Asllani mot Seger

Det har varit en rekordsommar här på bloggen. Juli är den månad som haft flest sidvisningar någonsin, med 39 914.

Det var cirka 2 500 fler visningar än under EM 2013 och 6 000 fler än under VM 2015 och OS 2017.

Dock hade bloggen ”bara” 9 473 unika besökare under juli, vilket är klart färre än exempelvis VM-månaden juni 2015, då hela 13 489 klickade in här.

Som det ser ut kommer 2017 att bli det klart bästa året någonsin på bloggen. Hittills har det varit närmare 181 000 sidvisningar i år (41 500 unika besökare), vilket ger ett snitt på cirka 25 000 per månad. Fjolåret är bästa året hittills, då stannade räkneverket på 228 950 visningar (19 079 per månad).

Kosovare Asllani

Och nu har vi slagit ett nytt rekord, det gällande flest kommentarer till ett inlägg. Inlägget det handlar om är det föregående, och debatten har framför allt handlat om Kosovare Asllani, och mer precist om hur bra nyförvärv hon är.

Mitt svar på den frågan är att hon borde vara ett väldigt bra nyförvärv. Så här på förhand känns det som att Asllani borde vara bättre för Linköping än Caroline Seger för Rosengård.

Caroline Seger

Åter till det strax. Först har jag funderat lite kring förändringarna i de båda topplagens trupper. Det ser ut så här:

Rosengård:
Ut: Lieke Martens (Barcelona), Amanda Ilestedt (Turbine Potsdam), Emma Berglund (PSG), Sofie Junge Pedersen (Levante), Hanna Persson (Bröndby) och Emma Pennsäter (lån, Bröndby).
In: Caroline Seger (Lyon), Simone Boye Sörensen (Bröndby), Glodis Perla Viggosdottir (Eskilstuna) och Jenna Hellstrom (Kent State).

Linköping:
Ut: Magdalena Eriksson (Chelsea) och Jessica Samuelsson (klubb ej klar).
In: Kosovare Asllani (Manchester City), Nicoline Sörensen (Bröndby) och Anna Oscarsson (Hammarby).

Med förlusten av Samuelsson och skadan på Janni Arnth har Linköping tyngre förluster i backlinjen än Rosengård. Däremot är det stort plus för LFC när det gäller offensiven.

Rosengård har tappat både Marta och Martens på mindre än ett halvår, det är en gigantisk förlust när det gäller kreativitet och mål/assist. Och som bekant är varken kreativitet eller mål/assist Segers stora styrka. Hon är duktigt på det korta passningsspelet samt att behandla och hålla i bollen samt på att styra anfallstempot. Däremot slår Seger väldigt få avgörande passningar.

Känslan är att det är Sanne Troelsgaard och Iva Landeka som måste kliva fram när det gäller avgörande passningar från mittfältet i Rosengård. Dessutom väntar Malmöklubben förstås på att Anja Mittag skall hitta sin ”gamla” form. I så fall har man en pålitlig poängspelare där.

I Linköping blir det intressant att se hur man ersätter Samuelsson. Ett alternativ är att spela Anna Oskarsson som ytterback. En annan lösning är att flytta ner allroundkunniga Kristine Minde får ge plats åt Asllani i anfallslinjen, och att norskan i stället får ansvar för högerkanten.

LFC har vunnit med 1–0 mot Hammarby i träningsmatch i kväll (Marija Banusic segerskytt). Jag har inte sett någon laguppställning, någon som vet hur LFC ställde upp?

När det gäller Asllani tycker jag att hon har tagit stora steg de senaste åren. Hon har gått från att vara en envägsspelare till att vara tvåvägs. Hon var dessutom en av Sveriges två–tre bästa spelare i EM. När det gäller hennes status i Manchester City var den väl dock inte jättehög.

Hon spelade bara från start i tre av sju matcher i vårens ligaspel. Och hon fick inte ens plats på bänken i FA-cupfinalen.

Däremot fick Asllani förtroende i Champions League. Hon startade i alla årets fyra matcher. I kvartsfinalerna mot Fortuna Hjörring blev hon utbytt i 67:e respektive 72:a minuten. Och i semifinalerna mot Lyon blev hon målskytt i, och spelade hela den första matchen. I returen blev hon utbytt i 69:e minuten.

I Linköping kommer Asllani att ha en större roll än hon haft i Manchester City, på så sätt är det ett klokt beslut att flytta hem. Det är nu hon skall visa att hon kan bära ett lag. Det blir spännande att följa.

Det blir även mycket spännande att se vilken påverkan Caroline Seger får på Rosengårds spel. Det blir även spännande att se hur mittfältet kommer att formeras. För Seger personligen är det ett naturligt val att flytta hem. Hon har inte fått speciellt mycket speltid i de stora matcherna för Lyon, utan har mest fått spela i ligan mot sämre lag. I Malmöklubben växer hennes roll rejält.

