Brasilien delade ut tidernas stjärnsmäll

Brasilien–Sverige 5–1. Nattens värdemätare slutade alltså med svensk rekordförlust. Och här sitter jag och undrar hur jag kunde varit så hoppfull inför det här mästerskapet. I natt kom verkligheten ikapp det här landslaget.

I natt var Brasilien bättre än Sverige på precis allt. Precis allt.

Marta skojade med det svenska lag, som bland annat jag har överskattat rätt rejält. För i dag fanns det inget som talade för svensk medalj. I dag ställer jag mig istället frågan om vi ens går till slutspel. Resultaten i dag gick emot, vilket gör att vi  i högsta grad är i riskzonen att bli sämsta grupptrea.

Matchen mot Kina har jag ända från lottningen känt oro för. Känslan är att Kinas tajta defensiv kommer att passa vårt lag väldigt dåligt. Och med dagens skräcksiffror i ryggen måste vi vinna mot Kina för att undvika tredjeplatsen i gruppen.

VI kan förstås glömma gruppsegern. För grupptvåan väntar sannolikt Kanada i kvartsfinal, medan trean kommer att ställas mot USA – om trean går vidare. För svensk del innebär det alltså att vi måste vinna mot Kina för att undvika USA. Vi har fördelen av att vår grupp avslutas efter de båda andra, vilket gör att vi vid avspark kommer att veta vad som krävs för att avancera som en av de två bästa treorna. Men kryss mot Kina leder troligen till slutspel – och till match mot USA.

Fast det där får vi ta mer om senare. Nu tillbaka till dagens överkörning.

Det hade nästan på dagen gått åtta år sedan Sveriges senaste förlust i en gruppspelsmatch i ett stort mästerskap. Efter 18 förlustfria matcher i rad spräckte Brasilien vår svit med råge.

Inför avspark valde Pia Sundhage att göra två byten i startelvan. Utöver det framtvingade bytet där skadade Jessica Samuelsson lämnade plats för Elin Rubensson gjordes även ett skifte på mittbacksplats. Där klev Emma Berglund in för Linda Sembrant, sannolikt med avsikt att möta Brasiliens snabbhet.

Det skulle visa sig att det bytet inte föll väl ut. Berglund var nämligen väldigt olycklig i matchen. De första tio minuterna var det väldigt virrigt i det svenska laget. Så långt hade man knappt slagit en passning till rätt adress. Å andra sidan hade inte Brasilien haft några målchanser heller.

I elfte minuten skulle Sverige ha tagit ledningen. Fridolina Rolfö serverade Kosovare Asllani öppet läge från ett par meter. Men Asllanis avslut var alldeles för mesigt. Det höll alldeles för dålig kvalitet.

När Brasilien fick sina chanser hade de däremot grym kvalitet. Efter 20 minuter började man ändå känna att Sverige var med i matchen och hade hyfsad kontroll i defensiven. Då ställde Berglund och Hedvig Lindahl till det – de bjöd Brasilien och Beatriz på ett ledningsmål.

Personligen tycker jag att Berglund måste rensa bort den bollen, och således är den största boven i dramat. Men Lindahl är inte oskyldig, hon är för passiv.

Knappt fyra minuter senare kom 2–0-målet. Återigen var Berglund olycklig. Om inte hon touchat bollen skulle inte Cristiane:s styrning gått i mål.

Mellan målen hade Sverige ett kanonläge, men en offsidestående Lotta Schelin tog bollen framför en framstormande Rolfö.

Även i nästa svenska läge var kvaliteten för dålig. Rolfö spelade loss Sofia Jakobsson till höger, men Jakobssons försök till inspel var för hårt och för dåligt riktat. Jag tycker nog att hon borde ha gått på eget avslut där.

I slutminuterna fick Cristiane straff efter en kollision med Magdalena Ericsson. Domslutet kändes billigt, men jag har inte sett någon riktigt bra repris på situationen, så det kan ha varit ett korrekt domslut. Straffen från Marta var det däremot inget fel på.

In i pausvilan hade Brasilien 3–0 i mål, 4–1 i målchanser och 3–0 i hörnor. Hemmalaget visade alltså en grym effektivitet och kvalitet när chanserna dök upp.

