Växjökoll och tunga damallsvenska domslut

Detta bildspel kräver JavaScript.

Med åtta omgångar kvar av elitettan står som bekant Växjö DFF med 1,8 ben i damallsvenskan. Bara en totalkollaps kan hindra laget som har tolv poängs serieledning, och bara har tappat fem poäng på 18 omgångar. Efter 18 omgångar står man på 49 poäng. Man har fortfarande god chans att slå elitettans poängrekord på 66.

Jag hade aldrig sett Växjö spelar och har varit lite nyfiken på laget. Därför passade jag på att kolla in dem när de var på besök i Kungsbacka.

Där såg jag ett Växjö som kanske inte briljerade på det sätt jag hade tänkt mig. Jag hade nog föreställt mig ett ännu lite mer homogent lag, och med lite bättre passningsspel än det man visade upp.

Samtidigt är det svårt att briljera i varje match, och Växjö gjorde sitt jobb. De var minst klassen bättre än hemmalaget, och 3–1-segern var odiskutabel. Så det finns säkert mer att plocka fram i Växjö till matcher där det behövs.

Efter matchen snackade jag en stund med Växjötränaren Pierre Persson. Han konstaterade förstås att uppflyttningen inte är klar, och att AIK och IFK Kalmar väntar i de båda nästkommande omgångarna. Samtidigt noterades att klubben börjar bli redo för uppflyttning, rent organisatoriskt. Man var ju nära att ta en damallsvensk plats redan i fjol, men då var inte organisationen redo. Nu har man haft ett år till på sig att anpassa föreningen för det som komma skall.

Många tror att Växjö kommer att kunna blanda sig i den damallsvenska medaljstriden redan nästa år. Eftersom LB07 har hängt med bra i år håller jag inte det för uteslutet, men jag kände nog ändå att laget behöver mer stadga om man omgående skall bli ett damallsvenskt topplag. Det känner även tränare Persson.

Han uppskattade att laget behöver förstärkas med ytterligare tre–fyra toppspelare om det blir uppflyttning. Truppen har varit rätt tunn, därför tog man under sommarens transferfönster in serbiska Jelena Cankovic och amerikanska Maleana Shim. Båda hoppade in i Kungsbacka och såg intressanta ut under den korta tid de spelade.

Apropå intressanta spelare studerade jag skytteligaledaren Anna Anvegård lite extra noga under den första halvleken. Jag följde henne med blicken hela tiden för att kolla in hennes rörelsemönster.

Från det lilla jag har sett henne på tv hade jag högt ställda förväntningar på att hon kan vara en framtida landslagsspelare. Men jag blev snabbt lite fundersam när bollarna studsade ifrån henne en efter en.

Anvegård har blick för spelet, det ser man, men hon hade ändå inte riktigt den skärpa och kvalitet som jag hade hoppats på – trots att hon gjorde ett mål och var inblandad i minst ett till. Det visade sig att jag nog valde helt fel dag att kolla in henne, efteråt såg jag nämligen den här tweeten:

Alla gör dåliga matcher, och Anvegård bara 20 år. Även om det var hennes livs sämsta match jag kollade in visade hon att hon har potential, och det blir spännande att se hur hon kan utvecklas när hon ställs mot allsvenska försvarare nästa år.

I övrigt i elitettan vann AIK måstematchen mot IFK Kalmar med 4–3, vilket gör att kampen om den andra damallsvenska platsen hårdnar rejält. För i och med att även Assi vann är det nu tre lag inom två poäng i kampen om andraplatsen – spännande.

I botten har Böljan gjort ett riktigt ryck med tre raka segrar, vilket gör att det numera börjar se riktigt mörkt ut för trion Östersund, Sundsvall och Hovås Billdal.

* Till allsvenskan, där helgens på förhand mest intressanta nog trots allt var bottenmötet mellan KIF Örebro och Kvarnsveden. Där hade Örebro verkligen inte marginalerna med sig.

