Gerhardsson ger Chileelvan ny chans

De elva spelare som startade i VM-premiären mot Chile får förtroendet även i åttondelsfinalen mot Kanada. Det blir alltså följande svenska spelare som står på Parc des Princes gräsmatta 21.00 i kväll:

Hedvig LindahlHanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena ErikssonSofia Jakobsson, Elin Rubensson, Caroline Seger, Fridolina RolföKosovare AsllaniStina Blackstenius.

Det är ju kanske det lag man tippat på – om man tvingats tippa. Det följer ju nämligen Peter Gerhardsson:s tidigare upplägg med sina startelvor. Jag var ju ändå lite osäker inför, dels eftersom han har rullat friskt under VM. Dels för att han ofta kört med tre mittbackar mot bättre motstånd.

Genom valet av spelare väljer vår förbundskapten kvalitet över tid framför dagsform. De här elva är de han haft som förstaval under sina två år på posten. Det är däremot inte de som visat bäst form under VM. Vi får hoppas att Gerhardsson har fingertoppskänsla i sin uttagning.

Även Kanada kör med exakt den elva man hade i sin VM-premiär, alltså exakt det lag jag gissade på i förra inlägget.

I skrivande stund blev USA femte laget till kvartsfinal. Man blev det utan att imponera. 2–1-segern mot Spanien var en ganska torftig fotbollsmatch där USA vann avsluten mot mål med 3–1. Två av de där avsluten var straffsparkar som Megan Rapinoe förvaltade på bästa sätt.

Spanien blir alltså andra europeiska laget att åka hem. I går blev Brasilien sista sydamerikanska laget. I förra inlägget glömde jag att ta upp Marta:s brandtal. Direkt efter slutsignal, direkt i tv, öppnade storstjärnan sitt hjärta gentemot sitt hemlands unga tjejer. Det var ord och inga visor. Och det var makalöst vaket och taktisk att hålla det på slutsignal efter att ha åkt ur VM.

För Marta har ju rätt. Återväxten i Brasilien är ju usel, bara det faktum att alla Brasiliens sju VM-mål gjordes av spelare som var över 30 år säger en hel del. Mycket talar ju för att viktiga trion Marta, Formiga och Cristiane spelar i OS nästa år. Men sedan? Vilka skall bära brasiliansk damfotboll sedan?

10 tankar på “Gerhardsson ger Chileelvan ny chans

 1. Blir mer och mer trött på VM och dessa ständiga tveksamma VAR-bedömningar. USA:s andra ‘straff’ är inte straff i mina ögon och det är ett faktum att Spanien aldrig hade fått den i samma läge. Ska det fortsätta så här så gör VAR större skada än nytta och man kan lika gärna lägga ned användandet helt.

  Extra surt att det va Rapinoe som borde haft två gula innan halvtidsbreaket som avgjorde, både hon och hela det amerikanska laget verkade vara på uselt humör och spelade fult matchen igenom. Värst var det förstås för stackars Losada som först trycktes ned i marken och sen fick en spark alternativt stampades på när hon låg försvarslös på gräset.

  Blir kul att se hur domaren kommer hantera matchen Frankrike-USA, detta då båda har fått allt med sig så här långt från domarhåll. Kanske just därför kan det bli en fantastisk match där domaren för en gångs skull inte får huvudrollen.

  • USA:s andra straff var ju trots allt inte en VAR-straff, utan en straff som domaren tog spontant. Hon stod bara fem–sex meter från situationen och hade fri sikt. Men visst, hon verkade lite osäker på sitt beslut efter att ha sett 27 VAR-repriser.

  • Spanien var riktigt bra. Så det var ändå något positivt med matchen, tycker jag.

   nej, kanske inte så konstigt att Usa eller Frankrike kommer att vara i semifinal. Inte heller Tyskland, kanske.

 2. Fullkomligt skamligt dåligt spel av Sverige under hela 45 minuter. Är det det här som ska vara unga tjejers förebild, är det detta som ska ha mer pengar? De springer ju bara och sparkar bollen över sidlinjen hela tiden.