Det dröjer dock en vecka innan damallsvenskan drar igång igen. I morgon är det däremot sex matcher i elitettan. Den mest intressanta är den mellan fyran Kungsbacka och trean AIK. Det är matchen om vilket lag som skall ta upp jakten på andraplacerade Kalmar. Vid kryss i Kungsbacka börjar det se riktigt ljust ut för de båda Smålandslagen Växjö och Kalmar.

Växjö skall till Umeå på måndag. Där föll UIK häromdagen med 1–0 mot klubbens legendarer från tidigt 2000-tal. Att spela en sådan match mitt i säsongen känns ju lite lätt tveksamt. För det är förstås inte roligt för det nuvarande A-laget att ta stryk av ett veteranlag huvudsakligen bestående av spelare som lagt av. Att påminnas om att allt var bättre förr stärker knappast dagens spelare.

I dag har andra gruppspelsomgången i F19-EM spelats. Där åkte Sveriges banekvinnor från kvalet, Italien, på en riktig stjärnsmäll. Italienskorna föll med hela 6–1 mot Frankrike, ett resultat som innebär att italienskorna är utslagna.

I dagens toppmatch vann Tyskland med 2–0 mot Spanien i det som kan vara en försmak på finalen. Fast Nederländerna vill nog ha ett ord med i spelet. De vann mot England med 2–0 och har säkrat sin semifinalplats.

Slutligen tillbaka till EM. Uefa har nominerat turneringens tio snyggaste mål.

Personligen röstar jag på Vivianne Miedema mot England som etta, Ana Maria Crnogorcevic som tvåa och Jodie Taylor som trea.

Av rättighetsskäl lade Uefa inte upp några klipp från matcherna under turneringen. Men nu har man alltså börjat göra det. Utöver klippet ovan med de tio snyggaste målen har man även satt ihop en kavalkad av samtliga 68 mål från turneringen. Det klippet är på just under elva minuter, du ser det här:

14 tankar på “Asllani mot Seger

 1. LFC startade så här:
  Hurtig Banusic Minde
  Tulkki Neto Almqvist
  J Andersson Lennartsson Lantz Thörnqvist
  C Andersson

  och avslutade så här:
  Selerud Hurtig Sörensen
  Lennartsson Tulkki Almqvist
  J Andersson Minde Kildemoes Thörnqvist

  • Och Hammarby startade såhär:

   Zigiotti Tiernan Sjöberg
   Gibson Tegström Angedal
   Göthberg Abrahamsson Lindström Dahlström
   Kaldoyo

   Avslutade med att spela hela bänken. Abrahamsson, Gibson och Kaldoyo de som spelade 90 minuter.

  • Nico Sörensen (nyss hemkommen med ett EM-silver) debuterade för LFC och noterades för en assist till Banusic. Wilma Thörnqvist ska visst ha gjort succé som högerback och ersättare till Samuelsson, enligt uppgifter.

   • Det vore ju intressant om Samuelsson ska ersättas av en 16-åring som spelat en minut i allsvenskan i år, och totalt 21. Men känslan är väl att det är Oskarsson som är tänkt som ny högerbreddare.

   • Ja, det hade ju varit fantastiskt… Men hon var nog bara tillfällig ersättare och det blir Oskarsson på den positionen. Men på sikt… 🙂

    Intressant att se hur Björkegren prövar sig fram nu. Han är ju en tränare som visat sig vara villig att låta spelare byta positioner och testa en hel del. Någon eller några ”omskolningar” är nog inte omöjliga den närmaste tiden.

 2. Wilma Thörnqvist är nog mer tänkt som en tillfällig lösning tills det klarnar med Anna Oscarsson skadekänningar (mycket tillfälliga också, får vi hoppas) och när tränare Björkegren har grunnat färdigt på sina (säkerligen mycket oönskade) rockader i laget. Annars förtjänar LFC:s unga s k påläggskalvar, Thörnqvist, Sara Olai och Alva Selerud, mycket väl det slitna epitetet ”lovande”. Den sistnämnda har en framfusighet och teknik som överraskar och i matchen igår lekte hon stundtals med Hammarbys försvarare. ”Hun kan bli noet”, skulle Even Pellerud ha sagt. Den som händelsevis inte vet vem Even Pellerud är kan googla på namnet…

 3. Jag är rätt säker på att LFC:s tänka fyrbackslinje under hösten (förutsett att alla är hela och friska) är: Kildemoes, Lantz, Arnth och Andersson alternativt Oskarsson, Kildemoes, Arnth och Andersson.

