Ett rejält test av Sundhages bygge

Om ett dygn kommer redan i princip hälften av matcherna i OS-turneringen att vara spelade, tolv av 26. Och kanske har vi då fått sett turneringens bästa match.

Jag har nämligen väldigt höga förväntningar på kvällens match mellan de två lag jag rankade högst inför OS; USA och Frankrike. Skall man bara se en damfotbollsmatch i år känns den som ett lämpligt val. Men innan jag går in på supermatchen blir det lite funderingar kring nattens stora test för Pia Sundhage:s lag.

03.00 Brasilien–Sverige.
Tv/stream: Tv3 och Viasat Sport samt Viaplay.
Tips: 40–35–25

Inför avspark i onsdags hade jag väldigt positiva vibbar kring vårt svenska lag, känslan var att det kunde bli sjätte gången gillt när det gäller medalj i OS-sammanhang. Efter premiärmatchen mot Sydafrika har jag inte lika positiva känslor längre.

Jag har självklart inte givit upp hoppet om medalj efter en match, men det är helt klart en mängd frågetecken som behöver rätas ut i natt.

Matchen mot Brasilien blir den bästa värdemätaren för Sundhages nya lagbygge. Sedan 4–1-förlusten mot Tyskland i åttondelsfinalen i fjolårets VM har Sverige bara spelat mot två lag på världsrankingens topp tio, och det var Norge (tia) och ett reservbetonat Japan (sjua).

Nu väntar ett laddat, ordinarie och formstarkt Brasilien på bortaplan, det är definitivt ett svårare test än Japans nya landslag. Det är även ett klart svårare test än vad Norge var i OS-kvalet.

I natt får vi se hur stabilt det svenska försvarsspelet verkligen är. I natt får vi se om Sverige kan spela ett effektivt kontringsspel mot starkt motstånd.

Mot Kina visade alla Brasiliens fyra offensiva spelare Marta, Cristiane, Beatriz och Andressa Alves att formen är på topp. Vår backlinje kommer således garanterat att utsättas för ett rejält hållfasthetstest. Och bakom den måste Hedvig Lindahl värdera situationerna väl och agera med pondus. Jag tyckte att hon kändes lite passiv mot Sydafrika. Men då hade hon den otacksamma uppgiften att stå overksam stora delar av tiden. Det kommer hon nog inte få göra i natt.

En rak backlinje

En rak backlinje

Frågan är förresten hur Sundhage formerar sin backlinje. Jag skulle inte bli förvånad om hon sätter in Emma Berglund i stället för Linda Sembrant för att tillföra lite snabbhet centralt.

På ytterbacksplats är ju inte Jessica Samuelsson aktuell för spel. Där talar det mesta för att Elin Rubensson går in. Jag utesluter inte heller att Sundhage även byter vänsterback, och sätter in Jonna Andersson istället för Magdalena Ericsson.

Det sistnämnda bytet hade jag nog inte gjort. Jag minns hur jobbigt Andersson hade det med Marta i Linköpings bortamöte med Rosengård i slutet av maj. Där har Marta ett gigantiskt mentalt övertag.

Offensivt måste passningskvaliteten upp flera nivåer. Inte minst måste Kosovare Asllani få/ta en större roll i anfallsspelet. Det är hon och Fridolina Rolfö som har den nödvändiga kvaliteten i de avgörande passningarna.

Dessutom måste de fasta situationerna vässas ett par snäpp. Vi har ett helt gäng nickstarka spelare att flytta upp vid hörnor och inläggsfrisparkar, men då måste ju bollen slås in med bättre kvalitet än senast.

Så sent som för några dagar sedan kände jag att det här var en match som Sverige hade mycket stor chans att vinna. Även om jag fortfarande i grund och botten tror att Brasilien borde passa det svenska laget rätt bra, är det svårt att tippa i svensk favör efter den första omgången. Nu känns det alltså som ganska klar fördel för värdnationen.

20.00 Kanada–Zimbabwe
Tv/stream: Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 98–1,5–0,5

Kanada imponerade stort i öppningsmatchen mot Australien. Zimbabwe däremot spelade tufft och fult – och föll med stora siffror.

Allt talar för att Kanadas intressanta lag vinner den här matchen. Med tanke på att ingen av de tyska spelarna vräkte in mål mot Zimbabwe har Kanadas och Australiens spelare nu chansen att koppla greppet om skytteligan. Det är i första hand Christine Sinclair och i andra Janine Beckie som känns som tänkbara skyttedrottningar i det kanadensiska laget.

22.00 USA–Frankrike
Tv/stream: TV3, Viasat Sport, Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 45–30–25

Som jag ser det är det här matchen mellan turneringens två bästa lag. Rent spelmässigt tycker jag att Frankrike har ett större spel och större potential än USA. Men amerikanskorna känns ändå som klara favoriter – de har ju en vinnarinstinkt som fransyskorna saknar. Dessutom har USA traditionen på sin sida.

