Guide till Sveriges första OS-final

Det är mindre än ett dygn till Sveriges största match någonsin i fotboll för damer. För nog måste väl kvällens OS-final rankas högre än VM-finalen 2003?

Tyskland är självklart favoriter i finalen, men vårt svenska lag har ju fixat dåliga odds i de två senaste matcherna, så inget är omöjligt.

I guiden inför semifinalerna fick jag fel i båda mina tips. Det har jag gärna igen… Däremot satte jag 42 av 44 spelare i startelvorna, vilket jag är rätt nöjd med. Fast ärligt talat var det inte några stora skrällar i laguppställningarna. Det känns faktiskt lite mer ovisst i elvorna inför finalen. Mer om det nedan.

22.30 Sverige–Tyskland
Tv/stream: Tv3, Viasat Sport, Viasat Fotboll och Viaplay.
Världsranking: Sverige: 6, Tyskland: 2
Tips: 35–65.
Troliga startelvor: Sverige: Hedvig LindahlJessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Elin RubenssonKosovare AsllaniLisa Dahlkvist, Caroline Seger, Emilia Appelqvist, Lotta SchelinStina Blackstenius.
Tyskland: Almuth SchultLeonie Maier, Annike Krahn, Saskia Bartusiak, Tabea KemmeLena Goessling, Melanie Behringer, Sara DäbritzAnja Mittag, Melanie LeupolzAlexandra Popp.
Domare: Carol Anne Chenard, Kanada. Assisterad av Marie-Josee Charbonneau och Suzanne Morisset, båda Kanada. Fjärdedomare är Olga Marllin Miranda, Paraguay.

Tyskland har varit ett riktigt spöke för svensk damfotboll. I kväll hoppas vi på en rolig, svensk spökhistoria mot de regerande Europamästarinnorna.

Tyskland har totalt 10–2 i tävlingsmatcher mot Sverige. Eftersom Sverige och Tyskland nästan alltid varit seedade och båda kommer från Europa möts vi i princip aldrig i kval eller gruppspel, utan de tolv mötena i tävlingssammanhang har huvudsakligen handlat om om utslagsmatcher.

I Sveriges tre senaste mästerskapsfinaler har Tyskland stått i vägen för vårt landslag. Alla gånger har det blivit uddamålsförluster, två gånger efter golden goal. I kväll blir det inte golden goal, men det kan mycket väl bli förlängning.

Det är tyskorna som har vinnarkulturen och som därför får räknas som ganska klara favoriter i finalen. Att de dessutom har nio raka segrar i tävlingsmatcher mot Sverige påverkar förstås ytterligare.

De äldre spelarna i det svenska laget minns inte hur det är att vinna mot tyskorna i en viktig match. Däremot har de många minnen av tunga förluster – som från Gamla Ullevi i EM 2013 och från TD Place i Ottawa i fjolårets VM.

Lotta Schelin med Saskia Bartusiak i ryggen.

Lotta Schelin med Saskia Bartusiak i ryggen.

Till tyskornas fördel får även räknas att de gått runt på fler spelare. Bland utespelarna har bara Saskia Bartusiak och Melanie Behringer spelat mer än 400 minuter – båda har spelat alla tyskornas 450 minuter. I Sverige har åtta utespelare fler än 400 minuter hittills i OS. Här är den svenska speltiden inför finalen:

510 minuter: Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Lotta Schelin.
498: Nilla Fischer.
437: Lisa Dahlkvist.
422: Kosovare Asllani.
420: Linda Sembrant.
419: Jessica Samuelsson.
416: Elin Rubensson.
309: Sofia Jakobsson.
274: Magdalena Ericsson.
248: Fridolina Rolfö.
160: Olivia Schough.
184: Stina Blackstenius.
120: Emilia Appelqvist.
103: Emma Berglund.
45: Jonna Andersson.
0: Hilda Carlén och Pauline Hammarlund.

Fortsätter vi leta tyska fördelar är en att laget faktiskt gjort flest mål av alla lag. Trots att laget har varit kritiserat, och inte hittat det spel man hoppats på, har man visat effektivitet. Totalt har Tyskland gjort tolv mål, att jämföra med Sveriges tre.

Men som bekant finns det inga spöken – och alla sviter har ett slut. Det svenska laget har agerat jättedödare två gånger i det här OS-slutspelet och borde inte darra inför det här finalmötet med tyskorna. Tvärtom borde vårt lag ha byggt upp ett starkt självförtroende.

Det är garanterat även en stor fördel för det svenska laget att det har tillbringat stora delar av spelen i Rio, och kan miljön. Tyskland kom till OS-byn från Belo Horizonte i går och har fått en hel del intryck att smälta de senaste dagarna.