  Att det blir en försvagning på högerkanten defensivt är självklart oavsett hur man gör men centralt kan det faktiskt bli stabilare då både Kildemoes och framförallt Lantz känns säkrare i åtminstone höjdduellerna är Eriksson gjort. När man får se Lantz spela ser man också att det inte alls är något ”träben” utan att hon tvärtom har ett riktigt fint passningsspel så även offensivt är det tveksamt om det blir någon större försämring även om hörnorna förstås kommer saknas.

  Vad gäller Asllani så är hon värvad för att spela som central mittfältare och det ska bli spännande att se hur Björkegren väljer att göra då just det centrala mittfältet fungerat riktigt bra och både Lennartsson och Almqvist gjort det bra bredvid givna Neto. Min förhoppning är att Asllani kommer börja på bänken mot Örebro då hon behöver träningar med laget för att komma in i spelet och då övriga spelare är tillräckligt kompetenta för att lösa uppgifterna de ställs inför. Det vore också en bra signal att skicka till alla spelare att ingen kommer stå över någon annan vilket i i mina ögon varit en styrka hos LFC och framförallt om man jämför med Rosengård där hierarkin varit tydlig under de senaste åren åtminstone.

  Vad gäller Thörnqvist så gjorde hon det väldigt bra som högerback och har bättre teknik än spelaren hon tillfälligt ersatte även om det förstås är en bra bit kvar vad gäller ”allt annat”. Jag hoppas att LFC försöker ge både henne och Alva Selerud så mycket speltid som man kan då båda har en mycket stor potential och kan bli framtida bärande spelare i laget.

  Mycket lovande debut för ”Nico” Sørensen som verkligen tog för sig offensivt och helt klart är ett alternativ på högerkanten om man känner att det blir för stort slitage på Minde alternativt att hon sprungit sig trött.

  • Självklart kan jag inget annat än att hålla med dig, Martin. Bortsett från hur Asllanis roll i laget kommer att utkristallisera sig, så är det höstupplagan av LFC-försvaret som drar till sig största intresset. De alternativ du presenterar kan mycket väl vara desamma som Kim Björkegren & Co tänker laborera med.

   Själv vill jag dra en lans för – Lisa Lantz!

  • Jag tror (och hoppas) på Andersson – Kildemoes – Arndt – Oscarsson.

   Mycket intressant att se hur mittfältet kommer att formeras, som du skriver. Är du hundra på att Asllani kommer att spela centralt mittfält? Att hon är värvad för det?

   Jag hoppas att Almqvist blir kvar i startelvan. Hon har, enligt min mening, än mer offensiv potential, än helt uppvisat. Har blivit tydligt i hennes mer spektakulära moves under våren. Och som kan blomma ut helt under hösten, om hon får förtroende och rätt coachning.

   Björkegren kommer givetvis inte ändra spelsätt (eller uppställning), det vore en stor överraskning, isåfall. Men det ska bli intressant att se hur han agerar i dubbla möten med Rosengård och i WCL (vid eventuellt tufft möte) under hösten. Samt med Asllani på planen. Kan Asllani få en renodlad defensiv roll?

   Sedan hoppas jag verkligen att LFC fortsätter med sitt vägvinnande kortpassninsspel, samt ger de mest passninsskickliga/tekniska spelarna chansen och förtroende – även i fortsättningen.

   • Att hon är värvad för att spela centralt är jag helt säker på. Det skulle vara väldigt märkligt att värva in en spelare som i princip varje intervju hon gjort de senaste 5 åren uttryckt sin motvilja mot att spela på kanten och sen själva spela henne där.

    Jag tror dessutom LFC inser att det är ohållbart att låta Lennartsson, Almqvist och Neto spela 90 minuter varje match även under den mer intensiva hösten och då blir det dubbelt logiskt att spela Asllani på någon av mittfältsplatserna där hon ju också får ut mest av sina kvalitéer.

   • Ja, absolut, det är rimligt och följdriktigt. Samma spelsystem, samma spelsätt och Asllani på centralt mittfält.

    Frågan är om Asllani kommer att starta på fredag? Eller om hon kommer in?

    Ska bli mycket intressant att se.

   • Och det lär innebära ett stort defensivt ansvar, också (jmf. Lennartsson, Almqvist).
    Asllani har ju sagt i en intervju att hon kan tänka sig bli en ny Gattuso/ Gattusa (!)

    Jag är dock säker på att Neto fortsätter på sin position och i sin roll. Så hon får nog räkna med att spela 90 minuter i alla matcher under hösten.

 4. Japp det blev kryss i Kungsbacka, men Kalmar tog inte chansen till ett litet ryck i toppen. De förlorade borta mot Mallbacken. Än skördar Strandvallen sina (motståndar-)offer! Viktiga poäng för Mallbacken som nu lyft sig lite från värsta bottenträsket. Tränareffekt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.