I halvtid valde Sundhage att byta ut Ericsson och sätta in Jonna Andersson, som skötte sig helt ok. Den andra halvleken var länge rätt avslagen. Brasilien låg rätt i positionerna och kontrollerade spelet helt. De drabbades av en tung jobspost när Cristiane tvingades kliva av med en trolig muskelbristning.

Den första heta målchansen i halvleken dröjde till den 80:e minuten – då gjorde Marta 4–0:

Det blev ytterligare två målchanser i matchen, en åt vardera håll. Båda blev mål, först 5–0 genom Beatriz, sedan 5–1 genom Lotta Schelin. Bra att Schelin fick göra mål, men tyvärr håller hon inte den önskade klassen i den här turneringen heller. Det händer alldeles för lite kring henne.

I dag var Fridolina Rolfö den klart bästa svenska spelaren, vårt enda riktiga offensiva hot. Som tack för det byttes hon ut efter drygt 60 minuter. Det bytet förstod jag väldigt lite av.

Jag har kollat statistiken och vad jag kan hitta har Sverige aldrig tidigare släppt in fem mål i en landskamp. Aldrig tidigare. Vi har förlorat med 4–0 i sex olika träningsmatcher, tre mot Norge och en vardera mot Kina, Tyskland och England. Men vi hade aldrig förlorat med fyra mål i en tävlingsmatch, och aldrig tidigare med 5–1. Det var alltså en historisk överkörning.

Det om raset i Rio.

Utöver Brasilien har även USA och Kanada säkrat sina platser i kvartsfinal genom segrar. Här är en genomgång av övriga matcher i omgången:

Kanada–Zimbabwe 3–1

Inför fina 30 295 åskådare var det 3–0 och avgjort i halvtid. Kanada imponerade i första halvleken, efter paus spelade de mer eller mindre av matchen. Man såg även till att Kadeisha Buchanan fick sin andra varning och blir avstängd mot Tyskland.

Jag kollade förresten lite extra på uppskrivna Buchanan, och kan inte säga att jag blev speciellt imponerad. Hon ställdes inte på märkvärdigt svåra prov, men kändes ändå lätt otajmad. Men hon har kanske ett par växlar till att lägga in när det blir riktigt allvar. En situation där hon kom snett var den där Zimbabwe fick sitt tröstmål.

Janine Beckie blev tvåmålsskytt, har totalt tre och visar att hon vill vara med och slåss i toppen av skytteligan.

Christine Sinclair gjorde ett mål (straff) och står på totalt två.

Zimbabwe står på noll poäng och målskillnaden 2–9 efter två omgångar. Håller de förlustsiffrorna mot Australien under fem måls marginal slipper man sistaplatsen i OS maratontabell – vilket måste vara lagets huvudmål nu. Grekland innehar den jumboplatsen med noll poäng och 0–11 i målskillnad.

USA–Frankrike 1–0

Matchkvaliteten motsvarade tyvärr inte mina högt ställda förväntningar. Som väntat var Frankrike det lag med bäst spel, men det var USA som hittade ett sätt att vinna. Och föga oväntat var det Carli Lloyd som gjorde målet. Hon har en makalös förmåga att dyka upp på rätt ställe i rätt ögonblick.

Målet kom i den andra halvleken, under en bra amerikansk period. Före paus var Frankrike det klart bättre laget. USA hade mycket boll, men hade märkbart svårt att komma till målchanser. Det är så otroligt tydligt att man inte har hittat hur man skall fylla luckan efter Lauren Holiday i uppspelsfasen. När varken Mallory Pugh eller Lindsey Horan heller fanns i startelvan var passningskvaliteten från mittfältet helt enkelt inte tillräckligt kreativ för att skaka lag ett lag som Frankrike.

Trots det vann alltså USA till slut. Man får tacka en formstark Tobin Heath och ineffektiva fransyskor för det. Frankrike hade rätt många lägen, men det var inte många avslut som gick inom ramen. I det franska laget reagerade jag över att Eugenie Le Sommer fick sitta på bänken hela matchen. Jag tyckte allt att hon såg riktigt pigg ut i premiären. Men hon har kanske någon skadekänning.

