och Rubensson är skadade.

När Andersson presenterades gick Sundhage händelserna i förväg:

”Hon tar en plats i OS-truppen”

Om det blir svenskt spel i OS lär det bara finnas max sju backplatser att slåss om, och då får nog Andersson det tufft. I varje fall om Samuelsson och Rubensson är friska.

Det är väl för övrigt i första hand en av de två som Sundhage hoppas kunna komplettera backuppsättningen i truppen med. När det gäller den sjunde forwarden blir det troligen någon av Hjohlman, Asllani eller Lina Hurtig. Andra spelare som skulle kunna ha chansen är Malin Diaz och Marija Banusic, kanske framför allt Banusic om hon fortsätter att ösa in mål i Eskilstuna.

Utan att ha sett henne hittills i år eller hört någon rapport om hennes insatser, hade jag inte haft något emot att få in Michelle de Jongh i truppen. Men Sundhage har valt att bara ta ut fem mittfältare. Och bland dem är jag högst tveksam till Petra Andersson, men Eskilstunas AIK-förvärv får gärna visa att hon hör hemma på A-landslagsnivå.

Jag följde presskonferensen via webb-tv. Det var en ganska vanlig Sundhagepresskonferens. Mantrat ”fart och fläkt” nämndes förstås vid tre–fyra tillfällen.

När Sundhage och Lilie Persson skulle gå igenom Skottlandmatchen inledde Persson med att hylla Olivia Schough:s passningsspel. Sedan hyllades även bland annat Lisa Dahlkvist.

Där reagerade jag över att först Persson konstaterade att förbundskaptenerna ansåg att Dahlkvist hade lyft sitt spel sedan hon flyttade till Frankrike. Någon minut senare sa Sundhage exakt samma sak, med nästan exakt samma ord. Det lät lite lustigt.

De har förstås rätt i att Dahlkvist har varit bra det senaste halvåret. Men som jag tidigare skrivit, hon var på väg in i formtoppen redan under VM i fjol. Som jag ser det är det alltså inte bara PSG:s förtjänst, utan lyftet inleddes redan i Kif Örebro.

Slutligen gick man igenom reglerna i kvalet. Det är inbördes möte som gäller före målskillnad. Därmed blir det ännu viktigare att inte förlora mot Norge i öppningsmatchen.

Skulle två lag hamna på exakt samma poäng, inbördes möte, målskillnad och antal gjorda mål går man i första hand på fair play och i andra hand på Uefa-ranking. Det blir alltså ingen lottning, vilket känns skönt.

Här är förresten OS-kvaltruppen i sin helhet – om man kan säga så när ytterligare två spelare skall till…

Målvakter:
Hedvig Lindahl, Hilda Carlén och Emelie Lundberg.

Backar:
Lina Nilsson, Magdalena Ericsson, Jonna Andersson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Emma Berglund och Freja Hellenberg.

Mittfältare:
Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Emilia Appelqvist, Josefin Johansson och Petra Andersson.

Forwards:
Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Olivia Schough, Fridolina Rolfö, Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius.

5 thoughts on “Inga stora skrällar i OS-kvaltruppen

 1. En ganska väntad och platt trupp. Kosovare med sin erfarenhet och killerinstinkt borde haft en plats men det är väl som det skrivs något personligt mellan henne och Sundhage. Hoppas nu vi alla är överens om att OS-kvalet är vinna eller försvinna för Sundhage. Förlåt att jag påminner om hennes historik. EM på hemmaplan utan en enda seger mot någon A-nation, närmast var 1-1 mot Danmark. VM fiasko, punkt slut. På tal om backar såg jag att Seattle i sin trupp för 2016 lanserar Antonia Göransson som Defender, intressant, lycka till Göransson.

  Heja Sverige, hoppas på OS, annars mot nya mål med nytänkande förbundskapten. Jag tycker Sundhage är mycket snack och lite verkstad,

 2. När det gäller ny förbundskapten måste vi våga tänka utanför boxen och tillföra något nytt utifrån. Letar vi endast inom boxen blir det inga VM-medaljer i framtiden, då blir Dennerbys VM-brons ännu mäktigare. Tänk så mycket kritik han fick på slutet, och det skulle bli guld och gröna skogar med Sundhage…
  Tack Thomas Dennerby för både VM-medaljen 2011 och att vi fick spela OS 2012. Jag menar alltså inte att Dennerby ska bli förbundskapten igen så klart, men helt klart så räcker det inte med att kunna spela gitarr. Förlåt Pia Sundhage, jag vet att Du har gjort många fantastiska insatser för damfotbollen, STORT TACK Pia, men jag ber Dig att ta Ditt ansvar och lämna frivilligt om Du inte lyckas i OS-kvalet.

  • Själv tycker jag Pia ska lämna över oavsett om vi tar oss till OS (och oavsett hur det går där). Se på herrlandslaget där Hamrén ändå tillslut lyckades ta oss till EM trots svagt spelarmaterial men nu lämnar över.

   Hon har möjligen gjort ett ok jobb (även om senaste VM var miserabelt dåligt och hemma-EM i bästa fall godkänt) men jag känner att det borde gå att få ut mer av det spelarmaterial vi har i Sverige (och då menar jag även spelare som ännu inte fått chansen i Landslaget).

   Är själv mycket orolig över att LFC:s tränare Martin Sjögren kan ligga nära till hands OM man vill börja på nåt nytt om inte SvFF blir bekvämt och låter Pia/Marika bestämma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.