Guide till kvartsfinalerna i OS-fotbollen

I kväll och i natt skall åtta lag bli fyra i OS-turneringen. Det kommande dygnet kommer medaljdrömmen att krossas för minst två högklassiga lag.

För som jag ser det har det varit sex lag i turneringen som kan kallas högklassiga. Jag tänker på USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Australien och Brasilien. Kvar i turneringen är ju även Sverige och Kina.

Jag skulle ljuga om jag skrev att jag känner mig hoppfull inför Sveriges kvartsfinal. Sannolikt är jag snarare mer negativ än jag borde vara. För även om allt talar för amerikansk seger och svensk hemresa är fotboll ett spel där det är svårt att göra mål, ett spel där det är svårt att vinna matcher. Och i utslagsmatcher blir det en större press än i seriespel.

Nu är ju egentligen inte det här heller något som talar för Sverige. Vi har vunnit en utslagsmatch genom tiderna i OS, medan USA bara har förlorat en. Jaja. Här är min guide till kvällens och nattens matcher. Jag väljer att satta procentsatsen på vilket lag som går vidare, inte hur de går under ordinarie tid:

18.00 USA–Sverige
Tv/stream: Tv3, Viasat Sport, Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 90–10.

USA har spelat i alla fem OS-finalerna, och vunnit fyra. Sverige har aldrig tagit medalj.

USA är både regerande olympiska och världsmästare. Sverige har en kvartsfinal i OS och en åttondelsfinal i VM att försvara.

USA är etta på världsrankingen, vann sin grupp och förlorade senast en mästerskapsmatch i VM-finalen 2011. Sverige är sex på världsrankingen, kom grupptream och förlorade senast en mästerskapsmatch i söndags, svensk tid.

Så där kan man hålla på ett tag. Klart är att USA bara skall vinna den här matchen. Det amerikanska laget är egentligen bättre än det svenska på allt.

Det svenska hoppet ligger i att det bara handlar om en match, samt att Sverige faktiskt har ett väldigt bra facit mot USA de senaste åren – på de senaste tio mötena är det 3–3 i segrar och fyra kryss. Två av de matcherna har spelats i VM-sammanhang med en svensk seger och ett kryss som facit.

USA bär alltså med sig i bakhuvudet att Sverige är ett lag som är svårt att slå. Det är förstås väldigt bra för svensk del. Det innebär att oddsen blir lite bättre för varje minut som vårt lag kan stå emot.

Hope Solo

Hope Solo

Dessutom är det ju så att USA inte har spelat någon sprakande fotboll i OS-turneringen. De vann sina två första matcher utan att imponera speciellt mycket i offensiven. Och mot Colombia svajade Hope Solo plötsligt till på ett sätt man aldrig tidigare sett.

Men. USA känns ändå väldigt mycket mer stabilt än Sverige. Och amerikanskorna är ju fantastiska i utslagsmatcher, de brukar alltid hitta sätt att vinna dem. Carli Lloyd är damfotbollens största vinnarskalle, och jag skulle inte bli förvånad om hon kommer att spela huvudrollen i kväll.

Annars har jag ju flera gånger konstaterat att det amerikanska spelet lider enormt av att Lauren Holiday har slutat. Det gör att USA saknar en bolltrygg och kreativ spelfördelare på centralt mittfält, något som har gjort det amerikanska laget betydligt mer lättläst än tidigare.

För svensk del kommer det att bli väldigt viktigt att styra så att Julie Johnston får sköta så många uppspel som möjligt. Johnston har klart sämre kvalitet och precision i sina passningar än de andra amerikanska backarna. De lag som nått framgång mot USA det senaste året har valt att skära bort duktiga Becky Sauerbrunn och just styrt som att USA:s uppspel kommit från Johnston.

Det blir intressant att se hur Jill Ellis balanserar sitt lag. Hittills i OS har hon spelat med två defensiva innermittfältare i Allie Long och Morgan Brian. Det är bra för svensk del, för ingen av de är speciellt kreativ. Det är i stället på kanterna USA har haft sin kreativitet. Tobin Heath har varit lagets klart bästa spelare så här långt, och blir en utmaning för Jessica Samuelsson på den svenska högerkanten. På USA:s högerkant blir det fart, antingen i form av Crystal Dunn eller Mallory Pugh. Dunn är väldigt irrationell, medan Pugh har det klart större spelsinnet.

