Chock i Kanada – och två fina debuter

I natt svensk tid briserade en bomb i kanadensisk fotboll. Den succéstämplade förbundskaptenen John Herdman lämnar damlandslaget och tar över landets herrfotboll.

Tydligen var någon tidning nära att avslöja nyheten, vilket gjorde att Kanadas fotbollförbund fick panik – och gick ut med det innan man hade informerat damlandslagets spelare. Här är två kommentarer på sociala medier:

Herdman har kanske varit den bästa förbundskaptenen av alla inom damfotbollen den senaste tioårsperioden, där han först lyfte Nya Zeeland och nu senast har gjort Kanada till en riktig världsnation.

Faktum är ju att Kanada länge varit högt rankat. Men man har ändå inte riktigt räknat in laget bland de riktigt stora. Men till nästa års VM-slutspel kommer det kanadensiska laget komma som en av de riktigt stora guldkandidaterna.

Herdman har nämligen på ett imponerande sätt genomfört en kombinerad generationsväxling och förändring av spelsätt, som gjort att Kanada tagit flera nya steg. Man är numera inte något lag som förlitar sig till fysik, utan man är ett spelande lag med flera kreativa kvalitetsspelare.

Nu skall han försöka göra något liknande med den kanadensiska herrfotbollen. Han får nämligen utöver själva landslaget även ansvar för ungdomslandslag och hela utbildningskedjan. Det blir spännande att se vad han kan göra där.

Rent fotbollsmässigt tar nämligen Herdman ett väldigt stort steg neråt. Kanada är ju nämligen en usel herrfotbollsnation. Landet är rankat på plats 94 på herrarnas världsrankning – man är tionde land i Concacaf, alltså Nord- och mellanamerika. Man rankas exempelvis bakom länder som Haiti och Curacao.

Kenneth Heiner-Möller

Samtidigt som nyheten om Herdmans landslagsbyte släpptes meddelades även att danske Kenneth Heiner-Möller tar över Kanadas damlandslag. Heiner-Möller ledde Danmark till semifinal i EM i Sverige 2013. Efter det var han anställd som konsulent på det danska fotbollsförbundet fram till ungefär ett år sedan. Då blev han assistent till Herdman i Kanada. Och nu tar Heiner-Möller alltså klivet upp som ordinarie.

Mitt minne av Heiner-Möller från Danmark är positivt. Så även om jag håller Herdman väldigt högt, tror jag inte att det här behöver vara någon katastrof för kanadensisk damfotboll. Heiner-Möllers viktigaste uppgift i år är förstås de Nord- och Mellanamerikanska mästerskapen i oktober, en turnering som även räknas som VM-kval för Concacaf.

Noterbart där är att jag ännu inte sett att det utsetts någon värdnation för det där mästerskapet. Framförhållning verkar inte vara någon styrka i Concacaf.

Så till den damfotboll som spelades i helgen som var. Strax till succédebuter för en svensk och en dansk spelare. Men innan dess tänkte jag uppmärksamma lite norsk målsuccé.

I Frankrike drog cupen igång på allvar med 32-delsfinaler. Det är den omgång där lagen från högstaligan går in i leken. Två av dem lottades mot varandra, och där vann PSG med 1–0 mot Lille. Linda Sembrant var enda svensk i Montpelliers startelva när man vann med 7–0 borta mot Portet.

Lyon har under helgerna stärkt upp sitt mittfält med återvändande Amandine Henry (kontrakt på 3,5 år) och Morgan Brian (2,5 år). Henry spelade i söndags när det blev seger med sanslösa 20–0 borta mot Besancon. Både Eugenie Le Sommer och Ada Stolsmo Hegerberg blev fyramålsskyttar. Därmed har Hegerberg nu gjort 35 på 17 tävlingsmatcher sedan EM. Det innebär ett snitt på fler än två mål per match. Hyfsat…

Elise Thorsnes

Trots det var nog ändå Elise Thorsnes helgens norska målskytt nummer ett. Hon satte nämligen tre av Canberra Uniteds sex mål i viktiga 6–1-segern mot Adelaide i Australiens W-league. Resultatet innebär att Canberra nu har häng på en slutspelsplats. Man ligger på sjätte plats med fyra poäng upp till sista slutspelslaget. Fast med en match mindre spelad.

Noterbart i W-league är att utlänningarna tar för sig. Sam Kerr leder skytteligan på åtta mål. Men av de sju spelare som ligger närmast bakom henne är det sex spelare från andra länder. Bland dem noteras Jess Fishlock från Wales och Natasha Dowie från England.

Därmed blir övergången naturlig till just England och WSL. Där blev det succédebuter för både Jonna Andersson i Chelsea och Nadia Nadim i Manchester City.

Andersson först. 25-åringen (hon fyllde i förra veckan – grattis) byttes in i den 62:a minuten i derbyt mellan Chelsea och Arsenal. Det började dåligt, för om jag ser rätt är det Andersson som tappar markeringen på Dominique Janssen på hörnan vid Arsenals 2–2-mål i 63:e minuten.