Slutligen flaggade jag inför matchen för matchen i matchen, den mellan världens två bästa mittbackspar. Men tyvärr vilade USA Julie Johnston som en säkerhetsåtgärd, vilket gjorde att vi inte fick den kamp jag hade tänkt mig. Men det är nästan alltid en njutning att kolla in Wendie Renard och Becky Sauerbrunn, och de gjorde mig inte besviken i dag heller.

Däremot hade Johnstons ersättare, Whitney Engen, det lite tufft i den första halvleken. Hon blev bolltittare ett par gånger, vilket gjorde att Marie-Laure Delie kunde löpa in på ytan bakom mittbacken. Engen spelade dock upp sig i den andra halvleken.

Tyskland–Australien 2–2

Tyskland kom undan med blotta förskräckelsen. Jag tippade inför turneringen att Australien skulle besegra Tyskland, något som var väldigt nära. Jag byggde tipset på att The Matildas har flera blixtsnabba forwards, vilka skulle bli väldigt jobbiga att hantera för de långsamma tyska mittbackarna. Inte minst som tyskorna ofta trycker upp sina ytterbackar högt.

Det verkar som att Australiens förbundskapten Alen Stajcic hade tänkt liknande tankar, för han mönstrade snabbast möjliga tremannaanfall; Sam Kerr, Lisa De Vanna och Caitlin Foord. Det funkade bra, och Australien gjorde 1–0 genom Kerr:

Man gjorde även 2–0 genom Foord. De Vanna:s tunnel på Annike Krahn är inte att leka med. Årets tunnel…

Tunneln var så bra att Silvia Neid bytte ut Krahn och satte in Josephine Henning i paus.

Men De Vannas tunnel var inte matchens enda godbit. Sara Däbritz yttersida till 2–1 är inte så dum den heller:

Jag såg inte hela den första halvleken. Det jag såg hade dock The Matildas det nästan lika jobbigt i försvarsspelet som tyskorna. Efter paus fick Australien mycket bättre defensiv kontroll, och man hade flera lägen att punktera matchen, bland annat var Foord framme tre–fyra gånger.

I 88:e minuten kom kvitteringen. Och det var Saskia Bartusiak som stod för den. Mittbacken som hade haft det otroligt jobbigt i defensiven kom rätt i offensiven.

Resultatet innebär att Tyskland har bra chans till gruppseger. Det mesta talar för att Australien blir trea, och en riktig nitlott för en gruppsegrare. För i dag spelade de den snabba anfallsfotboll som jag såg dem göra i OS-kvalet. Ett otroligt snabbt spel som inget lag går säkert mot.

Det var förresten bra publiksiffror i den här gruppen. Den här matchen sågs av ännu fler än Kanada–Zimbabwe, hela 37 475 personer.

Kina–Sydafrika 2–0

Jag behövde sova någon timme i natt och släppte den här matchen. Jag vet således inte så mycket om den. Jag noterade dock att Sydafrika hade en boll i ribban strax innan Gu Yasha gjorde Kinas ledningsmål. Kolla förresten in den sydafrikanska högerbackens arbete vid målet. Undermåligt.

Det här var en dag där det gjordes några riktigt snygga mål. Tan Ruyin:s 2–0 mot Sydafrika var ett av de läckraste:

Colombia–Nya Zeeland 0–1

Även den här matchen sov jag bort. Nya Zeeland tog den trepoängare som gör att laget har en liten chans att få spela slutspel. Segerskytt var lagets specialla målskytt, Amber Hearn:

Skytteligan:
3 mål: Janine Beckie.
2 mål: Melanie Behringer, Sara Däbritz, Cristiane, Marta, Beatriz, Christine Sinclair och Carli Lloyd.