För svensk del gäller det att hålla ihop laget, och inte ge USA för många fasta situationer. Amerikanskorna är väldigt bra på hörnor och inläggsfrisparkar. Offensivt blir våra fasta situationer vansinnigt viktiga. Det måste bara vara högsta kvalitet på bollarna in i straffområdet.

Emilia Appelqvist

Emilia Appelqvist

Det blir för övrigt även mycket intressant att se hur Sundhage balanserar det svenska laget. Det kommer ju att bli mer 4-5-1 än 4-3-3 i kväll. Inledningsvis känns det viktigast att ha hårt arbetande spelare på planen, därför hade jag nog faktiskt formerat mittfältet så här: Elin Rubensson, Caroline Seger, Emilia Appelqvist, Lisa Dahlkvist och Olivia Schough. Framför dem Fridolina Rolfö som ensam forward.

21.00 Tyskland–Kina
Tv/stream: Tv3, Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 80–20.

Det tyska laget är inte alls att känna igen. Kryss mot Australien och förlust mot Kanada är inte resultat man är van vid från den tidigare så väloljade tyska maskinen. De senaste åren har Silvia Neid:s maskin hackat. Hon har inte vetat vilka spakar hon skall dra i, framför allt saknar man snabbhet i mittförsvaret. Men det känns faktiskt också som att man saknar lite vinnarinstinkt.

Mycket av hoppet är ställt till Dzsenifer Marozsan, men trots att hon är en komplett spelare med fantastisk talang lyfter det sällan för Lyonförvärvet i landslagströjan. I OS har Marozsan varit väldigt blek.

Dzsenifer Marozsan

Dzsenifer Marozsan

Trots de tyska problemen bör det bli seger i den här matchen. Kina är nämligen också lite av en besvikelse i den här OS-turneringen. I vintras kändes laget som en självklar medaljkandidat, men sedan dess har man tappat självförtroende – och hyperviktiga centrala mittfältaren Ren Guixin. Hon stod för mycket av stabiliteten på mittfältet, men missar ju hela OS på grund av en lårskada.

Jag tror att den här matchen avgörs i luftrummet. Nickstarka tyskor slår till i samband med fasta situationer, de utnyttjar att Kinas målvakt Zhao Lina har väldigt dålig tajming på inlägg.

00.00 Kanada–Frankrike
Tv/stream: Tv3, Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 51–49.

Det här är en hyperintressant match som kan gå hela vägen till straffläggning. Kanada har verkligen imponerat i OS-turneringen. De är enda laget med tre raka segrar, något som gör att de kommer till matchen med massor av självförtroende. Frankrike har också sett bra ut, men har aldrig tagit medalj i ett stort mästerskap, utan brukar drabbas av medaljfrossa när det drar ihop sig.

Det känns verkligen vidöppet. Och jag har velat fram och tillbaka om vilka som verkligen skall ha segertipset. Till slut gick jag på magkänslan, och den sa Kanada. Det som talar för kanadensiskorna är att man har fått ihop ett jätteintressant lag med en bra blandning av gammalt och nytt. Jag är extra förtjust i Ashley Lawrence, som är bolltrygg och otroligt användbar, kan spela på en mängd olika positioner.

Offensivt är Christine Sinclair och Janine Beckie spelarna att se upp med för Frankrike.

För fransk del blir Eugenie Le Sommer väldigt viktig. Frankrike har ett väldigt bra lag, men brukar ofta falla på den offensiva spetsen. Men är Le Sommer bra brukar det franska laget vara bra.

Det här börjar bli tjatigt, men för fransk del kan de fasta situationerna bli ett segervapen. Kanadas svaghet är att målvakten Stephanie Labbé har det tufft i luftrummet. Samtidigt har Frankrike kanske världens allra bästa huvudspelare i mittbacken Wendie Renard. Det kommer att vara darrigt i det kanadensiska laget varje gång Renard närmar sig straffområdet.

De här lagen möttes i bronsmatch i förra OS-turneringen. Då vann Kanada med 1–0 efter segermål på övertid från Diana Matheson. Det var en stöld sett till matchbilden.

Men det finns fler matcher lagen emellan att titta tillbaka på. Man möttes nämligen så nyligen som i lagens genrep inför OS. Då vann Frankrike med 1–0 på hemmaplan, men Kanada stod upp mycket väl.

Sedan dess har som sagt Kanadas självförtroende pumpats upp ytterligare, och man har igång sina målskyttar. Jag tror att Frankrike behöver göra mål i den närmast obligatoriska startforcering som Les Bleus brukar stå för.