Men intressant blir det. Och det finns mycket i potten. Det lag som vinner får ju nämligen sannolikt en betydligt lättare kvartsfinal än förloraren. Förloraren ställs ju nämligen mot segraren i Tysklands grupp.

Frankrike brukar vara väldigt bra under första halvan av den första halvleken. Skall de kunna vinna den här matchen krävs det att de får utdelning under den perioden. De måste sannolikt göra första målet för att ha chansen. Jag har nämligen väldigt svårt att se att Frankrike skulle kunna vända och vinna ur underläge mot USA. Amerikanskornas mentala övertag känns för stort.

En spännande match i matchen här är den mellan de båda mittbacksparen. Jag ser dem som världens två bästa, och håller Frankrikes duo allra högst. I varje fall på förhand…

23.00 Tyskland–Australien
Tv/stream: Viaplay.
Tips: 35–35–30

Den här dagen duggar toppmatcherna tätt. USA och Frankrike var ju etta och tvåa på min ranking inför OS-turneringen. På den var Tyskland och Australien trea och fyra. Här drabbar alltså också två tänkbara medaljörer samman.

Tyskland gjorde vad man skulle mot Zimbabwe, medan Australien föll tungt mot Kanada – efter slarv redan i matchens första sekunder.

Jag tippade ju Australien som gruppsegrare häromdagen. Om det skall kunna bli verklighet krävs det seger för The Matildas här.

När jag tippade var jag inte medveten om att Australien inte vågar matcha viktiga duon Steph Catley och Lisa De Vanna fullt ut i början av turneringen. Det talar för Tyskland. Men det här är verkligen en väldigt öppen och oviss match. Det blir spännande att se om min favoritspelare i The Matildas, Sam Kerr fortsätter att visa toppform.

Sam Kerr

Sam Kerr

00.00 Kina–Sydafrika
Tv/stream: Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 70–20–10

Kina blev rejält överkört av Brasilien, medan Sydafrika stod upp väl mot Sverige. Trots det tror jag rätt hårt på Bruno Bini:s kinesiska lag i den här matchen. Kinesiskorna är mer passningsskickliga än vad det svenska laget var, något som borde passa Banyana Banyana dåligt.

01.00 Colombia–Nya Zeeland
Tv/stream: Viaplay.
Tips: 20–35–45

Det här är faktiskt en väldigt viktig match för svensk del. Slutar den oavgjord talar det mesta för att Sverige går vidare till kvartsfinal även vid förluster mot både Brasilien och Kina.

Inför turneringen kändes kryss som ett högst tänkbart tipstecken här, men efter den första gruppspelsomgången tror jag på Nya Zeeland. Jag tyckte att Ferns såg rätt bra ut mot USA, medan Colombia blev helt avklätt av Frankrike.

Dock har Nya Zeeland historien mot sig. På 24 matcher i VM och OS har man bara en seger – mot Kamerun för fyra år sedan. Övriga 23 matcher har slutat med åtta kryss och 15 förluster. Det som talar mot Ferns är alltså att de inte är vana vid att vinna mästerskapsmatcher. Men som sagt, skulle det bli kryss gråter man inte…

12 thoughts on “Ett rejält test av Sundhages bygge

 1. Kan bara hålla med om din synpunkter. Det är upp till bevis för Sverige om de kan klara ett så bra lag som Brasilien. Tycker också att Sydafrika hade en del individuellt skickliga spelare. Har Pia utvecklat spelet framför allt anfall och mittfältsspelet ? Det är tveksamt om hon gjort det. Tycker Sverige saknar en riktig vass mittfältsspelare. Nä men det kommer att bli en riktig bra och intressant match synd att den går mitt i natten 😪

 2. En av de absolut bästa halvlekar jag sett damlandslaget göra var just mot Brasilien när nationalarenan ”Nya” Gamla Ullevi återinvigdes april 2009. Sverige vann med 3-1 efter superspel särskilt andra halvlek. Flera av spelarna då är med nu också (Lindahl, Fischer, Sembrant, Schelin, Asllani, Dahlqvist och Seger). Så visst lyckas man någon gång ibland, då visserligen i en vänskapsmatch.

  Sett till lagens inledningsmatcher tycker jag dock att ditt tips är väl optimistiskt. 55-30-15 håller jag för mer rimliga siffror. Om Sverige inte bara ska bli statister och få jaga boll måste de antingen bryta högt upp eller göra snabba kontringar med kvalitet. Sundhage talade om att i denna match kommer det att ”bli åka av” – men hon sa inte om det gällde båda eller bara ena laget…..

