Ett genrep som borde ge Sundhage sömnlösa nätter

Sverige vann genrepet mot Mexiko med 1–0 utan att imponera. De enda spelarna som jag tyckte var riktigt bra var Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö. Trots det blev Rolfö utbytt i paus. Jag hoppas att det bara handlade om en säkerhetsåtgärd. För som jag ser det överglänste Rolfö exempelvis Lotta Schelin med många klasser.

När det gäller positiv spelarkritik tycker jag även att Olivia Schough gjorde en bra insats sett till hennes normala kapacitet.

Men tyvärr överglänstes ju de positiva sakerna av frågetecknen i går. Det stora frågetecknen var just de ni har kunnat läsa om i den här bloggen tidigare, alltså vänsterkanten och Lotta Schelin på topp.

När det gäller vänsterkanten hade Jonna Andersson på nytt en jobbig dag. Jag har förstått att Pia Sundhage var irriterad i TV12 över att Andersson själv fick bära hundhuvudet.

Jag håller med om att Andersson fick dålig hjälp, både från mittförsvaret och från mittfältet. Problemet här är ju att Linda Sembrant inte har tillräcklig snabbhet för att kunna täcka in bakom, samt att Olivia Schough är flängig och inte speciellt stabil i sin spelstil.

På presskonferensen öppnade Sundhage för att plocka in Magdalena Eriksson på vänsterbacksplatsen, men lade mest kraft på att prata om att man rent taktiskt måste hitta bättre lösningar på kanten.

Bättre lösningar behövs helt klart, och det är bråttom. Det nya tyska laget bygger mer på fart, rörlighet och teknik än tidigare. Tyskorna har givetvis sett var Sveriges akilleshäl finns, och de kommer att överbelasta vår vänsterkant nästa måndag. Det här är något som borde kunna ge Sundhage sömnlösa nätter fram till premiären.

Mexiko överbelastade vår vänsterkant i går, och mexikanskorna var väldigt nära att ha fått utdelning på den taktiken. Mexiko visade även hur känsligt vårt lag är för hög press. Under 30 minuter orkade gästerna hålla uppe sin press.

Under de 30 minuterna såg vårt lag väldigt svagt och segt ut. För att vi skulle klara av att spela förbi pressen backade Caroline Seger ner djupt, vilket gjorde att vi ofta bara hade två spelare högt upp i planen.

Av dem var Schelin oftast placerad så att det inte gick att spela upp på henne. Det var till Rolfö hoppet stod. Och det var också hon som byggde upp alla svenska målchanser i själva spelet. Hon satte upp Jessica Samuelsson här:

Och det var Rolfö som vände upp och satte upp Schough och Samuelsson i det här fina anfallet, som ju dock korrekt vinkades av för offside:

I spelet skapade Sverige även en målchans på slutet, när Schough kom runt på högerkanten. Fast precis som det sett ut under alla Pia Sundhages år som svensk förbundskapten är det på hörnor som Sverige är allra farligast. Även om många slogs bort i går skapade vårt lag som vanligt fler chanser på hörnorna än i spelet.

Det är ett faktum som talar för att Sundhage borde se till att Magdalena Eriksson finns på planen i EM-premiären. Hon har ju både de vassaste högerhörnorna och är ett vapen i luftrummet på vänsterhörnorna.

När det gäller Sundhages byten blev jag lite förvånad över de ändringar som gjordes i paus. Jag förstod inte varför Eriksson skulle spela mittback i en kvart innan hon flyttades ut som ytterback. Om det möjligen var en koll på om Jonna Andersson kände större trygghet med Eriksson innanför sig känns 15 minuter som en väl kort tid för en sådan koll.

Även det andra bytet förvånade lite. Jag tycker att Kosovare Asllani har vuxit ut till en högklassig mittfältare, och min uppfattning är att vi inte har någon klockren ersättare till henne på kanten. Att sätta upp henne på topp är inget bra betyg till alla truppens utpräglade forwards.

Jag hade hellre sett Rolfö få bilda forwardspar ihop med Stina Blackstenius en stund. Men det lär vi inte få se förrän tidigast senare i höst.