Matchen krockade ju med Kungsbacka–Växjö vilket gjorde att jag inte hann se så mycket, men jag kikade kort på Örebromatchen under ett avbrott i Kungsbacka. Jag kom in i den 18:e minut, precis när Örebro fick ett solklart mål bortdömt för offside. Tråkigt eftersom målskytten Frida Svensson var inte nära offside. Domarna måste ha trott att bollen skarvades på vägen, men så var det ju inte. Sådana tunga domslut i nyckelmatcher har inte bottenlag råd att få emot sig.

Men eländet för närkingarna slutade inte där. Örebro missade ju även en straff – och åkte på 3–3-kvitteringen i 94:e minuten. När det gäller straffen kanske den korrekta formuleringen trots allt är att Jenny Wahlén räddade, för det var verkligen en fin räddning.

För Kvarnsveden var det en vansinnigt viktig poäng. Medan det var en ny käftsmäll för Örebro, en smäll som kan bli kostbar. Laget måste vinna sådana här hemmamatcher om man skall kunna hänga kvar i högsta serien.

Tråkigt förresten att det inte finns plats för avgörande situationer som ”offsidemålet” och den räddade straffen i damallsvenskan.tv:s klipp med höjdpunkter.

Fortsätter vi i bottenstriden kan vi nu skriva av Piteå från den. De hakar i stället på i medaljstriden efter hemmaseger mot Kristianstad med 2–1 i en match som gästernas Rita Chikwelu borde ha punkterat med dryga kvarten kvar. I 1–0-ledning fick hon bollen framför fötterna, men helt fri från 12–13 meters håll sköt hon utanför. Det är inte godkänt.

Och till råga på allt för nigerianskan kvitterade Piteå strax efter. Kristianstad är alltså kvar i bottenstriden inför lördagens nagelbitare hemma mot Örebro. Det är lite av en måstematch för båda lagen.

Så till dagens skräll, där Vittsjö snodde poäng i Malmö och således hjälpte Linköping i guldstriden. Inför avspark noterade jag att Vittsjö hade vilat sedan förra onsdagen sedan Rosengård hade matcher både i söndags och i onsdags, dessutom har Malmölaget en sliten trupp. Jag trodde således på en liten skrällchans inför avspark.

I halvtid hade jag däremot helt avskrivit skrällmöjligheterna. Då ledde Rosengård med 2–0 och hade ägt matchen totalt. Jag skulle ut ett ärende under eftermiddagen och passade på att göra det när matchen ändå kändes avgjord.

När jag kom hem igen och satte på damallsvenskan.tv igen stod det 2–2, och jag hamnade mitt i en av seriens sannolikt mest händelserika minuter, kolla själv från 82.30–83.30. Först fick Rosengård en feldömd hörna som den 17-åriga debutanten Ida Lyberg slog mot bortre stolpen. Där kom Caroline Seger, och nickade kanske i mål. Lisa Klinga räddade nämligen bollen, men från tv-bilderna är det fullständigt omöjligt att med säkerhet utläsa om hela bollen var över linjen eller inte.

Emmi Alanen

Domare Sara Persson valde i alla fall att inte blåsa mål. Medan Seger protesterade mot att det inte blev mål vände spelet och efter ett Vittsjöinlägg fick Emmi Alanen först en kanonträff, rakt i magen på Lyberg. I skedet efter fick Alanen tillbaka bollen, och fälldes i straffområdet av just Lyberg. Domare Persson stod välplacerad men var feg och blåste inte för den solklara straffen. Faktum är ju att hennes två domslut under den heta minuten är av den karaktär att de kan avgöra utgången av damallsvenskan.

Kanske att Segers nick påverkade bedömningen även av det andra läget? Seger hade för övrigt orsakat en straff tidigare. Vår svenska mittfältsstjärna agerade då oerhört klumpigt i eget straffområde.

I och med resultatet har Linköping fyra poängs serieledning med sig till Malmö nästa vecka. Linköping har inte spelat i helgen, men gjorde det mot Göteborg i torsdags. I efterhand har jag kikat på den första halvleken. Huvudhändelserna där var det snygga ledningsmålet, samt skadan på Claudia Neto.