Men det där lär vara glömt. För i 83:e minuten var det Andersson som fixade Chelseas segermål. Även om det officiellt är bokfört som självmål är det Linköpingsförvärvet som skall ha äran. Det är ju hon som lägger in bollen mot målet.

Faktum är att alla Chelseas tre mål i den viktiga segermatchen bör vinjetteras som skitmål. Frågan är ens om bollen var över linjen vid 2–1?

Segern innebar att Manchester City och Chelsea hakar av Arsenal i toppen. Efteråt fick förstås matchvinnaren skriva lite autografer:

Succédebut är den självklara vinjetten på Nadia Nadims första match för Manchester City. Redan i sjätte minuten gjorde hon sitt första mål, och hon slog även den öppnande passningen till Citys 2–0-mål i 5–2-segern borta mot Reading.

Ni som följt den här bloggen länge vet att jag är svag för smarta löpningar. Och Nadims löpning innan hon nickar in 1–0 är verkligen en smart skolbokslöpning. Många forwards hade bara sprungit rakt fram in i straffområdet i motsvarande situation. Men när Nadim ser att bollen går ut på kanten väljer hon i stället att ta den lite större bågen och på så sätt skaffar hon sig bästa möjliga avslutningsposition. Snyggt.

Fortsätter vi söderut så blev det i går klart att den tidigare Vittsjöbacken, nederländska Mandy van den Berg fortsätter sin karriär i Spanien och Valencia. Den spanska ligan lockar allt fler utländska toppspelare.

Apropå Vittsjö tappade man nigerianska Ngozi Sonia Okobi till Eskilstuna. Det känns lite som en chansvärvning av United, Okobi har ju inte glänst hittills i damallsvenskan. Men det är en spelare med kapacitet, så kanske att den här flytten kan få Okobi att lyfta.

När vi ändå har hamnat i Sverige och damallsvenskan så hörde jag i går LFC:s nya tränaren Marcus Walfridson i Radiosportens pod Fotbollsarena Radiosporten. Det första som slog mig var att han varit så länge i Norge att han blandar svenska och norska. Jag tycker väl att han totalt sett sa det man kan förvänta sig, att han känns väldigt seriös och känns som en spännande tränare.

Även om damfotbollsvärlden inte är jättestor, kändes han ju dock inte redo för sin sportchefssyssla ännu. För svaret att Kosovare Asllani är världens bästa spelare kändes mer som bristande kunskaper än bara fjäsk för en egen spelare. Men som sagt, det går att få rätt bra grepp om damfotbollen på ganska kort tid, och LFC har ju flera kunniga personer runt sportchef Walfridson som kan hjälpa till under den period där han lär sig damfotbollsvärlden.

Slutligen är ju delen om att man verkligen försökte hitta en kvinnlig assisterande tränare, men inte lyckades, på många sätt tråkig. Vi får verkligen hoppas att utbudet av kvinnliga topptränare växer snabbt.

Kanske att Lotta Schelin kan bli en sådan framöver. Tyvärr skapar artikeln nedan ytterligare oro för att hennes karriär kan vara över. Hennes sjukskrivning går tydligen ut den 28 januari. Och efter det måste hon ta beslut om framtiden.

Det är ju bara att hålla tummarna för att hon blir helt frisk, och själv kan välja när karriären är över.

I övrigt i förra veckan kom tråkiga rapporter om ekonomin i Växjö DFF. Den damallsvenska nykomlingen har nu ett negativt kapital på 1,2 miljoner kronor. Positivt för klubben är att Växjö kommun ser ut att hjälpa till och lösa underskottet. Men sådan hjälp kan inte Växjö DFF räkna med över tid, utan klubben får nog försöka hålla bättre i sina pengar framöver.

Apropå nykomlingar har nya elitettanlaget Lidköping värvat meriterade Sarah Michael, som vi ju framför allt minns från flera starka säsonger i Kif Örebro. Det känns som att Michael varit med hur länge som helst, men nigerianskan är bara 27 år. Kanske att hon kan ge Lidköping den tyngt i offensiven som gör att laget klarar sig kvar i näst högsta divisionen.

Så tillbaka till Nordamerika, där Andi Sullivan prisats med MAC Hermann Trophy som 2017 års bästa collegespelare. Jag trodde nog att Kanadas duktiga speluppläggare Jessie Fleming skulle ligga bra till för det priset, men det gick alltså till Sullivan – som debuterade i USA:s landslag under fjolåret.

Allra sist till Kina, där ju duktiga målvakten Wang Fei inte stått till landslagets förfogande de senaste två åren. Man minns ju henne från VM 2015, där hon var en av turneringens allra bästa målvakter.

Nu är hon på väg tillbaka in i landslaget. Fei skrev nyligen på ett 1,5 år långt kontrakt med Bayern München, och hon har även tagits ut till den kommande kinesiska landslagssamlingen.

