Viktiga svenskmål i Frankrike

På torsdag, i Ungern, drar tävlingsåret i gång för vårt A-landslag. Flera av spelarna genrepade i dag med viktiga ligamatcher, och inte mindre än tre av våra offensiva spelare blev målskyttar.

Jag börjar i Frankrike där Montpellier stod för en otroligt stark andra halvlek i nyckelmatchen mot PSG. I den halvleken gjorde laget från den franska sydkusten tre mål, vilket ledde till en hyperviktig 3–0-seger.

Sofia Jakobsson

Det var Sofia Jakobsson som visade vägen genom att först rulla in 1–0 på ett friläge i 49:e minuten. En kvart senare fick hon ett nytt friläge, där hon föll och fick straff. Den satte Janice Cayman till 2–0.

Jakobsson och Linda Sembrant ingick i Montpelliers startelva, medan Stina Blackstenius var bänkad från start. Den Vadstenafostrade powerforwarden byttes in i minut 69 istället för danska Katrine Veje. Fem minuter senare tog Blackstenius emot en rensning från Jakobsson på egen planhalva, och satte sedan fart. PSG-backarna lyckades aldrig fånga in Blackstenius, som gjorde 3–0.

Montpelliers 3–0-seger kan bli oerhört viktig. Den innebär nämligen att laget nu vinner det inbördes mötet med PSG. De båda lagen har lika många poäng i nuläget, men Parislaget har fem matcher kvar, medan Montpellier bara har fyra. Dock skall noteras att PSG har kvar ett möte med suveräna serieledarna Lyon. Sannolikt måste PSG ta poäng i den matchen för att få spela i Champions League till hösten.

Lyon vann för övrigt med 4–0 mot Albi idag. Därmed har man nu 18 raka segrar och målskillnaden 88–4. Man behöver fem poäng till för att säkra ytterligare en ligaseger.

Ada Stolsmo Hegerberg

I skytteligan ryckte Ada Stolsmo Hegerberg ytterligare genom att göra två mål i dag. Norskan har gjort 26 mål och leder med nio före PSG:s talang Marie Antoinette Katoto. Blackstenius gjorde sitt tolfte mål och ligger fyra i skytteligan, medan Jakobsson gjorde sitt sjunde och delar tiondeplatsen.

I tyska Frauen-Bundesliga finns det inte längre något obesegrat lag. I omgång 15 sprack nämligen Turbine Potsdams förlustnolla. Wolfsburg med Nilla Fischer vann svenskmötet mot Potsdam med Amanda Ilestedt med 1–0. Segerskytt blev norska Caroline Graham Hansen i den andra halvleken.

Resultatet innebär att Wolfsburg har ett järngrepp om ligaguldet, samt att Potsdam nu får det svårt att ta en plats i Champions League. Med sju omgångar kvar har man nämligen fem poäng upp till Freiburg och sju upp till Bayern München (som dock har en match mer spelad).

Fridolina Rolfö

Bayern vann för övrigt den svåra bortamatchen mot SC Sand med övertygande 4–0. Där visade formstarka Fridolina Rolfö vägen genom att sätta 1–0 redan i sjätte minuten. Det var Rolfös sjätte mål i ligan, en notering som placerar henne på en delad fjärdeplats i skytteligan. Pernille Harder leder överlägset på 14, medan Lina Magull är tvåa på tio.

Även i England spelades det viktiga matcher. Där stärkte Chelsea sin ligaledning, trots att man ”bara” fick 1–1 i Londonderbyt mot Arsenal.

Huvudkonkurrenten Manchester City är nämligen väldigt formsvagt för tillfället. I dag föll man mycket överraskande med 2–0 hemma mot tabellsexan Reading. På sina åtta senaste matcher har City bara vunnit två under ordinarie tid – tyvärr handlar det om de båda matcherna mot Linköping.

I dag startade City med exakt samma elva som startade på Linköping Arena i onsdags. Kanske är det spelschemat som knäcker laget, tränare Nick Cushing borde nog ha valt att rulla på lite fler spelare.

I Londonderbyt spelade hela svensktrion Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson 90 minuter. Chelsea tog ledningen med 1–0 när Ramona Bachmann och Fran Kirby utnyttjade ett misstag från Arsenalmålvakten Sari van Veenendaal.

Arsenal kvitterade genom Beth Mead just före paus.

I den haltande ligatabellen står nu Chelsea på 29 poäng, vilket är tre fler än tvåan Manchester City. Chelsea har dock spelat 13 matcher, medan City bara står på tolv. Arsenal är på fjärde plats, åtta poäng bakom Chelsea. Dock har Arsenal bara spelat elva matcher, vilket gör att de kan komma upp i 27 poäng om de vinner sina hängmatcher. Minst tre lag är alltså inblandade i guldstriden.

I Spanien vann både Atletico Madrid och Barcelona i dag. Det innebär att Atletico är kvar i tabelltoppen, en poäng före Barca. Fem omgångar återstår.

På svensk mark har det varit en träningsmatch mellan Vittsjö och IFK Kalmar i dag. Resultatet blev 1–1, vilket sannolikt var väldigt viktigt för självförtroendet i Kalmar.

Slutligen till landslagsfotbollen. I förra inlägget nämnde jag att de Asiatiska mästerskapen drar igång kommande vecka. Det gör även de Sydamerikanska mästerskapen. När det gäller Asien genrepade andrahandsfavoriterna Japan i dag genom att vinna med klara 7–1 mot Ghana. Japanskorna utnyttjade snyggt vid flera tillfällen en naivt högt stående ghanansk backlinje:

 

 

13 tankar på “Viktiga svenskmål i Frankrike

 1. Starkt och imponerande av Montpellier att vinna den viktiga matchen. Fina insatser av både S Jacobsson och Blackstenius med mål för dom båda och en fixad straff av Sofia. Speciellt Blackstenius mål var en stark prestation från nästan halva plan där hon rättvänd i sin favoritposition sprang från alla och distinkt satte den med vänstern. Hennes 9:e mål för säsongen om jag har räknat rätt. Sofia och Stina kanske är vårt forwardspar i landslaget med Asllani och/eller Banusic bakom dessa.