Jag har förstått att den första rapporten säger att det inte verkar vara något allvarligt, men att Neto ändå riskerar att missa seriefinalen. Skadesituationen efter drygt 24 minuter var konstig. Neto sträckte ut högerbenet i en duell med Göteborgs nyförvärv Amanda Johnsson Haahr. Men det var i vänsterknät skadan kom, och Neto sprang sedan omkring i två minuter och kände på sitt vänsterben innan hon signalerade för byte och klev av. Som ni förstår var det väldigt svårt att se exakt vad som hände.

Annahita Zamanian

Apropå torsdagens match tyckte jag att Göteborgs Annahita Zamanian var bäst på planen under den halvleken jag såg. Hon sticker ut med rörlighet och väldigt fint spelsinne i Göteborgs annars väldigt djupledstänkande trupp.

Tillbaka till helgens matcher. Den sista var Eskilstuna–LB07 4–0, ett resultat som gör att LB börjar ryckas in i nedflyttningsdiskussionen igen. De tre matcher som spelas på lördag blir för övrigt högintressanta för den diskussionen. Då spelar alltså Kristianstad–Örebro, men även LB07–Göteborg och Hammarby–Kvarnsveden.

På söndag lyfter vi däremot blicken mot tabelltoppen, för då väntar ju seriefinalen Rosengård–Linköping samt ”matchen om tredje pris” mellan Eskilstuna och Djurgården.

I kväll bjöd Eskilstuna på gratis entré, men hade ändå ”bara” 1 720 åskådare. Jag hörde att kommentator Marcus Bühlund funderade över varför man lägger damallsvenska matcher så att de krockar med herrlandslaget, eller i varje fall gör att publiken missar delar av herrlandskampen. Med avspark 14.00 kunde kanske Eskilstuna fått 1000 personer till?

* I helgen har det varit seriepremiärer i både Tyskland och Frankrike. Tråkigt nog är det givet att tippa att gulden återigen hamnar i Wolfsburg och Lyon.

I Tyskland inledde Wolfsburg med 6–0-seger mot Hoffenheim. Där spelade Nilla Fischer hela matchen. Första utmanaren är Bayern München, som också inledde med en klar seger – 3–0 borta mot Essen. Där spelade Fridolina Rolfö hela matchen.

Amanda Ilestedt

När Potsdam vann med 4–1 mot Jena gjorde Amanda Ilestedt debut för Turbine Potsdam. Den matchen sändes på DFB-tv, och jag såg några minuter i matchupptakten. Där var Ilestedt nära att bli målskytt.

Det var skrällfritt i den tyska premiäromgången. Utöver Wolfsburg, Bayern och Potsdam vann även Frankfurt, Sand och Freiburg. Det skulle inte vara någon skräll om just de sex lagen slutar på tabellens övre halva.

I Frankrike bjöds det däremot på en riktig premiärknall när vårens tabellsjua Soyaux spelade 1–1 borta mot PSG. Emma Berglund fanns med i Parislagets startelva, jag har inga uppgifter om hon spelade hela matchen.

Bakslag direkt för PSG alltså. Däremot vann både Lyon och Montpellier sina premiärer med 7–0 mot Albi respektive Rodez. För Lyon blev veckans huvudperson i damfotbollsvärlden, norska Ada Stolsmo Hegerberg, fyramålsskytt. Hos Montpellier noterades två fullträffar för Stina Blackstenius. Vad jag kan se spelade både Blackstenius och Linda Sembrant hela matchen för sitt lag.