15 tankar på “Brasilien delade ut tidernas stjärnsmäll

 1. Råkade sova igenom alarmet jag ställt för att se matchen. Men kanske lika bra det?
  Kan inte riktigt formulera hur besviken jag är på Sverige och spelarnas prestationer.
  Det måste ske några rejäla förändringar om inte Sverige ska hasa sig ännu längre ned på världsrankningen och tappa ytterliggare mark. Sen återstår ju frågan om Schelin borde få mer speltid i detta mästerskap? (Har inte sett matchen, så kan ju inte säga något baserat på egen uppfattning. Men kritiken hon fått från olika håll var inte nådig). Hon är ärligt talat inte längre en av världens bästa. Hon har tappat farten i steget och hennes förstatouch är aldrig riktigt bra och hennes driv med bollen saknar spänst och hon får den ofta långt ifrån sig och tappar den till motståndaren.
  Är det dags i sista matchen att ge Rolfö, Blackstenius och Scough chansen från start tillsammans? Att spela Jakobsson, som saknar den teknik och spelförståelse som krävs har knappst varit något framgångsrecept. Och baserat på prestation ska inte Schelin heller få starta mer.
  Aja. Vi får genomlida detta mästerskap och förhoppningsvis inser SvFF att Pia inte är rätt person att leda Sverige längre (även fast Pia inte kan lastas för enskilda spelares misstag. Ex dom baklängesmål Berglund hade en huvudroll i). Jag tycker det är dags att på allvar leta efter en annan förbundskapten, för på senaste tiden har inte mycket gått i rätt väg för svensk damfotbolls utveckling.
  Men förmodligen lär Schelin gå ut i media och säga något i stuk med att hon gärna vill att Pia fortsätter över EM nästa åt, för det skulle ju innebära att Schelin hade en (garanterad) startplats i nästa års mästerskap.
  Vet inte om min kritik är helt fel ute, då jag är rätt så fylld av besvikelse över Sveriges prestation i skrivande stund.
  Men hur som helst – det är dags för en förändring. Hur/ vad/ på vilket sätt vet jag inte, men det krävs en för att inte hela skeppet ska sjunka.

 2. Vi har sett det förut – luftslott som byggs kring svenska landslag för att sedan punkteras i möte med en brutal verklighet. Inte minst gäller det damlandslaget i fotboll. Tyvärr.

  Egentligen fanns det, särskilt efter matchen mot Sydafrika, inte mycket som talade för Sverige. Att göra en så platt match och bara några dagar senare bli sensationellt bra är inte realistiskt, ens i idrottens sköna värld.

  Det framstår nu som allt tydligare att Sundhages framgångar som tränare (USA) grundas i ett spelarmaterial och en vinnarkultur som inte finns i Sverige. Vad ville Sundhage åstadkomma med bytena mot Brasilien? Ja, inte att vända matchen eller ens närma sig oavgjort i alla fall. För lite och för sent. Tre offensiva byten hade krävts och avstigningskandidater fanns det gott om (Ericsson var spelmässigt inte en av dem).

  Jo, Sverige klarade den klassiska kritiska första kvarten. Sedan började lutningsvinkeln på det sluttande planet bli för brant. Både vid 1-0 (särskilt) och 2-0 var Lindahls ingripande taffliga. Om det hade varit någon annan spelare på någon annan position hade ett byte senast i halvtid varit självklart. Men så gör man ju inte med målvakter, eller….? (jo, jag förstår att hon skulle varit ”rökt” psykologiskt resten av turneringen med en petning mitt i matchen).

  Straffen till 3-0 var sannolikt ingen straff. Tveksamt om det ens var kroppskontakt från Ericssons sida. Spelaren sökte straffen och slängde sig. Har kollat ruta för ruta och så ser det ut. Därmed var loppet kört. Det fanns inget som talade för svensk upphämtning. Brasilien hade förutom ledning tydligt grepp om matchen.

  Brasilien ökade på ledningen till 5-0 innan Sverige genom sitt, vill jag påstå, första mål (efter 179 ordinarie spelade minuter) i turneringen fick tröstmåla till 5-1.

  En och annan chans hade dock Sverige och visst kunde matchen slutat annorlunda om exempelvis Asllani fått träff i elfte matchminuten. Rolfö är väl den enskilda spelare som kommer ut bäst efter matchen. Kollektivt betyg för laget: två med tendens nedåt.

  Om man gör en jämförelse var det som att se ett damallsvenskt topplag spela mot ett bottenlag i Elitettan i Svenska cupen. FIFAS ranking med Sverige på sjätte och Brasilien på åttonde plats kan i bästa fall framkalla ett snett leende.