Pia Sundhage

Pia Sundhage

Sverige har också en fördel i att Pia Sundhage gör sin tredje raka OS-final. Förhoppningsvis kan hon förmedla till sina spelare vad det handlar om. Ingen i den tyska truppen har upplevt en OS-final.

Rent fotbollsmässigt blir det intressant att se hur Sundhage balanserar laget. Att det blir 4-5-1 igen tar jag för givet. Jag gissar alltså att hon ställer upp som i semifinalen. Men det kan lika väl bli så att Sundhage väljer att återgå till att spela Sofia Jakobsson från start och att Emilia Appelqvist ställs åt sidan.

Frågan är hur djupt Sverige vågar backa i defensiven. Tyskland har ju lite andra spelartyper i sitt lag än USA och Brasilien. Jag tänker bland annat på nickstarka Alexandra Popp och på en hel hög riktigt vassa distansskyttar i Melanie Behringer, Sara Däbritz, Melanie Leupolz och möjligen Dzsenifer Marozsan, samt i de båda ytterbackarna Tabea Kemme och Leonie Maier.

Melanie Leupolz

Melanie Leupolz

Det finns alltså risker med att falla för djupt. Samtidigt vet vi att det svenska mittbacksparet är som bäst när de får jobba framåt. Trots de tyska hoten hade jag nog valt att fortsätta med samma typ av försvarsspel som i de senaste två matcherna. Det har lyckats klockrent och spelarna är trygga i arbetssättet. Vi får se hur Sundhage tänker.

Det är ju otroligt viktigt att Sverige inte kommer i underläge. Den svenska offensiven är ju lika svag som defensiven är stark.

Offensiven har blivit bättre sedan Sundhage insåg slutade spela Lotta Schelin som central forward och insåg att det behövdes en bollmottagare där. Både Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius har skött den rollen bra, och Schelin har kommit bättre till sin rätt i offensiven från kanten.

Lotta Schelin

Lotta Schelin

Personligen tror jag fortfarande att Sveriges offensiv hade vunnit ännu mer på att ha Schelin som inhoppare. Nu får hon lägga kopiöst med kraft i defensiven, där hon långa stunder agerar extra vänsterback. Det defensiva jobbet från början av matcherna kunde Sundhage låta någon annan göra, exempelvis Pauline Hammarlund eller Olivia Schough. Sedan kunde Schelin komma in efter typ 60 minuter, när övriga spelare börjar tröttna. Det borde innebära att hon skulle få extra effekt på sina långa löpningar.

Samtidigt inser jag att Schelin har rutin och att det kan finnas en psykologisk effekt av att ha henne på planen från start. Och jag tycker att hon har lyft sig under turneringen och nu gjort två bra matcher i slutspelet.
Hon slår en och annan farlig passning på egen planhalva, fast det vägs med råge upp av uppoffrande offensiva löpningar – och två straffar av högsta världsklass.

Tyvärr har jag sett Tyskland för lite för att kunna göra en djupare analys av lagets insats i OS. Den enda hela halvleken jag sett koncentrerat var den andra mot Australien, där man hade jätteproblem i försvarsspelet. Under de tyska slutspelsmatcherna har jag skrivit svenska segerkrönikor – och bara sett sista kvarten av vardera match.

Men jag har läst kommentarerna från Tyskland, kommentarer som varit långt ifrån positiva. Laget blev ifrågasatt redan när truppen presenterades och Lyonstjärnan Pauline Bremer inte bara ställdes utanför de 18, utan också utanför de 22. Bland annat tyckte sig bloggarkollega Rainer Fussgänger redan då kunna slå fast att det inte skulle bli tyskt guld. Vi får hoppas att han får rätt.

Rainer har även samlat tyska reaktioner på lagets finalplats. Flera av kommentatorerna tycker att utvecklingen inom damfotbollen går bakåt. Så är det förstås inte. De senaste åren har lagen i första hand utvecklats taktiskt och defensivt. Men det där brukar svänga, om något eller några år har de offensiva lagen hittat de vapen som behövs för att slå de som är defensivt skickliga.

Den tyska förbundskaptenen Silvia Neid gör sin sista match på jobbet i kväll. Hennes lag har trots allt sin styrka i offensiven, i effektiviteten. Svagheten finns i mittförsvaret. Där har man två tröga spelare i Annike Krahn och Saskia Bartusiak. Eftersom Neid gärna vill att ytterbackarna trycker upp högt är det tyska laget känsligt för löpningar in bakom det långsamma mittbacksparet. Det avslöjade Australien på skoningslöst sätt i gruppspelet.