 2. Mycket stark insats av Montpellier att vinna över Paris SG med 3-0. Glädjande att dom svenska spelarna levererar på hög nivå. Det är stor skillnad från CL-kvartsfinalerna mot Chelsea där Montpellier verkar ha varit det klart sämre laget. Jag såg dock ingen av matcherna.
  Manchester Citys dåliga ligaform är en kontrast till CL-kvartsfinalerna mot Linköping. Som jämförelse ser man att både Brøndby IF och Fortuna Hjørring spelade jämna matcher mot Manchester City i CL förra säsongen, trots att dom blev utslagna.

  • Jag såg inte mer än fragment från Montpelliers matcher mot Chelsea. Men från det jag såg, och från vad jag läst, var det betydligt jämnare matcher än vad man kan tro från slutsiffrorna. Fast det är klart, när det gäller effektivitet var Montpellier tveklöst det klart sämre laget.

   I Frankrike hade Montpellier 12–9 i avslut, samt 2–1 i bollar i målramen. Dock vann Chelsea avsluten mot mål med 6–2 och matchen med 2–0. I returen i London vann återigen Montpellier avsluten, den här gången med hela 17–7. Dessutom hade man 5–3 i avslut mot mål. Chelsea var dock hypereffektivt och gjorde mål på samtliga sina tre avslut, och vann matchen med 3–1.

   Totalt alltså 29–16 i avslut till Montpellier och 9–7 i avslut mot mål till Chelsea. Med tanke på det är det förstås imponerande av Chelsea att vinna totalt med klara 5–1.

   • Tack för infon. Själv ser jag det som ett svaghetstecken från Montpelliers sida att inte göra mer än ett mål och släppa in fem med den statistiken. Samtidigt är 3-0-segern mot Paris SG ett styrketecken. För storsatsande PSG – med målet att utmana Lyon om ligatiteln – skulle det vara ett gigantiskt misslyckande att missa Champions League två säsonger i rad. Där är vi dock inte än.

 3. City verkar gå för CL av vad det ser ut som. Kanske ska LFC ta med sig att motståndarna trots den säkra hemmaledningen valde att ställa upp med ett i princip ordinarie lag även i returen, något som ändå tyder på att man kände en viss respekt för motståndet.

  Effektivitet verkar för övrigt vara nyckelordet för såväl Chelsea som City för även om City skapade en hel del i returen mot ett hemmalag som var tvungna att chansa framåt så var det i alla fall grovt räknat 4/8 avslut som gick i mål i första halvlek vilket måste ses som ett överbetyg. I första mötet skapade inte City mycket mer än spelmålet och de två ramträffarna men fick ändå med sig avgörande 2-0.

  I slutändan är det alltså den individuella kvalitén hos de offensiva spelarna som gör skillnaden, LFC hade i hemmamatchen två kanonlägen att ta ledningen innan City gjorde det avgörande 1-0 målet. Man hade efter det åtminstone två bra lägen som man kunde/borde utnyttjat bättre men istället är det motståndarna som gör ytterligare 3 mål.

  • Effektivitet kännetecknar oftast bra lag. Men totalt sett var inte City speciellt effektivt mot LFC.

   I England var det 20–3 i avslut, varav 5–1 mot mål och 2–0 i avslut i målramen. I Linköping vann City avsluten med 23–9, varav 15–3 mot mål. Totalt 43–12 i avslut och 20–4 i avslut mot mål. Utifrån det var LFC klart mycket mer effektivt än City.

   • Då måste de räknat ”passningar” till målvakten också för känslan var verkligen inte att det var så många avslut för något av lagen i någon av matcherna. Att LFC var effektivt i 2:a halvlek när det redan var för sent är förvisso helt korrekt.

    7 mål på 20 skott på mål (ca 33 %) är väl dock effektivt skulle jag påstå men det är väl en fråga om hur man ser på det 🙂

 4. Då är det Ungern mot Sverige på torsd i vm-kvalet. Ungern skall väl inte vara något problem. Vet inget om Ungern. Tycker Peter gjort det bra hittills i sin coachning av laget. Vet inte om det visas på någon TV-kanal. Det blir väl Hedvig i mål, sen får vi se vilka spelare Peter tar ut. En bra trupp ivf såg på svensk fotboll hemsida.

  • Ungern vann vi ganska lätt mot i Borås i höstas. Bör bli en säker seger även nu.

   Cmore har skaffat sig sändningsrätten, skall sända på Sportkanalen och på cmore.se.

   Förbundet berättar för övrigt på sin hemsida i dag att Lina Hurtig har skadat foten och kommer att lämna truppen.

 5. På tal om Hurtig kan hon nog räknas bort åtminstone när det gäller allsvenska premiären LFC-Växjö den 15 april. Sedan får vi se. Kanske ett jättesmart dag för Linköping och tränare Walfridson att lägga vantarna på Natasha Dowie – även om kontraktet bara sträcker sig fram till sommaren. Igår gjorde ”Tats” Dowie hattrick och samtliga hemmamål när LFC mötte Västerås BK 30 i gårdagens träningsmatch. 3-2 blev slutresultatet, och startelvan var en 50/50-mix av ”A-lagare” och F19-flickor.

  • Drag kan förstås vara smarta – jättesmarta ”dagar” är sällsyntare. Envar sin egen korrekturläsare, då blir resultatet därefter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.