  Nu är matchen mot Kina inte en fråga om varken teknik eller fysik, utan psykologi, mental styrka och revanschlusta. VILL och VÅGAR Sundhage och spelarna visa något bättre eller blir det en tredje match som rådjur i strålkastarljuset?

  Att ropa på förändringar under en pågående turnering är alltid vanskligt och riskerar ske i affekt, men nog ligger det nära till hands att både Sundhage/Persson och Lindahl allvarligt funderar över sin framtid vid sidan av och mellan stolparna. Kanske behöver de få hjälp i den processen….och kanske bör fler rannsaka sina insatser.

  • Du har väldigt mycket intressanta synpunkter här. Några tankar.

   1) Det kan vända rätt snabbt, vid herrarnas VM-succé 1994 inledde laget med krampaktigt 2–2 mot Kamerun. I fjol följde faktiskt damerna upp 3–3 mot Nigeria med en lysande 0–0-insats mot USA.

   2) Bristen på vinnarkultur. Det här är hyperintressant. Det är ju de 80-talister som Sundhage har som stomme som saknar vinnarkultur. 90-talisterna har ju två EM-guldlag, och rätt många vinnare. Nästa förbundskapten måste bygga en stomme med vinnare.

   3) Jag har svårt att förstå hur du kan lasta Lindahl för 2–0-målet. Jag tycker att det är Berglunds fel rakt igenom. På det här klippet ser man hur Berglund styr bort Fischer från förstaytan, vilket ger Marta möjlighet att slå det raka inspelet. Sedan styr Berglund in den boll som annars hade gått utanför. Som jag ser det kan inte Lindahl göra något åt det målet.

   4) Vem tycker du skall matchas in som ny landslagsmålvakt? Som jag ser det har vi inte någon som håller internationell nivå, förutom möjligen Sofia Lundgren. Men det innebär ju ingen föryngring. De yngre svenska målvakterna är för dåliga i luftrummet, och känns inte redo för spel i stora mästerskap.

 3. Tack för en jättebra genomgång med alla mål, verkligen proffsigt 😊 men jag förstår inte att du och många andra kunniga inom damfotbollen inte har genomskådat vad som händer, det är helt okunniga människor som sköter damfotbollen idag, tex, igår läste jag i tidningen att spelarna var förbjudna att passa tillbaka bollen till den spelare dom fått den av!!! Hur kan man som ledare uppmuntra till det, nu såg jag inte matchen så jag vet inte hur det såg ut,men om dom följde den regeln kan inte många pass gått hem .nä Sundhage är den största bluffen som finns i fotbollen !

 4. Ja herregud, Brasilien hade allt som vi saknade; ledarskap på och utanför planen, en hållbar taktik och förmågan att genomföra den. Kan inte se hur Pia ska kunna sitta kvar.

 5. Jag blir väldigt förvånad om Sundhage stannar som förbundskapten. Allt lovade så gott och försvaret satt som en smäck, vi slog Japan med 3-0. Vad hände? En del i den här matchem kan vara att Samuelsson och hennes inställning inte fanns med. Rubensson tyckte jag dock gjorde det hyfsat och var nog andra bästa spelaren efter Rolfö. För mig var Dahlkvist, Jakobsson och Schelin fullständigt borta ur matchen och de spelare som presterade sämst. Lindahl och Berglund var förstås inte bra, men ändå. Kunde Sembrant lyft det hela? Tveksam måste jag säga. Fischer presterar inte alls som den världsback hon sägs vara, så de platserna är i princip vidöppna. Och varför byta ut Ericsson? Andersson gjorde visserligen en okej match, men ändå? Var det humör som spelade in eller varningen? Mig vetligen hade Asllani också varning så… Att Sundhage bytte ut Rolfö fick mig att helt tappa förtroendet. Att ex. Jakobsson ens var med i truppen var för mig en besvikelse och idag var hon sämst och uträttade ingenting och var för mig lika självklar att bytas ut som jag vet inte vad… Blackstenius, Rolfö, Schough i nästa match, tack! Ne Sundhage har nog gjort sitt nu. Saknar fingertoppskänsla och är inte rätt ledare för detta annars så lovade landslag. Det ska väl tilläggas att jag verkligen trodde på en medalj inför. Nu ändras den uppfattningen och vi får ligga i om vi ska ta oss från gruppspelet. Vi får se mot Kina helt enkelt, där min elva blir följande:

  Lindahl
  Samuelsson, Sembrant, Fischer, Ericsson
  Appelqvist, Seger, Asllani/Rubensson
  Blackstenius, Rolfö. Schough

 6. Det är mycket man inte förstår…..och jag verkar inte vara ensam om det.

  Sundhage verkar till stor del förlita sig på spelares tidigare prestationer och rutin när det gäller laguttagning och startelva. Det har visat sig mindre lyckat. Det skulle vara mycket intressant att se vissa spelares målfacit i landslaget – hur många mål har kommit i vänskaps- och kvalmatcher mot mindre kvalificerat motstånd – och – hur många har kommit mot kvalificerat motstånd i mästerskap?

  Sundhages byten är inte lätta att förstå (med något undantag, som skadebyten). Hur bedömer hon matchbilden i samband med byten? Vad vill hon förändra (om något) med de byten som görs? Hur tänker hon kring vad som krävs i tid för att kunna komma in och prestera (är det meningsfullt att byta en spelare i taget droppvis och den sista med 15-20 kvar att spela?). Den här typen av frågor borde hon få, men den direktsända sportjournalistiken är oftast under all kritik – skjut från höften med några slentrianmässa frågor och så räcker det att Sundhage eller spelarna ser lagom glada eller ledsna ut och så var det klart… Följdfrågor vet TV-journalister (om de ens förtjänar att kallas så) tydligen inte vad det är. Sundhage svamlar och reportrar köper det.

  Det är svårt att säga om Sundhage är livrädd för att allt ska gå (ännu mer) åt h-vete eller om hon faktiskt tycker att hon tar ut det för dagen bästa laget. Om hon verkligen vill sända en alarmsignal till de s k ”stjärnorna” skickar hon ut följande startelva mot Kina:

  Carlén — Andersson – Ericsson (mittback) – Sembrant (i brist på alternativ) – Samuelsson

  Appelqvist – Seger (i brist på alternativ) – Rubensson

  Schough – Rolfö (den enda startspelaren med plusbetyg så här långt) – Blackstenius

  Går det åt pipan så gör det. Ingen stor skada skedd i så fall. Viktigare att visa något inför framtiden. Det kan gå bra också…..!

  • Håller verkligen med. En sådan startelva skulle visa framtidstro och förmodligen göra ett bättre resultat än trötta gänget som helt saknar vilja.

  • Hon har i princip spelat med samma spelare i 4 år, varit tvungen att ta in nån ny när vissa slutat, så den uppställningen kommer du nog aldrig se så länge hon är kvar. Men jag hävdar att det är Lyfors som måste bort, maktmänniska som bara jobbar i eget syfte och Sundhage bästa kompis!

   • Håller helt med ”Coach”
    Domanski Lyfors har varit i fotbollsförbundets tjänst i 26 hela år! Längre än en Uefa-delegat…
    Hon har haft olika befattningar och varit väldigt bestämd i sitt sätt att styra. Nu krävs nytt tänk, nya tränare, ny organisation och en helt ny väg för damfotbollen som under Sundhage (läs Domanski Lyfors) har tappat väldigt mycket. Förutom dåliga resultat har de dessutom kilat in en stor spricka mellan föreningar/klubbledare och landslagsledning.
    Låt Linköpingstränaren Martin Sjögren ta över, låt honom välja ny väg för svensk damfotboll.

 7. Det är ingen katastrof att Sverige förlorar mot ett Brasilien som har möjlighet att spela hem guldmedaljen. Men nu mot Kina måste Sverige vinna. Att hitta tillbaka till ett spel som håller. Att ändra på laget är svårt eftersom det är en viktig match. Men vill man ändra skulle jag vilja ha detta lag: Mv Carlén Ericsson Sembrant Berglund Samuelsson sen mittfält hmm Seger?? – Rubensson – Appelqvist – Nilla F anfall: Rolfö – Schough/Blackstenius. Sen inget velande utan ta i riktigt.