  Sveriges utsedda ”stjärnor” (jag tvekar att använda ordet) måste lysa klart. Seger, Asllani, Schelin måste alla vara betydligt mer synliga, delaktiga, snabba och variationsrika än tidigare. Precis som nämns måste kvaliteten bli mycket bättre vid särskilt hörnor. Sedan gäller det att komma så långt som till hörnor, vilket är långt ifrån självklart.

  Om Sverige lyckas få oavgjort är det en bra prestation och en vinst helt sensationell. Om Sverige gör första målet ökar chanserna för vinst dramatiskt.

  Laget? Från förra matchen: Berglund in (Sembrant ut), Appelqvist in (Dahlqvist ut) och Schough in (Jakobsson ut). Sedan hade jag hellre sett ”Pallo” Hammarlund istället för Schelin, men det är ju som det är med den saken. Alltså: lite fler ”hungriga” spelare i startelvan…..

  • Håller med om att bloggarens odds för Sverige känns en aning optimistiska, men dina känns väl pessimistiska, sett till att Sveriges defensiva stabilitet varit såpass bra den senaste tiden. Men visst, är Sverige lika uddlösa som i öppningsmatchen kommer det bli en väldigt jobbig natt. Asllani måste lyfta sig rejält. Kan hålla med om dina byten, fast frågan är om Appelqvist håller mot Brasilien, speciellt med offensiva Asllani intill sig. Jag tror nog att Dahlkvist behövs, men hennes passningsspel måste förbättras. Rubensson tvingas väl ersätta Samuelsson som högerback, en klar försvagning defensivt. Sen hoppas jag att Ericsson blir kvar i startelvan, för hennes hörnor är ett vapen – om hon får till dem betydligt bättre än mot Sydafrika vill säga.

   • OK, stabil defensiv håller jag med om och den ligger väl både i 30% för oavgjort och 15% för vinst. Sveriges ”problem” ligger i offensivt mittfält och anfall. Jag håller nog Rolfö för att vara lika viktigt offensivt som Asllani, även om de är mycket olika spelartyper. Hoppas också att ev offensiva byten får minst en halvlek på sig att göra avtryck/mål…..

    Visst, Rubensson får nog ta Samuelssons plats. Inte riktigt samma ”häftplåster”, men gör hon lika bra ifrån sig där som i sitt inhopp mot Sydafrika blir det minst OK. Annars hade jag gärna sett Rubensson från start på mittfältet.

  • Kanske att jag har för hög procentsats på svensk seger. Men det är värt att tänka på att Sverige väldigt sällan förlorar gruppspelsmatcher i mästerskap.

   Den senaste förlusten kom för åtta år sedan, och var i och för sig mot värdnationen i OS – som då var Kina. Men sedan dess har Sverige 18 raka gruppspelsmatcher i OS, VM och EM utan förlust. Och på de 18 matcherna har vi bland annat mött både USA (två gånger) och Japan. Så Sverige är inte lätt att besegra.

   Å andra sidan har vi på tre möten med värdnationer i OS två förluster och ett kryss…

   När det gäller spelarvalen vill jag nog ge Dahlkvist en chans till, även om hon inte visat samma goda form som tidigt i våras. Hon är viktig defensivt, och hon är den enda mittfältaren som vänder spelet. Däremot tror jag att Schelin skulle må bra av att komma in från bänken i den här matchen. Komma in med pigga ben när Brasiliens ytterbackar har börjat springa sig trötta.

 3. Det är väl totalt 26 matcher som ska spelas? 18 gruppspelsmatcher och 8 slutspelsmatcher inklusive bronsmatch. Och jag har för mig att Norge var topp 10 på rankingen under OS-kvalet?

  Det känns som att hela Sveriges offensiv vilar på Asllanis axlar. Hon var fullständigt osynlig mot Sydafrika och plötsligt såg Sveriges anfallsspel lika blekt ut som under OS-kvalet och tidigare under EM-kvalet. Men kommer hon igång mot Brasilien tror jag vi har en chans. Dock oroväckande att en spelare kan ha en sådan gigantisk betydelse för hela laget, om hon skulle bli skadad är det bara att glömma alla medaljchanser känns det som. Tack och lov har vi numera en stabil defensiv, vi får se hur stabil den är efter i natt.

  Men vill vi verkligen vinna mot Brasilien? Risken är ju att gruppsegraren i vår grupp får möta Australien, om dem inte slår Tyskland. Samtidigt är enda chansen att få en ”lätt” motståndare i kvarten Nya Zeeland och då måste vi vinna gruppen, samtidigt som Kina blir sämsta grupptrea. Då måste vissa resultat gå Nya Zealands väg, helst storseger mot Colombia samtidigt som Kina inte vinner stort mot Sydafrika (helst kryss). Blir vi tvåa får vi antagligen möta Kanada, som verkligen imponerade mot Australien och är ett jobbigt lag att möta, även om vi bör vara favoriter i en sådan match. Men får man välja mellan Australien och Kanada, väljer man nog Kanada. Australien lär rycka upp sig.

