Drömlott för Linköping – men nit för Rosengård

Alldeles nyss lottades 16 lag från elva olika länder in i Champions Leagues åttondelsfinaler. Utfallet blev så här:

Sparta Prag–Linköping
Gintra–Barcelona
Chelsea–Rosengård
LSK–Manchester City
Brescia–Montpellier
BIIK Kazygurt–Lyon
Fiorentina–Wolfsburg
Stjarnan–Slavia Prag

Lagen som står först inleder med hemmamatch 8/9 november. Returerna spelas 15/16 november.

Sveriges båda representanter börjar alltså borta. Rosengård ställs mot engelska svensklaget Chelsea med Hedvig Lindahl och Magdalena Eriksson. Tillsammans med Montpellier var det tuffast möjliga lottning för Malmöklubben. Med tanke på nuvarande form håller jag Chelsea som ganska klara favoriter i det dubbelmötet. Såg 65–35 i engelsk favör.

Svenskmöte blir det också mellan Fiorentina och Wolfsburg, där självklart tyskorna är megafavoriter. Noterbart i övrigt att isländska Stjarnan i Slavia Prag fick en lottning som gör det fullt möjligt för laget att ta sig vidare till vårens kvartsfinal.

För Linköping var de båda lagen från Prag de drömlotter som fanns att tillgå. Den tjeckiska huvudstaden är för övrigt första stad någonsin att få med två lag till åttondelsfinal. Och visst hade de svenska mästarinnorna flyt. Sparta är det sämsta laget av de åtta seedade. Här ser jag LFC som storfavoriter, det är minst 90–10 i svensk favör.

Apropå Linköping såg jag sent i går kväll Kristine Minde:s segermål mot Kristianstad. Norskan är en av damallsvenskans allra nyttigaste spelare. Hon är sällan glimrande, men alltid stabil. Dessutom har hon en fantastisk förmåga att göra viktiga mål.

Nu i höst har Minde gjort 1–0-målet i fem av lagets sju senaste matcher i damallsvenskan och Champions League. Otroligt imponerande.

Dessutom är ju Minde mer allround än de flesta andra spelare. Jag vet inte hur hon är som målvakt, men alla andra positioner löser hon klockrent.

Jag blir inte förvånad om hon gör ytterligare några viktiga mål den här hösten. Fast i damallsvenskan är det ju inte ens säkert att LFC behöver göra några fler mål.

För sett till vad som Rosengård visade upp på Valhalla i går känns det långt ifrån säkert att Malmölaget tar full poäng i de sista tre omgångarna. För efter målkalasen mot Djurgården och Cluj var det trubbiga och statiska Rosengård tillbaka igen.

Jag trodde möjligen att Anja Mittag skulle lyfta självförtroendet av att dels göra ledningsmålet mot Djurgården, dels visa vägen mot Cluj. Men inte ens det där 50:e Champions Leaguemålet verkar ha fått tyskan att lyfta på huvudet.

För mot Göteborg såg hon allt annat än självsäker ut. Hon stod för ett par riktigt grova missar i den andra halvleken, bland annat lyckades hon vid ett par tillfällen att skjuta över såväl målet som det fångstnät som finns bakom. Bland annat inträffade det vid en frispark från ett väldigt bra läge.

* I dag har landslagstruppen samlats i Göteborg inför fredagens VM-kvalmöte med Danmark. Dagens nyhet är att Sofia Jakobsson ansluter till samlingen för att träna med laget.

Jakobsson startade igen, och spelade 86 minuter i gårdagens 1–0-seger för Montpellier. Någon som är bättre utbildad inom rehabilitering efter knäskador än jag får gärna säga till om jag är helt ute och reser. Men visst känns det väl som fullständig idioti att Jakobsson direkt efter sin långa skadefrånvaro för korsbandsskada har spelat 45, 85 respektive 86 minuter inom åtta dagar?

Noterbart att Stina Blackstenius däremot fick inleda på bänken. Hon byttes in i 53:e minuten. Det blev dock inga svenskmål i den franska ligan i helgen. Däremot blev vann båda svensklagen PSG och Montpellier sina matcher med 1–0.