 8. Lasse Lagerbäck hade ett par relevanta taktiska frågor efter matchen…som inte fick några egentliga svar.
  Många bra åsikter och frågor i tidigare inlägg angående Sundhage och hennes status som förbundskapten. Dessa frågor borde ha ställts av media för länge sedan, för sanningen är ju att Sundhage inte har lyckats med nånting. Jo, hon lyckades klamra sig kvar på posten efter fiaskot i VM med hjälp av damchefen Domanski Lyfors.
  Vänner hjälps åt….

 9. Var det tidernas fiasko? Hemskt att bevittna i alla fall… dags att skrota simulatorn?

  Brasilien är verkligen ett lag som är svårt att veta var man har. De tillhörde ju världstoppen länge men föll ur toppskiktet under ett antal år. Brasiliens mästerskapsfacit de senaste åren:

  OS 2004 Final mot USA
  VM 2007 Final mot Tyskland
  OS 2008 Final mot USA
  VM 2011 Kvartsfinal mot USA
  OS 2012 Kvartsfinal mot Japan
  VM 2015 Åttondelsfinal mot Australien

  Dessa svagare resultat (tillsammans med andra svagare insatser) sedan 2011 har fått dem att falla på världsrankingen, och även i folks ögon. Speciellt förra året var de bleka. Marta har inte heller varit på topp sista åren. Men det är klart att det är ett land med massor av talang, så man borde kanske inte vara så överraskad att de återigen fått ihop ett slagkraftigt lag i tid till hemma-OS. Det förklarar naturligtvis inte Sveriges pinsamma insats, men kanske kan till viss mån ha med underskattning att göra? Man trodde att man skulle kunna ha ett eget spel mot Brasilien, men icke. 5:e platsen på lagrankingen inför turneringen understryker att Brasilien inte haft ett högt anseende på sistone. Men nu måste de ses som en klar guldaspirant.

  Min lagranking efter två omgångar:
  1 USA
  2 Brasilien
  3 Frankrike
  4 Australien
  5 Tyskland
  6 Kanada
  7 Nya Zeeland
  8 Kina
  9 Colombia
  10 Sverige
  11 Sydafrika
  12 Zimbabwe

  Sverige är alltså riktigt illa ute nu. Förlust mot Kina och vårt hopp står till att Zimbabwe slår Australien (stor chans) eller att Frankrike kör över Nya Zeeland. Sannolikheten till det sistnämnda ökade nog med den totalt felaktiga utvisningen på kapten Abby Erceg, men det är ändå inget man kan räkna med.

  Den enda anledningen som jag kan komma på till att Rolfö byttes ut är att man vill spara henne inför viktigare uppgifter. Annars är det verkligen obegripligt. Min uppställning mot Kina:

  Carlén – Samuelsson, Sembrant, Ericsson, Andersson – Appelqvist, Fischer, Schough – Rubensson, Blackstenius, Rolfö

  Nej, detta är lite väl överdrivet. In med Lindahl och Seger, så kör vi!

 10. Har väl inte med denna bloggen att göra men vill ändå hylla stort GRATTIS till silver Emma för hennes bragd på cykelns linjelopp 14 mil och ca 4 timmars cykling. En grym prestation. Inget velande utan hon kämpade till sig en silver medalj. Stort!!

 11. Nyss hemma igen, beklagar denna sena kommentar. Min uppfattning är att ansvaret till 100 % ligger på Pia Sundhage, inklusive Berglunds misstag. Det är Sundhage som tar ut truppen, startelvan, ger spelarna sina roller och genomför sina märkliga byten. Jag är säker på att alla tjejerna alltid försöker göra sitt bästa men flera av dem får roller som de helt enkelt inte klarar av. Man bygger som bekant en startelva med mittbackar och innermitt. Det är ju ”för f-n” helt otroligt att Sundhage fortfarande inte en klarat av detta under flera år. Varför spelade Berglund från start ? Varför byts alltid samma favoritspelare in? Varför spelar Schelin alltid 90? Nu gjorde hon mål i sista minuten, men alla som själv spelat fotboll vet ju att leder man med 5-0 så släpper man lätt in ett baklängesmål på slutet.

  Heja Sverige och grattis till våra två första medaljer, kul att båda är tjejer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.