Sammanfattningsvis var EM-genrepet en rätt energilös tillställning. Det var många tunga ben i det svenska laget. Den svensk som visade allra störst energi på arenan var nog faktiskt Olivia Schoughs pappa Bertil:

I går spelade även värdnationen Nederländerna sitt genrep. De bjöd på en riktig klang-och-jubel-föreställning mot ett svagt Wales. 5–0 slutade det efter att Lieke Martens bjudit på ett riktigt drömmål och Vivianne Miedema gjort två.

Miedema är ett fenomen. Manon Melis är tidernas målskytt i det nederländska landslaget med 59 landslagsmål. Miedema fyller 21 år i nästa vecka och är redan tvåa i statistiken. Hon passerade 30 landslagsmål redan i fjol och hon närmar sig Melis med stormsteg.

Nederländerna ställs mot Norge i EM:s öppningsmatch på söndag klockan 18.00. I Norge är EM i fara för nyttiga mittfältaren Ingvild Isaksen. Hennes hälskada vill inte släppa, och hon lämnade gårdagens träning i tårar. Tråkigt för Isaksen och Norge om hon inte kan spela i EM.

Två timmar och 45 minuter efter Nederländerna–Norge spelar Danmark och Belgien sina inledningsmatcher i samma grupp.

Båda de senare nämnda lagen har åkt på varsin stjärnsmäll den senaste tiden. Danskorna blev ju överkörda borta mot Österrike i veckan. Och belgiskorna föll med hela 7–0 i Spanien i förra veckan. Belgien tog en halv revansch i förrgår, när man ”bara” föll med 2–0 mot EM-favoriterna Frankrike.

Det var ett resultat som borde gjort de röda flammorna från Belgien mer tillfreds än fransyskorna. Jag lyckades inte hitta någon fungerande länk till matchen, och kan således inte göra någon djupare analys av den. Men kollar man klippet med höjdpunkter ser det ut som att Frankrike hade rätt svårt att skapa riktigt vassa målchanser.

Samtidigt som Frankrike–Belgien spelades Skottland–Irland 1–0. Jag såg stora delar av den matchen. Där stod Irland upp mycket bra, och hade inte varit oförtjänta av ett kryss. Men skotskorna lyckades dock till slut vinna efter ett sent nickmål av Christie Murray.

Personligen gillade jag vad jag såg av 18-åriga Erin Cuthbert (fyller 19 år under första EM-veckan). Chelseaspelaren är en riktigt intressant framtidsspelare.

 

5 tankar på “Ett genrep som borde ge Sundhage sömnlösa nätter

 1. Håller med i mångt och mycket. Tycker möjligen att Fridolinda R får för mycket cred. Tycker hon är för med i spelat för få gånger (inte bara hennes oförmåga) Lotta S gjorde fler bra löpningar än på länge och tycker hon får GK. Hedvig och Jessica S klart GK. Övriga IG. Vänsterkanten är som alla (utom PS) ser ett stort problem och jag håller med om att det inte bara är Jonna À som är svag. Olivia S och Linda S måste ta ett större ansvar. Ingen har kommenterat domarinsatsen igår. Jag hoppas inte vi fått med oss alla tveksamma domslut för i sommmar. Sveriges mål skulle mycket väl kunna/borde dömts bort för Carolin S knuff/armbåge. Och visst var det väl straff när OS kommer helt fel. Nä vi hoppas att ett dåligt genrep ger en OK premiär. Håller med i din tidigare analys en hedersam förlust ( med positiva inslag i spelet) eller oavgjort vore optimalt tycker jag.

  • Har kollat om matchen nu, och tycker fortfarande att Rolfö är klart bästa svenska spelaren under de första 30 minuterna. Så långt är Schelin närmast oduglig. Hon tappar exempelvis bollen vid fyra av sina fem första bollkontakter.

   Men den sista timmen spelar Schelin upp sig, och jag kan möjligen köpa att hon totalt sett får godkänt. Men det känns ju inte lovande att hon inte har ett enda godkänt avslut mot mål på 90 minuter.

   När det gäller domarinsatsen är jag på din sida. Det borde ha blivit mexikansk frispark innan det svenska målet, och Schoughs fällning av Mayor skulle självklart ha lett till straff för gästerna.