För ju längre tiden går utan fransk utdelning, desto större chans att fransyskorna börjar tänka på hur det gått i tidigare mästerskap – och då kommer kommandot glida över i kanadensisk favör.

03.00 Brasilien–Australien
Tv/stream: Tv3, Viasat Fotboll och Viaplay.
Tips: 51–49.

Det här är också en vidöppen och hyperintressant match mellan två glödheta lag. Precis som mellan Kanada och Frankrike finns det här några intressanta, historiska matcher att titta tillbaka på.

I fjol möttes lagen i åttondelsfinal i VM. Då vann Australien med 1–0 efter segermål av Kyah Simon.

Inför den matchen hade jag The Matildas som favoriter till 51–49. Rent fotbollsmässigt tror jag faktiskt fortfarande att Australien är något bättre – om båda lagen är skadefria och ordinarie. Ändå tippar jag brasiliansk seger i nattens match, mest på grund av att matchen spelas i Brasilien och hemmalaget kommer att lyftas fram av publiken.

Faktum är att även Brasilien och Australien möttes i genrep inför OS. Där vann Brasilien med 3–1, men det var australisk ledning när laget drabbades av en utvisning. Det var för övrigt en match där båda lagen testade rätt rejält. Brasilien hade ett väldigt offensivt balanserat lag, medan Australien bland annat provade Elise Kellond-Knight som vänsterback. Kellond-Knight är för övrigt den spelare i OS som levererat bäst hörnor och inläggsfrisparkar. Kolla in kvaliteten på hennes vänsterfot.

Spelmässigt har de här lagen mycket gemensamt. Båda kandiderar till att ha det snabbaste och vackraste anfallsspelet i världen för tillfället. I Australien har speluppläggaren Katrina Gorry visat grym form, likaså snabba kantforwarden Samantha Kerr. Hos Brasilien finns det en hel hög offensiva hot i Marta, Andressa Alves, Beatriz och Cristiane. Skadestatusen på den sistnämnda är intressant. Jag har inte hittat någon uppgift om hur det är med henne, men kan hon inte spela förbättras möjligheten för Australien i natt.

Utöver det snabba och vackra anfallsspelet har de båda lagen gemensamt även en lätt känslig defensiv. Här ser jag Australien som lite stabilare. Man har en bättre målvakt i Lydia Williams och man har även lite stabilare backlinje än Brasilien.

6 tankar på “Guide till kvartsfinalerna i OS-fotbollen

 1. Tycker det är tveksamt om Tyskland verkligen kan kallas ”högklassigt” efter deras bedrövliga gruppspel. Men spelarmaterialet har man ju onekligen.

  Samtidigt oerhört svagt av Australien att inte klara av att ta sig förbi Tyskland i gruppen. Dels att de sumpade sina lägen mot Tyskland, dels för att de ledde med 6-0 mot Zimbabwe efter 65 minuter. Hade de vunnit sista 25, om än bara med 1-0, hade de tagit andraplatsen och fått Kina istället för Brasilien. Dessutom hade de sluppit resa. De visste visserligen inte säkert att Kanada skulle vinna, men de måste ju vetat att möjligheten fanns. Att då istället förlora sista 25 mot Zimbabwe, ja då förtjänar man att möta Brasilien. Fast Brasilien jublar nog inte över det.

  Känns som att du överskattar Kanada och underskattar Frankrike. Visst, Kanada har imponerat resultatmässigt men som jag ser det har Frankrike för mycket kvalité i laget för att Kanada ska kunna stå emot. Men medaljfrossan kan ju slå till igen, vem vet. På ett sett vore det verkligen roligt om Kanada vinner, de har gjort det oerhört bra så här långt förtjänar onekligen en semifinalplats mer än vissa andra (Tyskland). Men samtidigt skulle det bädda för en på förhand ospännande final, Kanada eller bleka Tyskland mot USA eller Brasilien?

  Jag skriver under på ditt svenska mittfält, låt Asllani och kanske även Schelin komma in i 60:e om det behövs, och försöka vända typ ett 1-0 underläge? Ett alternativ skulle kunna vara att sätta in Andersson istället för Schough (om nu Ericsson får förtroendet som vänsterback), men det blir nog lite väl defensivt. Dessutom är det främst den andra kanten mot Heath och Klingenberg som behöver stå pall. Frågan är om Ericsson ska med i startelvan, Usmes 2-2 påminner ju lite om Ericssons hörnor som gått rakt i mål, dock verkar hennes självförtroende tyvärr inte vara på topp.

