Smått och gott från upptaktsträffen

I dag har jag suttit framför datorn och kollat damallsvenskan.tv:s sändning från den damallsvenska upptaktsträffen. För er som missade begivenheten kommer här en resumé.

Först kan man konstatera att Pia Sundhage inte lyckas speciellt bra med att få de damallsvenska klubbarna att placera landslagsspelarna på ”rätt position” i laget. Vi känner ju sedan tidigare till att Magdalena Ericsson spelar mittback i Linköping och att Elin Rubensson numera är central mittfältare i Göteborg. I dag visade det sig dessutom att Olivia Schough skall spela på mittfältet i Eskilstuna i år.

En av de viktigaste sakerna på upptaktsträffen är ju tipsen. När det gäller guldtipset inträffade något konstigt, det blev två olika mästarlag. Det arrangerades nämligen två olika tips av vilka som blir svenska mästarinnor 2016, ett före lagpresentationerna och ett efter.

Det före föll ut så här:
1) Rosengård 55,6 %
2) Linköping   37,0 %
3) Eskilstuna och Göteborg 3,7 % vardera

Vi tipset efter lagpresentationerna uppfattade jag inte procenttalen för alla lag som fick röster, men toppen var i alla fall:
1) Linköping    52,8 %
2) Rosengård  37,7 %

Hur den där växlingen gick till kan man ju fundera över. Klart är att både Rosengård och Linköping kan kalla sig för upptaktsträffens guldfavoriter.

Ett annat tips gällde vem som vinner skytteligan. Här är toppen av den omröstningen:
1) Pernille Harder          46,5 %
2) Olivia Schough          11,6 %
3) Tabitha Chawinga       9,3 %
3) Pauline Hammarlund  9,3 %
5) Gaelle Enganamouit   7,0 %
6) Natasa Andonova       4,7 %
6) Jenny Hjohlman          4,7 %

Noterbart var att Stina Blackstenius inte var valbar. Jag förvånas också över att Enganamouit bara fick 7,0 procent av rösterna. Hon har nämligen min röst.

När bästa nyförvärven skulle rankas hamnade däremot Kamerunforwarden i topp. Den röstningen slutade så här:
1) Gaelle Enganamouit    27,3 %
2) Katrin Schmidt         22,7 %
3) Pauline Hammarlund  18,2 %
3) Emilia Appelqvist     18,2 %
5) Lieke Martens            6,8 %

Man tippade även vilket lag som vinner elitettan. Där föll tipsen så här:
1) Hammarby       46,5 %
2) LB 07               18,6 %
3) IFK Kalmar         7,0 %4) Hovås/Billdal, AIK, Sunnanå och Växjö, alla 4,7 %

I övrigt tyckte jag att bildkvaliteten på damallsvenskan.tv var utmärkt, medan ljudet var lite svagt. Hanna Marklund är nästan alltid lysande, dagens insats var inget undantag. I dag hade hon sällskap av Emelie Ölander på scenen. Ölander är underhållande och skötte sin uppgift på ett bra sätt.

Jag gillade även att man i år tog en spelarbild, och inte bara en tränarbild med en massa män på. Huvudpersonerna i damallsvenskan är ju trots allt kvinnor.

6 thoughts on “Smått och gott från upptaktsträffen

  1. Spelarbild är positivt men ingen nyhet för året. Det har varit en separat uppställning med idel profiler de senaste två åren och även tidigare, då med viss oregelbundenhet.

    • Ja, jag vet att det tagits spelarbilder vid ett par tidigare upptaktsträffar. Fast som du säger har det varit spretigt. Jag kan ha fel, men var jag minns har det bara skett ett gång tidigare att det tagits en spelarbild enligt mallen för tränarbilden, alltså med en spelare per lag – och där alla lag varit representerade.

  2. Emelie Ölander var något av upptaktsträffens behållning. Glimten i ögat, inte (såvitt man kunde se) tagen av stundens allvar, vågade skoja med allt och alla, kallade Förbundsfolket ”högdjuren”, bra påläst och hade – naturligtvis – bra sekundering av den norrländska präriens fotbollsgudinna Hanna ”Jamen” Marklund. Ölander vill man se mycket mer av här framöver!

  3. Tycker det är positivt att både E Rubensson och Olivia Schough skall spela å mittfältet. Det är bra fotbollsspelare som kommer att tillföra mycket. Varför var Blackstenius inte med på omröstningen om skytteligan? Gaella bör väl ligga bra till annars.

  4. Någon mer än jag som noterade skillnaden mellan hur Calle B och Pia S förhåller sig till de allsvenska lagen, spelarna och tränarna? Är han en potentiell förbundskapten eller har han hållit på lite för länge? Ganska säker på att det skulle gynna dialogen och bli en tydligare spelidé för landslaget i alla fall!

  5. Någon fler som noterar skillnaden mellan hur Pia S och Calle B förhåller sig till spelare och tränare i lagen? Det skull bli bra dialog och dessutom en tydlig spelidé med CB som förbundskapten. Men han kanske har varit med lite för länge för att vara aktuell?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.