 2. Ja, Schough var nog superpeppad att spela inför hemmapubliken i dubbel bemärkelse, men spelet i övrigt var annars likartat som tidigare – bara ”extra allt”.

  Precis som man kan fundera kring byten generellt under matcher kan man fundera över Sundhages byten i denna match. Om det handlar om i förväg planerade byten borde de komma i halvtid för att ge både in- och utbytt chansen att göra sig själva rättvisa. Om ledare ska kunna se hur en spelare fungerar och presterar borde det innebära att de är inblandade i flera olika spelsekvenser, vilket också talar för en rimligt lång speltid. Kommentatorerna nämnde redan vid de första bytena att det skulle bli sex stycken. Alltså måste det varit annonserat i förväg. Det gör det hela ännu konstigare. Att byten görs om någon i en mästerskapsmatch uppenbart underpresterar eller har kört fast är en sak. Samma sak om någon skadas eller ett ”taktiskt” byte i slutminuterna. Naturligtvis kan det också vara motiverat med byten om man vill ändra en matchbild, men jag såg inte att det var detta Sundhage var ute efter. Om det inte är raka byten utan innebär rockader som exempelvis när Eriksson fick gå från mittback till ytterback efter en kvart kan man fundera över hur genomtänkta bytena är. Så – hur förbättrades Sundhages beslutsunderlag genom de byten som gjordes?

  Att KUNNA spela på flera positioner är kanske eftersträvansvärt, men är det inte bättre att ha en riktigt vass spelare på en position än en som är halvbra på två? En högklassig spelare bör ju kunna fungera som tvåvägsspelare, men klubblagspositionen är det rimliga förstavalet också i landslaget.

  OM nu också Sundhage identifierat problem på vänsterkanten är det mycket sent att försöka lappa och laga med taktiska omdispositioner på några få dagar innan EM, men kanske bättre än att inget göra alls. Frågan är om Sundhage har förmåga att göra något radikalt åt saken. Det kan innebära att någon av hennes favoritspelare får stiga åt sidan. När det gäller Andersson undrar jag om inte Sundhage har en förhoppning om att 2016 års spelare och ”assistdrottning” i DA ska återuppstå.

  Offensivt handlar det både om att välja rätt anfallspar och om förmågan till snabba spelvändningar, passningsprecision och att kunna spela sig igenom ett lag. Det kommer nog inte att räcka med lättlästa höjdbollar eller fasta situationer i EM. Jag vågar gissa att det lag som vinner EM behärskar att anfalla både centralt och på kanterna. Det finns anledning att vara bekymrad över både spelarval och spelförmåga. Rolfö är kanske den enda anfallaren som kan hålla i bollen offensivt de extra värdefulla sekunderna och bör inte minst därför gå före Schelin i valet. Det vore intressant att se Rolfö och Blackstenius starta. Larsson är en tuff ”bollgrävare” med målsinne som kan jobba på små ytor och som är ett annat alternativ ihop med Rolfö. Någonstans efter dessa kan Schelin komma in i bilden.

  Visst kan man säga att ett som nu nedtränat lag kommer att bli bättre närmare EM, men SÅ mycket bättre och på SÅ många områden? Enligt Sundhage var dock allt ”enligt plan” – brrrrr – man ryser i den svenska högsommaren!

 3. Ett mål bara mot Mexico efter en tilltrasslad hörna ser det jobbigt ut inför EM. Bara det inte blir 0 – 0 mot tysk, ryss, Italien. Men det får vi hoppas det inte blir. 2-1 mot tysk, 2-0 mot Ryssland, och 1-0 mot Italien ett bra tips !!

 4. jag tror att set blir svårt i EM, läste intervju med 22 åriga Ada hegerberg i DN, ”explosionsartad utveckling inom damfotbollen,handlar inte längre om fysik” lillei o sundhage domanski kör hårt med att försöka backa in i framtiden:springa,kötta,kilon,före kvickhet,teknik bolltrygghet, jag tror att 22:åriga Ada har rätt och att vårt hmmm…
  rutinerade gäng” får mycket svårt att göra ett bra EM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.