* Det tyska svenskmötet mellan Wolfsburg och Turbine Potsdam slutade 2–2 efter att lagen bjudit varandra på varsitt mål. Amanda Ilestedt utmärkte sig med en spektakulär brytning i den andra halvleken, och Nilla Fischer slog den öppnande passningen som ledde till 2–1-målet. Höjdpunkter finns här.

Utöver höjdpunkterna hann jag se några få minuter i matchupptakten innan jag stack till Göteborg i går. Uppfattade jag kommentatorn rätt hade Zsanett Jakabfi tackat nej till att vara med i Ungerns landslag den kommande samlingen. Stämmer det blir motståndet i Borås nästa tisdag ännu mer överkomligt. Jag har försökt hitta den ungerska truppen till Sverigematchen, men inte lyckats.

* Så till USA där det såg ut så här när Portland Thorns kom hem till Portland:

Spelmässigt var alltså inte finalen någon höjdare. Även publiksiffran på 8124 var en liten besvikelse. Den amerikanska ligan ligger annars flera klasser före de europeiska när det gäller publikintresset.

Snittet i grundserien blev 5083 åskådare. Flest hade förstås Portland Thorns med 17 653. Deras lägsta publiksiffra den här säsongen var 14 471, fler än det någonsin varit på en damallsvensk match. Faktum är att Portlands bottenrekord alla kategorier (drygt 9600 åskådare) också är högre än det damallsvenska publikrekordet.

Sämst publiksnitt i år i NWSL hade FC Kansas City med 1 788. Det är det bara Eskilstuna United som slår i damallsvenskan.

Apropå NWSL blev Christine Sinclair första spelare att vinna fyra proffstitlar i USA. Hon vann WPS 2010 med FC Gold Pride och 2011 med Western New York Flash. Nu har hon vunnit NWSL två gånger med Portland. Hon har dessutom 4–0 i ligafinaler.

20 tankar på “Drömlott för Linköping – men nit för Rosengård

 1. What goes around comes around – Lindahl får nu som keeper i ett engelskt lag möta ett lag från det Malmö hon lämnade för att få speltid och för att inleda sin väg till det svenska landslagsmålet. Kan som sagt bli jobbigt för Rosengård. Frågan är hur mycket energi deras omställningsprocess tar och om de kan mobilisera till Chelsea-matcherna som dessutom inleds borta. DA är sannolikt avgjord vad gäller topplaceringarna och det är knappast något lag som på allvar kan hota Rosengårds andraplats. Det ger möjlighet att fokusera mot de sista två WCL-matcherna och sedan bygga för 2018.

  Linköping var säkert nöjda med sin lottning och inte behövde de vänta heller. Sparta Prag har visserligen en målvakt från USA och en mittfältare, men i övrigt inhemska spelare, bland annat Martinkova, tvillingsyster till förra KIF-spelaren Lucie. Nu blir det lite balansgång för LFC om de vill vinna DA med flaggan i topp och därmed återstående tre matcher i förhållande till att säkra en så pigg och skadefri trupp som möjligt till WCL-matcherna.

  Minde – inte glimrande? Nej, kanske inte på ett traditionellt sätt med överlägsen teknik eller liknande. Samtidigt har hon en rad andra kvaliteter som jag tror vilken tränare som helst skulle uppskatta – löpstyrka, (omdiskuterat i denna blogg), arbetskapacitet, beslutsamhet och målfarlighet samt inte minst att hon kan placeras var som helst i laget (målvakt vill hon dock inte vara). När man lägger ihop det där tycker jag nog det glimrar lite i alla fall…..

  Att Gerhardsson var sugen på att ta med Jakobsson i truppen stod klart när han gästade SVT:s studio förra helgen. Att Jakobsson själv var sugen stod lika klart när hon sa (ungefär): ”När jag bli kallad är jag redo…” NÄR, inte om.

  • Båda tvillingarna Martinkova (Irena och Lucie) ingår i Spartas trupp, och båda var ju dessutom i Örebro. Det är två karaktärsspelare, som spelar väldigt tufft. Dem får LFC se upp med. Men totalt sett skall Sparta inte behöva vålla LFC några större problem. Gissar att Sparta hade fått väldigt svårt att hålla sig kvar i damallsvenskan, om det varit ett svenskt lag.