Det är för övrigt lite konstigt att Neid, som har tillgång till så många talangfulla spelare, inte har lyckats bygga ett bättre mittbackspar. Bartusiak spelar ju numera mittfältare i Frankfurt och när Krahn flyttade hem från PSG var ingen av de tyska storklubbarna intresserad. Ändå har alltså Krahn och Bartusiak varit Neids förstaval.

Dzsenifer Marozsan

Dzsenifer Marozsan

Inför avspark har Neid fler besvär än mittbacksparet. Det tyska lagets tänkta storstjärna Dzsenifer Marozsan verkar nämligen missa matchen till följd av den muskelskada som gjorde att hon tvingades kliva av semifinalen i halvtid.

Jag skriver ”tänkta storstjärna” om Marozsan, för Lyonförvärvet med den grymma potentialen har ännu inte visat sin storhet i något seniormästerskap. I fjolårets VM åkte hon ut och in ur startelvan, och vad jag sett har hennes spel inte lyft i OS heller.

På så sätt behöver alltså inte Marozsans skada vara blytung för det tyska laget. Men för Neid handlar det om att välja vilken balansering hon vill ha på sitt lag. Jag gissar att Lena Goessling går in i elvan – och gör att tyskorna får en lite mer defensiv uppställning. Det offensiva huvudalternativet borde vara att Leupolz flyttar ett steg bakåt och att Mandy Islacker går in i startelvan.

Det är många spännande frågor inför finalen. Strax efter midnatt har vi alla svar. Förhoppningsvis har vi även fått en ny, svensk idrottsklassiker.

Slutligen också några få ord om bronsmatchen:

18.00 Brasilien–Kanada
Tv/stream: Tv10, Viasat Fotboll och Viaplay.
Världsranking: Brasilien: 8, Kanada: 10
Tips: 55–45.

Kanada har chansen att försvara sitt OS-brons från London. Men Brasilien får räknas som knappa favoriter i den matchen, trots att Kanada har imponerat och trots att värdnationen inte gjort mål på drygt 300 minuter.

12 tankar på “Guide till Sveriges första OS-final

 1. Fotbboll i OS är näst största tävling efter VM. Det hade varit på det sättet så länge…frånvaro av de bästa spelarna talar sitt tydliga språk
  Sedan om damer vill införa sina egna regler är väl ett annat historia

  • Herrfotbollen är utan de bästa. Damfotbollen däremot har alla spelare tillgängliga. Men jag är inte förvånad att Axel inte vet detta, det bekräftar ju att han inte vet vad han skriver om.

   • Tävlingen ordnad av branschorganisationen, i fotbollens fall då FIFA rankas högre än tävling ordnad av en ”allätande” sportorganisation som OK
    Vissa lagsporter har dock större tyngd på OS, som basket, handboll
    Själva damfotbollens tävling på OS är något sort av ”kalle anka” tävling, med få bra lag, med saknad av riktigt kulla matcher mm. Man borde ju slopa med kvalifikationer till OS och låta fler lag komma och spela, det är ju syfte med OS
    Nu har du lärt dig något Malte, återkom gärna om du behöver mer upplysningar

 2. Det är en lustig situation med två på många sätt ”ovärdiga” finallag. Två lag som var svaga under gruppspelet där de tog fyra poäng vardera. Två hånade lag med kraftigt ifrågasatta förbundskaptener. En final där ett lag som fått tuffast möjliga väg till guldet, som grisfotbollat sig förbi USA och Brasilien och som nu ställs mot sitt mardrömsmotstånd Tyskland. En final där motståndarlaget å andra sidan fått enklast möjliga väg till guldet, där man ändå haft en rejäl dos tur när man avverkat Kina och Kanada och nu ställs mot Sverige, de tre på förhand tveklöst svagaste kvartsfinallagen. Tyskland kan verkligen skratta sig lyckliga över att slippa USA, Frankrike, Brasilien och Australien i slutspelet. De kan skratta sig lyckliga över att Kinas i halvtid inbytta Wang Shanshan oerhört klantigt blivit utvisad bara tolv minuter senare, över att Melanie Behringers distansskott håller yppersta världsklass och att Wang Shuang lyckades pricka stolpen på sin straff. De kan skratta sig lyckliga över att Kadeisha Buchanans på ett hjärndött sätt gav Tyskland en mycket fin gåva genom att fälla Popp(?) i utkanten av straffområdet när farligheten sedan länge var förbi, och att framför allt Janine Beckie inte lyckades sätta sina chanser i en chansmässigt jämn match (ändå Tysklands bästa insats så här långt). Och nu möter man drömmotståndarna(?) Sverige. Nu är frågan om Sverige ska lyckas fullborda den ”svåra sviten” eller om Tyskland fullbordar den ”lätta sviten”.