  Samtidigt ska Kina inte underskattas, några enkla tre poäng mot dem blir det inte. Så förlorar vi mot Brasilien är vi ganska illa ute, förlust mot Kina också så blir det USA/Frankrike i kvarten och det vore naturligtvis en mardröm. Så självklart ska vi gå för seger i natt, det lär ju boosta självförtroendet också, men kryss vore kanske inte helt fel.

  USA-Frankrike kommer bli en riktig höjdare. Att den dessutom är så viktig lär göra att båda lagen kommer göra allt de kan för att vinna. Synd att inte Tyskland-Australien sänds på TV.

  Slutligen simulatorns tips:
  Kanada-Zimbabwe 4-0 (skada på Matheson efter 20 min, hattrick av inhoppade Schmidt)
  USA-Frankrike 0-2 (jämn match, punktering av Nécib på kontring på tilläggstid)
  Tyskland-Australien 2-1 (Islacker vänder matchen med två mål)
  Sydafrika-Kina 0-2 (sent avgörande)
  Colombia-Nya Zeeland 0-2 (Nya Zeeland rejält pressade vid 0-1 i jämn match)
  Brasilien-Sverige 2-3 (Schelin gör sitt livs match, den svenska defensiven svajar men det gör inget, dessutom tidig skada på Jonna Andersson)

  Hoppas naturligtvis att skadorna inte stämmer, i övrigt känns Sveriges seger som den mest orimliga.

  • Tack. Bra med vakna läsare. Det är förstås 26 matcher, glömde bronsmatchen. Och Norge var världstia i februari, vilket jag hade kollat upp, men glömt när jag ändrade lite formuleringar. Båda felen är nu korrigerade.

   När det gäller Sveriges möte med Kina har jag tidigare sett det som den svåraste matchen. Även om Kina ser ut att vara sämre än jag tänkt mig är jag långt ifrån säker på tre blågula poäng där. Vårt lag brukar ju ha svårt mot defensivt välorganiserade gäng.

   Simulatorn fortsätter att leverera intressanta tips. Hattrick av Schmidt är ju exempelvis en rysare som lär ge bra med pengar tillbaka på en spelad hundring. Och att Schelin kommer att göra sin livs match, det känns också som en högoddsare – fast en kul sådan.

  • Sverige gör tre mål mot Brasilien!!! Wow! Det vill jag se…

   USA – Frankrike 0-2 Näpp, tror jag inte, möjligen tvärtom eller uddamålsvinst för USA

   Smaskig simulator slumpar simultant? Är det potatisavfall, fiskrester eller astrologi du lutar dig mot 😉

 4. I skuggan av Rio-OS och spekulationshysterin(?) kring Sveriges chanser att gå vidare mot GULDET, så spelas ett par intressanta matcher där spanska cupmästarlaget Atlético Mardrid möter två damallsvenska lag. Först är det Linköpings FC (minus fem OS-spelare) som tar emot spanjorskorna imorgon söndag på Linköping Arena klockan 16. Matchen sänds för övrigt i spansk TV. (Se LFC:s hemsida för fler detaljer!).

  Kommande onsdag den 10 augusti är det Eskilstuna United DFF som tar sig an Atlético hemma på Tunavallen klockan 19.

 5. Observera hur Sundhage förklarade i media den svaga insatsen i första matchen; ”spelarna ej gjorde det vi har sagt att de ska göra”—-hmm, detta säger man till robotar inte människor, särskilt inte till de som förväntas vara kreativa, som Asllani, Seger.
  Därför kändes matchen mot Brasilien bli ännu en tråkig historia.
  Svenska spelare saknar fria vingar, saknar inteligens i egna beslut, de saknar mycket av det man gillar fotbollen för..

 6. Nä, Sundhages ”bygge” klarade inte testet. Några snabba när det här skrivs en kvart in i andra:

  Byte av Ericsson? Enda vettiga förklaringen att Sundhage inte ville riskera ett kort till.

  Övriga byten – för lite och för sent. Tre byten direkt i halvtid borde gjorts.

  Lindahl i tråkig huvudroll – tveksamt ingripande som ledde till första målet.

  Rolfö en av få ljusglimtar.

  Ingen av ”stjärnorna” i Sverige lyser.

  Straffen var troligen inte en straffsituation – har spelat den ruta för ruta – det var ingen kroppskontakt, spelaren slänger sig när hon märker att hon är uppvaktad (Ericsson). Felaktigt varning och felaktigt dömd straff.

  Brasilien klasser bättre i passningsspel och tempo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.