   • Hade för mig att båda spelat i KIF, men hittade bara en när jag kollade. Såg också bara Irena i Spartas lineup och bänk i förra WCL-omgången. Kommer också ihåg dem som tufft spelande. Karaktärsspelare snällare omskrivning?

    Vet du något om finskan Hälinen? Tror inte hon spelat i Sverige?

    • Har ingen koll på Hälinen. Såg också att bara Irena var med i laguppställningen, men kollar man lagets anmälda trupp finns även Lucie med.

     De spelade tufft, men det är inte därför jag kallar dem för karaktärsspelare. Med dem på planen var Kif Örebro ett strå vassare än när de saknades. Och Örebro var vasst 2013 och framför allt 2014. De blev ju faktiskt tvåa i damallsvenskan det senare året. Jag höll tvillingarna som laget tyngsta förluster inför säsongen 2015, och Kif har saknat dem ända sedan dess.

   • Japp och just 2014 dammade KIF till LFC i Linköping med 4-0, vilket måste varit en otäck upplevelse för både laget och LFC-supportrar. Karaktärsspelare är väl en av de saker KIF haft brist på i år. Gissar att KIF-anhängare får något drömskt i blicken när namn som Elin Magnusson, Sanna Valkonen, Susanne Lehtinen och, apropå tvillingar, Kristin och Marie Hammarström, nämns.

 2. 90-10? Så pass? Hursomhelst en bra lottning för LFC som var oseedade – ja, bästa möjliga, tycker jag. Sparta å sin sida kan inte vara direkt nöjda med sin lottning 🙂

  • Ja, 90–10 känns rimligt. Sparta Prag har inte fått sin fina rankingpoäng genom bra resultat, utan genom att man spelat i turneringen fyra av de fem senaste åren (var ej med 2015/16). Tyvärr är ju upplägget för seedningen sådant att lag som ofta är med, men sällan vinner matcher gynnas gentemot lag som likt LFC vinner en jämn och tuff liga.

   Sparta har under de fem senaste åren bara vunnit fyra matcher i Champions League, det handlar om båda mötena med serbiska SFK och båda med grekiska Paok. 2014 åkte man ut mot litauiska Gintra och i fjol mot nederländska Twente med totalt 5–1. Sparta skall vara chanslöst mot LFC.

   • Ja, bra. Knappt i närheten av Apollons nivå då, om jag förstår rätt. Viktigt för LFC att ha tur med lotten här, de vet vad som väntar och bör gå vidare till kvarten. Gynnsamt (kan bara hoppas på dubbla pragresor – nä vars, en match i taget :)).

    Och givetvis väldigt roligt med en (högst trolig) kvartsfinal i den tidiga våren i Linköping. Att spela om en semi i UWCL (nuförtiden) skulle vara en stor framgång. Dessutom en möjlighet till revansch för två tidigare kvartsfinalförluster.

 3. Nejdu, nej, det blir svåra matcher för LFC, jag själv skulle önskat Chelsea istället. Ett lag man vet var man står för istället för ett lag som i det stora hela har ingenting att förlora, bara att vinna
  Därför ingen match framöver kommer vara en lätt historia
  Hoppas att LFC tränaren vilar spelarna såsom gjorde med Banusic senast.
  Rosengårds chanser då är väl goda tycker jag. Förutsättning är att domare håller inte på Chelsea denna gång, det var nämligen skandalös domarinsats i matchen mot Bayern där även ”blinda” kunde se hur domaren drog på Chelsea

  • Linköping och Chelsea var båda oseedade, så den lottningen kunde det inte bli. Den får vänta till kvartsfinalen.

   Och visst stämmer det att LFC måste göra jobbet, det går det inte att ställa ut skorna mot Sparta. Men det går det inte mot elitettanlag i svenska cupen heller. Men jag ser ju mycket hellre att de svenska lagen får sämsta möjliga motståndare, så att chanserna ökar att vi får med lag i de sista omgångarna av turneringen.

 4. Håller med dig Rydén, idiotin är detta att låta Jakobsson köras 100 %, men det var ingenting oväntat med tanke på hur dagens proffsfotboll drivs…de flesta klubbar ser ju inte människan bakom spelaren, bara redskap
  Tycker att det är upp till henne själv att säga ifrån! Det är inte precis några miljoner per veckan hon kommer förlora…

 5. Inte stora chanser för Rosengård mot Chelsea. Spelar man bara 1-1 mot KGFC så finns där ingen kräm i laget. Vill ju bara spela runt runt. Nä upp till bevis FCR om ni är redo för Chelsea. En intressant och kul match ivf. Känna på engelskt spelstil. Var spelar Ilersted och Berglund egentligen?