  Jag tycker att dina odds känns väl optimistiska. 15-85 eller möjligtvis 20-80 skulle jag säga. Min gissning är att Tyskland tar hem det. Antagligen genom att OS-drottningen(?) Melanie Behringers distansskott talar. Eller genom att Popp vinner en nickduell. Eller möjligtvis genom att de får en straff. Alexandra Popp är en sån där otäck spelare som kan vara hur blek som helst i 89 minuter för att sen avgöra. Tysklands sega mittbackar är väl Sveriges smala lycka, kanske kan Blackstenius få till en fin kontring. Men tar Tyskland ledningen, då är det nog kört, för då blir det inga fler kontringar.

  Sverige har som sagt ett trött gäng som kämpat hur många minuter som helst, mot Tyskland som vilade spelare i gruppspelet. Dock har Sverige fördelen av att slippa resa (igen!). Samtidigt är det så att vi möter ett lag på uppgång, Tyskland har vunnit sina senaste matcher med 1-0 respektive 2-0. USA hade just spelar 2-2 mot Colombia och Brasilien hade 0-0 i två raka matcher inför deras möten med Sverige.

  En läxa man lärt sig är att gruppspelet knappt längre spelar någon roll. Man kan imponera bäst man vill men ändå ryka i kvarten. Man kan vara hur blek som helst så länge man tar sig vidare, och ändå ta sig hela vägen till final. Bredden har gått framåt och topplagen kan inte längre vara säkra på att ta sig långt.

  Simulatorns sista insats för den här gången:
  Brasilien-Kanada 3-2
  Sverige-Tyskland 2-0 (Straffmål samt sent kontringsmål av Blackstenius)

  Med tanke på hur bra simulatorn varit på att tippa Sveriges matcher är väl det här ännu ett tecken på att Tyskland tar hem det…

  Sundhage pratade inför OS om att Sverige var i Rio för att ta revansch. Nu har man chansen att ta den ultimata revanschen. För 2015. För 2013. För 2008. För 2004. För 2001. För 2000. För 1997. För 1995. Men kanske framförallt för 2003.

 3. Ja, OS-fotbollen är devalverad på herrsidan, liksom OS-golfen. På damsidan ser det bättre ut, men kvalificeringen till OS kan diskuteras. Det är knappast världens 12 bästa lag som deltagit.

  Frågan är om tricket att spela lågt, få till en och annan kontring och ta det hela till straffar håller en tredje gång. Straffläggning är alltid chansartad och även om Sverige har lyckats två gånger kan det skifta snabbt. Självförtroende är också en färskvara. Ska Sundhage dessutom ha samma straffskyttar så begränsar det möjligheter till byten. För det är väl ingen som tror att Schelin inte startar och får minst 90 minuter i en OS-final? Älgkliv och symbolvärde slår ut spelsinne och bollmottagning samt passningsspel….

  Jag tror att det lag som lyckas få in ETT mål i ordinarie tid (extratid) har sannolikt vunnit. Är det Sverige kommer man att backa hem med allt man har resten av matchen och kanske inte ens försöka kontra. Det blir ännu mer ”köttmur” än tidigare. Är det Tyskland så skulle de mycket väl kunna lägga sig lågt och låta Sverige försöka föra spelet, vilket ju inte lyckats hittills i OS. För att avgöra skulle dessutom Sverige behöva göra två mål, vilket låter övermäktigt för ett lag som gjort två spelmål på fem matcher hittills (jag räknar inte det självmål Fischer fick).

  Som många påpekar har Tyskland minst två offensiva vapen i Behringer (hennes distansskott borde göra svenskorna gröna av avund) och Popp. Svenska distansskyttar? Njae, möjligen Dahlqvist men frågan är om hon kommer så långt upp. En svenska som kan matcha Popp? Möjligen Fischer på en fast situation. På plussidan tycker jag man kan räkna Lindahl som varit gedigen i kvart och semi samt backlinjen. Längre fram mer skakigt och mindre självklart med val av spelare.

  Odds? 40 Sverige 60 Tyskland. Jag skulle inte bli förvånad om matchen avgörs på ett individuellt misstag eller det som ibland kalla en ”individuell prestation” (vilket det ju på ett eller annat sätt alltid är om någon gör mål…). Hoppas att Sverige står för det senare!

 4. O, Kanada. Vilket lagbygge! Är det något lag som verkligen förtjänat guldet är det dem. Riktigt tråkigt för dem att Buchanan fick hjärnsläpp i semin. Men kanske är det bra för oss att vi slipper möta dem i finalen, då hade man kanske inte kunnat hålla kvar vid den ultradefensiva strategin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.