9 tankar på “Chock i Kanada – och två fina debuter

 1. Att SvFF kräver ersättning för den uteblivna matchen är en självklarhet och där tror jag nog inte danskarna har några problem med att se det rimliga i kravet och gå dom till mötes. Vad gäller kravet på att Danmark ska kastas ut helt ur kvalet så står jag fast vid att det skickar en signal om rädsla från SvFF:s sida. Man inser att EM-tvåorna är så pass bra att de mycket väl kan vinna med minst 3-0 i returen och därför vill man ta chansen att få en säker gruppseger.

  Är oerhört besviken på Sjöstrand som uppenbarligen vill ta chansen att trycka tillbaka dansk damfotboll till stenåldern (för det är vad ett missat VM, OS och eventuellt ytterligare EM skulle innebära). Att man också går emot sina egna spelare i frågan gör det hela extra pinsamt.

  • Såvitt jag vet har väl Sverige inte kommit med något krav om att Danmark skall kastas ut ur VM-kvalet.

   Vad SvFF har gjort är att de har överklagat det pinsamt milda straff som Danmark drabbades av i förstaläget. Det är skillnad, även om uteslutning egentligen är det enda rimliga straffet för en walkover.

  • Förresten. Att SvFF går emot spelarna är ju inte pinsamt, utan fullt rimligt. Dels för att det här är en förbundsfråga, och inte en fråga för spelarna. Men framför allt eftersom många av spelarna är kompisar med de danska spelarna. Den som först väckte frågan om omspel är ju till och med ihop med en dansk spelare.

   De flesta svenska spelarna är således högst jäviga i den här frågan.

   • SvFF är ju också jäviga så den aspekten förstår jag inte varför du tog in. De är rädda för Danmark som är ett i grunden bättre lag än Sverige idag och det är därför man inte ser de tre bonuspoängen som tillräckligt utan vill säkra gruppsegern utan att behöva spela om det.

    Att man inte sagt uttryckligen att Danmark bör uteslutas är förvisso sant men då du och SvFF mycket väl vet att Danmark om man åker på ytterligare poängavdrag knappast lär kunna bli tillräckligt bra tvåa för att få spela playoff så är det ju många års frånvaro från internationellt spel det handlar. Detta skulle förstås vara en katastrof för dansk damfotboll och därmed också alla serier där danska spelare höjer kvalitén (som vår egen Damallsvenska t ex).

    • Jo. Det stämmer att SvFF är en part i målet. Och att en part i målet skulle låta sig styras av motpartens nära och vänner känns väl ändå inte rimligt?

     När jag läst TT-artikeln om Sveriges ersättningskrav har jag svårt att uppröras av det generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger. De här båda citaten tycker jag är svåra att argumentera emot:

     ”Vi måste säkerställa ett regelverk som säger att om du inte kommer till en match så ska det få konsekvenser.”
     ”För mig handlar det om att det måste finnas tydliga konsekvenser och sanktioner i regelverket, vilket saknas i dag.”

     När det gäller eventuella poängavdrag har nog Danmark råd med att bli av med ett par poäng och ändå nå playoff, förutsatt att de vinner returen mot Sverige.

     Din slutkläm förstår jag inte. Minst ett lag av Sverige, Danmark, Nederländerna och Norge kommer att missa VM, hur Uefa än dömer. Och det kommer knappast att innebära någon katastrof för alla ligor med spelare från aktuellt land, eller aktuella länder.

 2. Tidigare har det varit mycket ovanligt (vad jag vet) att en tränare för ett damlag tagit över ett herrlag på samma (höga) nivå. Det är vanligare att tränare för herrlag i lägre nivåer tagit över damlag i högre nivåer. Att Herdman nu går till herrfotbollen kan ses som att det går att meritera sig också den väg han har gjort. Kanske också en indikation på att det kan bli vanligare att så sker, om det nu inte bara är en engångsföreteelse. Ett ytterligare erkännande av damfotboll?

  Ja, Radiosportens intervju med nye LFC-tränaren var lite skuggboxning. Han svarade ofta rätt svävande och lätt undvikande. Tydligast var när han fick frågan om utveckling om klubben utanför planen. Då började han åter tala om laget och spelarna. Jag förstår att han undvek frågan. Att han svarade att Asllani var världens bästa spelare lät på tonfallet som litet ironiskt och ett sätt att säga: nästa fråga. Svaret om kontakter mellan honom och LFC var också svävande – först slutet av oktober och sedan när säsongen var över ”i varje fall”. Båda kan inte stämma. Hans inriktning mot det lätt undflyende och mångbottnade ”process” framkom också vid några tillfällen. Hans företrädare hade som främsta intresse att vinna matcher och det var sällan han nämnde ord som process. Så fick han sparken också… Nu återstår att se om MW lyckas både med ”process” (bland annat spelarutveckling) och att vinna matcher som Martin Sjögren tydligen gjorde.

  Sannolikt en viktig förstärkning för Lidköping med Sarah Michael. Det var väl någonstans strax efter hon lämnade KIF Örebro som deras offensiv på allvar började krokna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.