  • Jag är rätt övertygad om att Rosengård kommer att spela jämna matcher mot Chelsea, särskilt om guldet hittat hem i DA och de är ohotade tvåa i serien. Det ligger nog något i det Sjögran sa nyligen till Sydsvenskan, nämligen att de spelar bättre mot bättre motstånd och sämre mot sämre.

 6. Återigen visas hur galen Uefas seedning är när seedade lag kan få betydligt svårare motstånd än oseedade. Att Uefa inte ändrar systemet är ytterst märkligt då det är en förändring som kan genomföras utan att det kostar något. För FC Rosengård har motgångarna kommit tätt under hösten, först på plan och nu även i lottningen. Det ska sägas att det är en tuff lottning för Chelsea också som kunde fått Brescia eller Praglagen. Likaså fortsätter dom norska lagen ha otur i lottningen. Manchester City blir nog en för tuff motståndare för LSK över två matcher.
  Att Ramona Bachmann kommer tillbaka till Malmö är ytterligare något som gör mötet FCR-Chelsea intressant. En annan återkomst gör Hedvig Lindahl, som spelade i Malmö FF i början av 2000-talet.

  • Nej, det kanske inte kostar så mycket pengar att ändra seedningen, men arbete. Dessutom kan det alltid finnas krafter som vill ha det som det är nu.

   Rosengård har onekligen haft det tufft denna säsong. De kom nog in fel i säsongen redan från början med uttåget ur WCL 16/17.

   Ja, Lindahl återvänder till Malmö som hon lämnade för att få speltid. Känns läget igen idag? Hur gör Rosengård med målvaktsfrågan inför 2018?

  • Rosengård hade sportslig otur men man slapp åtminstone den största nitlotten vilken förstås hade varit BIIK-Kazygurt (tur det var ekonomiskt oberoende Lyon som fick den resan). Faktum är att jag tror Chelsea kan passa rätt bra då de kommer vara favoriter och Rosengård för en gångs skull kan spela utan press.

   LFC hade flyt som fick det sämre av Prag-lagen, dels en förhållandevis billig resa men också ett överkomligt motstånd som man bör slå om man når normalnivå. Det är dock matcher som ska spelas och ett förmodat fysiskt spelande Sparta är inget lag man kommer avfärda smärtfritt.

   Vad gäller seedningssystemet så kan det säkert förändras till det bättre men för mig är det stora problemet att man har samma antal platser till de flesta (alla ?) ligorna oavsett kvalitén på lagen i dom. För mig är det givet att Tyskland, Frankrike, Sverige och England borde ha fler platser och då helst på Östeuropas bekostnad där det utöver bristande kvalité på lagen också tillkommer dyra resor som krossar deltagarnas ekonomi. Med fler lag från de bästa ligorna skulle det inte finnas drömlottningar så här långt fram i turneringen och då hade inte seedningssystemet fått sån avgörande roll.

   • I Östeuropa är det bara Ryssland som har två platser. Om det är motiverat kan förstås diskuteras. Dom dyra resorna gäller i så fall i ännu högre grad lagen från östra Europa då nästan alla motståndare innebär dyra resor för dom. Lagen från andra delar av Europa har betydligt större sannolikhet att ställas mot en motståndare som det är förhållandevis billigt att resa till. För övrigt ännu en frågeställning att bolla vidare till Uefa så att deltagande i turneringen inte blir en ekonomisk förlustaffär.

    Visst går det att se över hur deltagarna fördelas mellan länderna men fler lag från starka ligor med bibehållet seedningssystem kommer bara leda till fler möten mellan starka lag i dom inledande omgångarna. Slutligen går det att fråga sej hur stark exempelvis den franska ligan är som helhet. Där finns tre, kanske fyra, lag som satsar medan resten är slagpåsar. Tvåsiffriga resultat tillhör inte ovanligheterna.

 7. Pingback: I kväll är Youtube räddningen | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.