10 tankar på “Växjökoll och tunga damallsvenska domslut

 1. I Elitettan är det sannolikt minst säkrat kontrakt för de första åtta lagen. Omkring en poäng i snitt per match (alla omgångar) brukar ju räcka – åttan BK30 har 25. Trion därefter är däremot inte helt räddade från nedflyttningsstriden och sista tre behöver troligen plocka poäng från lag betydligt högre upp i tabellen i återstående åtta omgångar. Det ser knepigt ut. Som nämnts förbereder sig Växjö för DA. Med typresultatet 3-0 har de en imponerande målskillnad. Hur de står sig i DA är svårt att sia om. Under försäsongen mötte de Linköping i Svenska cupen och stod sig rätt bra i första halvlek, men när LFC tryckte till i andra gick det inte längre. I serien dröjde det länge innan de hittade målet mot exempelvis bottenlaget Sundsvall. Kanske är det ibland svårt att mobilisera för ett topplag? Gissar att Anvegård, som om hon fortsätter producera som i Elitettan borde få någon chans i A-landslaget, åtminstone vill spela första säsongen i DA för Växjö. Utan att veta hennes kontraktssituation kanske hon också ”gör en Chawinga” och villkorar en fortsättning – om Växjö fortsätter i DA så kritar hon på nytt kontrakt för klubben. Nu finns spänningen i Elitettan mellan Kalmar 39 poäng, AIK 37 och ASSI 37. Tror fortfarande att Kalmar grejar andraplatsen och avancerar till DA.

  I DA var det två matcher som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet och som redan har nämnts av bloggaren. KIF-KIK är den ena. En minnesvärd tillställning med klart underhållningsvärde. KIF vaknade till efter KIK:s ledningsmål, men resultatlöst i första halvlek. I andra började kampen rejält och särskilt efter KIF:s kvittering och senare ledningsmål. Både KIK och KIF studsade tillbaka flera gånger. Att Addo är KIK:s kanske näst viktigaste spelare visade sig denna gång också i målprotokollet. Hon är litet av deras Neto, utan att dra jämförelsen alltför långt. I KIF sprakade Terry till som hon gjort tidigare i enstaka matcher. Plumpen var nog ändå straffen som visserligen var välplacerad, men inte tillräckligt hård. Kvalificerad räddning hur som helst. Annat: KIF gjorde tre mål, vilket är extremt mycket för det mest målsnåla laget i DA (de snittar nu på strax under ett mål per match). Chaw…..inga mål för KIK, utan det var andra målskyttar. Annars kanske lätt att tro att hon är nästan ensam som målgörare i laget, men de rätt många fler faktiskt. Sex mål i en match fördelade på detta sätt är rätt ovanligt i DA, liksom att det utdelades varningar till båda målvakterna! Spetsmark stod för matchens skådespelarinsats när hon kastade sig i straffområdet i 65 minuten efter inte mer än en lätt touch från motståndaren. Den köpte inte domaren. Sammantaget en match som förtjänade mer än urusla drygt 400 åskådare.

  I Rosengård hette dagens argaste, men också sämsta skådespelaren, Seger när hon i slutet kastade sig i straffområdet. Minuterna dessförinnan hade VGIK kvitterat och Rosengård enligt Seger blivit berövade på 3-2-målet efter hennes nick. Seger blev glödande förbannad och så småningom blev hon också varnad. Man kan nog diskutera hur professionellt det agerandet var. Hon kunde ju faktiskt också blivit varnad för filmningen. Att det var just landslagsspelarna Spetsmark och Seger som visade dessa tvivelaktiga skådespelartalanger kanske bara var en tillfällighet snarare än ett tecken på att herrfotbollen smyger sig in i damfotbollen på detta sätt. Gick det lite för lätt för Rosengård i första med de två relativt tidiga målen? Blev de invaggade i falsk säkerhet? Hade de glömt att just VGIK ställde till det för dem förra säsongen? Är det faktum att både Wieder och Lyberg spelade hela matchen en indikation på att de ”gnager in på benet” på spelartruppen? Eller var slutresultatet ”bara” en reaktion på ett tufft spelschema? I vilket fall var denna enda poängen betydelsemässigt i paritet med Linköpings förlust mot Piteå. Kanske insikten om att de inte kan gå om Linköping ens vid vinst nästa söndag bidrog till Segers ilska. Oavgjort för ett topplag som Rosengård på hemmaplan visar väl också att det finns viss substans i påståendet att det inte finns några säkra vinster.