  Dagens besvikelse är annars att Spanien missar OS, eller hur Ry´den?

 3. Rolfö bäst första halvlek. Kanada mer bollinnehav och passningssäkerhet. Två svaga hörnor av Eriksson. Bra att Jakobsson utmanar, men märkligt beslut vid minst ett tillfälle där hon hade medspelare i bra läge, men gick på eget avslut. Lutar mest åt 0-0 vid full tid? Och där gjorde Blackstenius just 1-0!

 4. Tre aktioner i yppersta världsklass av Asllani, Blackstenius och Lindahl. Från ingenstans! Kolla Blackstenius löpning!

 5. Att Sverige vann en möjlig och inte helt oväntad seger mot Kanada gör plötsligt Sverige till något ostoppbart enligt vissa krönikörer i Svenska tidningar.Och våra fotbollsdamer tror såklart på sig själv,precis som fransyskor och tyskor etc.Men är det så bra att möta Tyskland nu?Ett lag som vunnit borta mot Frankrike och Sverige i Våras!Matchen gick tidigt på svenska säsongen.Jo men även Tyskland har vinteruppehåll.Alla lag som nått kvartsfinal ser nu möjligheterna.Två matcher från final.Tyvärr tror jag det går riktigt illa mot Tyskland på Lördag.Till och med att Sverige kan råka ut för den värsta förlusten någonsin i ett Mästerskap mot Tyskland.Jag hoppas jag har fel.Sverige -Tyskland 0-4 troligt men hoppas på straffsparksavgörande och på det är ju Sverige bra på i Mästerskap

 6. Jag kollade upp detta med Tysklandsspöket i Mästerskap och det stämmer.I vinna och försvinna matcher,finalmatcher inräknade finns följande historia.VM 1991 Bronsmatch Sverige-Tyskland 4-0,1995 EM-final 2-3,1997 EM-semifinal 0-1,2001 EM final 0-1,2003 VM final 1-2,OS tredjeprismatch 0-1,2008 OS kvartsfinal 0-2,2013 EM semifinal 0-1,2015 VM åttondelsfinal 1-4,2016 OS final 1-2.Sverige har alltså förlorat nio raka vinna och försvinna matcher i rad i Mästerskap mot Tyskland.Men vi tar nya tag på Lördag och går in med sedvanlig optimism mot Tysklands damer och hur det slutar denna gång förtäljer historien,förlåt,förtäljer inte historien

 7. Det börjar bli lite otäck jargong inför matchen mot Tyskland på Lördag.På Expressen-TV.Knäcka tyskorna,sätta tyskorna på plats.Med sådana uppviglande jargong är det inte konstigt att Jimmy Durmaz,frisparken mot Tyskland VM 2018, får hat och hot mot sig när journalister vräker ur sig sådant skit.Det börjar där.Respekt mot Sveriges motståndare är det som gäller.

  • Har läst vad du skrivit, om statistiken, jargongen mm. Vill bara lägga till att Tyskland är mångdubbelt bättre än Canada nu och den här sommaren 2019. Hoppas att journalister inser det (men vet samtidigt att alla inte gör det). Så det är nog bäst att ligga väldigt lågt inför kvarten. Spelare och ledare fattar iaf och det är det viktiga.

   Sedan att de hurrar ikapp över Lindals räddning och något förbiser ett av de snyggaste (avgörande) målen i svensk fotbollshistoria är bara symptomen som visar sig igen; givetvis är det det defensiva som ska lyftas till skyarna, inte briljansen och det kreativa.

   Jag personligen har nu förlåtit Asllani (glöm inte heller att jag stod upp för Blackstenius hela tiden: hon behöver bara göra ett avgörande mål i en tajt utslagningsmatch så har hon gjort sitt! Jag är glad att Gerhard/Wikman också gjorde det, så det finns hopp, trots allt.

   Jag vet att det inte är helt accepterat att göra jämförelsen, men Asllani till Blackstenius var Maradona till Canigga – under deras glansdagar. Samma briljans, Och jag har fått ett argument att titta vidare på Sverige i det här VM:et.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.