  Simulatorns tips:
  USA-Sverige 1-0 (7 gula kort, spelmässig dominans av USA, Heath målskytt)
  Kanada-Frankrike 0-1 (väldigt jämn match, Le Sommer avgör i andra halvlek)
  Kina-Tyskland 0-2 (0-0 i 70 minuter, mål av Popp och Marozsán)
  Brasilien-Australien 5-2 (1-2 i halvtid i spelmässigt och chansmässigt jämn historia, Beatriz tvåmålsskytt)

  • 1) Nog måste man väl kalla det tyska laget högklassigt, även om det inte gjort kanonresultat. Tyskland skapade ju exempelvis klart mer än Australien över 90 minuter. Den sista omgången i den gruppen känner jag att man inte kan dra så stora slutsatser av. Där var det lite för många ordinarie spelare som vilades. Australien prioriterade att vila spelare framför att gå för andraplatsen. Man bytte ut Gorry, Foord och De Vanna. Med facit hade man nog vunnit på att gå all in för två mål till. Men den vinsten hade ju spolierats om tyskorna då hade kvitterat mot Kanada. Så jag kan förstå tillvägagångssättet.

   2) Sportsligt ser jag fortfarande Frankrike som bättre än Kanada. Normalt tror jag att fransyskorna vinner sex–sju av tio matcher mot Kanada. Men i utslagsmatcher kommer det mentala in i bilden på ett mer framträdande sätt, och där har Frankrike som bekant inte visat någon större styrka. Jag tyckte jag såg oroande brister i den franska vinnarinstinkten mot USA.

   3) Ditt förslag med Andersson istället för Schough är intressant, och det behöver inte bli mer defensivt. Tyvärr är Schoughs offensiva bidrag mot toppnationer oftast begränsat. Det går helt enkelt för fort för henne. När det gäller Ericsson är jag också splittrad, hon har inte nått de nivåer jag hoppats. Men jag tycker trots allt att hon har klarat defensiven bättre än Andersson och därmed bör spela. Jag förordar alltså samma backlinje som senast.

   4) 5–2 till Brasilien! Då kanske man måste förstöra nattsömnen i dag också…

   • Jag kanske sov då, men jag tyckte att Australien, genom sina kontringar, skapade betydligt fler heta lägen än vad Tyskland gjorde, men att framför allt Caitlin Foord sumpade typ fem frilägen.

    Okej att Australien bytte ut sina bäst spelare. Men deras B-lag borde ändå kunna göra mål mot Zimbabwe på 25 minuter.

    Den svenska startelvan som nu släppts innehåller en skräll, Rubensson går in som vänsterback. Jakobsson och Schelin återigen på kanterna. Det kommer bli en jobbig match.

 2. Ja, som du skriver Johan – så kan man hålla på ett tag med att jämföra Sverige och USA. Ju längre (och nu griper jag förstås efter halmstrå) som statistiken rätt entydigt talar för USA, desto närmare kommer man (rent statistiskt) punkten där Sverige vinner. Tyvärr vet vi inte om det blir idag eller om tio år….

  I grunden handlar det väl om ifall Sundhage vill satsa på att vinna och låta det tydligt avspegla sig i startelvan och med en 4-3-3-uppställning. Det defensiva alternativet borde närmast vara en 5-5-0 eller 4-6-0-uppställning. En ensam forward på topp tror jag inte på (när Sundhage prövade det med Schelin i VM gick det fullständigt åt skogen). Dessa två mycket olika alternativ innebär olika sätt att ”bjuda upp till dans”. I första fallet säger man: OK USA, ni har initiativet, försök göra mål på oss nu! I andra fallet säger man: OK USA, vi är minst lika bra som ni, nu kommer vi att anfalla och göra mål!

  Mellanmjölksalternativet (kombination av ovan) med lättläst långsamt passningsspel och tjongande höjdbollar runt mittfältet hoppas jag slippa se. Däremot ser jag gärna tätt markeringsspel, spel på ytor och crossbollar på fötterna….

  När det gäller spelare tycker jag det är självklart att exempelvis Appelqvist och Blackstenius får chansen och helst från start. Tyvärr verkar, vilket hon också sagt, Sundhage se Blackstenius som en inhoppare. Olyckligt och stereotypt tänkande. Visserligen snubblar B ibland på sina egna fötter och ställer sig på bollen och sumpar målchanser, men hon är genombrottsstark, är ofta på rätt ställe och har faktiskt visat att hon kan göra mål. Varken Jakobsson eller Schelin har visat att de är bättre….

  Nu ska jag sätta en slant på Sverige ;-))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.