  Kort om United – LB07. Tillskottet Kullashi hissade flagg med två mål. Uniteds fyra mål är dubbelt så många som de orkat med i föregående fem matcher tillsammans och både Larsson och Schough kom med i målprotokollet. Ett pånyttfött United på höstkanten? Brände LB07 sitt bästa krut i Malmöderbyt?

  • Först något om Kvarnsveden: Det är inte bara Chawinga i laget. Där finns Julia Roddar som utvecklats enormt den här säsongen. Snudd på landslagsklass.
   Tillsammans med Elizabeth Addo bildar Roddar ett väldigt bra mittfält.
   Addo, från Ghana, har också blivit klasser bättre i år. Starkare och snabbare – teknisk har hon alltid varit. Förresten uppfostrad i Nigerias bästa damlag – Rivers Angels
   Addo svarade för tre poäng mot Kif och var matchens bästa – klasser bättre än t ex Lisa D, som liksom Caroline Seger tjafsade med domaren hela matchen.
   Två lagkaptener, med den rutinen, uppför sig inte så!
   Seger kunde mycket väl ha fått rött kort!
   Lätt också att glömma bort Vittsjös prestation. Hur många reser sig från 0-2 på Malmö IP? Ned max flyt åker man hem med tre poäng…!
   Sällström har blivit en bra mycket smartare forward och Alanen har stor potential.

 2. Enligt mail ifrån journalisten?(Kvp/Expressen) Jan Peter Andersson så har han sett ” Flera bilder från olika fotografer som satt intill målet, där man tydligt ser att bollen är i mål.” Märkligt att dessa bilder inte har kavlats ut….. Fällningen av Emmi Alanen var om möjligt ännu mer solklar straff än Segers nerrivning av Linda Sällström, som ju var solklar straff den med.

   • Journalisten? Jan Peter Andersson (Kvp/Expressen) svarar inte på mina mail längre. Detta tolkar jag som att bilderna ej existerar. Vore ju lämpligt om Lfc supportrarna krävde att få se dessa bilder för att se huruvida JMJ har rätt eller han bara försöker påverka framtida domare. En sak är ju säker, Domarna i söndagens match kan inte döma Fcr igen. Det kan man inte begära med tanke på det tryck de kommer att få på sig. SvFF borde gå in med disciplinära åtgärder eftersom detta inte var första gången han/Fcr bär sig åt på detta viset. Om JMJ tycker att det är Kalle Anka nivå på det Svenska systemet så står det han fritt att lämna.

 3. Rosengårds påtryckningar på domarkör tar nte groteska utan maffialiknande former. Att de sedan dirigerar media i sin strävan att vinna det som de egentlgen borde förlorat talar om Rosengårds ”speciella” status i DA
  Svff borde fuderat över beteende på vissa spelare och tränare i DA, tycker jag

 4. Ja nästa år kan Småland ha två damallsvenska lag. Åker Örebro och kanske Kvarnsveden ur så blir Piteå ganska isolerad i norra Sverige. Bör nästan få resebidrag 🤔

 5. Är faktiskt beredd att hålla med axel här om det osportsliga att som Majgaard-Jensen gå ut och sätter enorm press på de domare som kommer döma mötet mellan hans Rosengård och Linköping. Att han kallar Vittsjös straff tveksam är löjligt då den va solklar och än värre är det ju om Vittsjö egentligen borde haft en straff till på slutet.

  Nu har han satt domarna i kommande match i en omöjlig sits då varje 50/50 domslut som går Rosengårds väg kan tolkas som att de vikt ner sig medan det om man gör tvärtom kan ses som en bekräftelse på den ”konspiration” Rosengård verkar tro finns för att hindra dom vinna. Som relativt enögd supporter till Linköping har jag för övrigt helt slutat hoppas på domarna, senast mot Göteborg skulle vi t ex haft två straffar, och är numera nöjd så länge inte motståndarna får för billiga matchavgörande domslut med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.