Roddar var jokern, Mia Carlsson hamnade utanför

Mitt lag har haft match i kväll. Jag var så inne i matchen att jag faktiskt helt och hållet hade glömt att Peter Gerhardsson presenterade en VM-trupp i kväll.

Men till slut vaknade även jag…

Det blev som väntat en ganska skrällfri trupp. Rainer gissade 22 rätt av 23. Skillnaden var att Mia Carlsson fick ge plats för Julia Roddar.

Julia Roddar

Det innebär att man säkrar upp lite på innermittfältet om Caroline Seger och Nathalie Björn skulle ha fortsatta skadeproblem. Kul förstås för Roddar, som har varit formstark på sistone. Men grymt tungt för Mia Carlsson, som ju lär vara spelare nummer 24 här.

Hon var tydligen extremt nervös redan i går.

Här är Sveriges VM-trupp 2019:

Målvakter (3): Hedvig Lindahl, Zecira Musovic och Jennifer Falk.

Backar (7): Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Hanna Glas och Nathalie Björn.

Mittfältare/forwards (13): Caroline Seger, Julia Roddar, Olivia Schough, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Madelene Janogy, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Julia Zigiotti Olme.

I dag har även Brasilien presenterat sin VM-trupp. Den innehåller massor av välbekanta namn. Trion Formiga, Cristiane och Marta spelade från start i VM-finalen 2007. På bänken satt unga målvakten Barbara. Alla de här fyra är VM-spelare även 2019.

 

6 tankar på “Roddar var jokern, Mia Carlsson hamnade utanför

 1. Ändå många VM-debutanter. Det är ju bra att det hänt nåt på fyra år.
  Men det hade varit intressant att veta om Sverige har en uttalad idé att de måste vara minst 22 år för att få komma med.

  • Nu skall det ju sägas att Julia Zigiotti Olme inte fyller 22 förrän efter VM. Så vi har en 21-åring i truppen.

   Jag tror inte att Sverige har någon uttalad idé om att du måste ha en viss ålder för att vara med. I förra VM-truppen var yngsta spelaren 22 år – Elin Rubensson. I OS 2016 var 20-åriga Stina Blackstenius yngst. Hon var som 21-åring även yngst i
   EM-truppen för två år sedan.

   Jag roade mig häromåret med att kolla hur många tonåringar som fått debutera i A-landslaget de senaste åren. Jag hade underlag som gick tillbaka till 2004. Här är den uppdaterade listan:

   2019: Ingen
   2018: Loreta Kullashi, 18 år (och 8 månader)
   2017: Ingen
   2016: Nathalie Björn, 19 år
   2015: Stina Blackstenius, 19 år
   2014: Lina Hurtig, 19 år och Marija Banusic, 19 år
   2013: Ingen
   2012: Elin Rubensson, 19 år
   2011: Jessica Samuelsson, 19 år
   2010: Tilda Heimersson, 18 år (och 10 månader)
   2009: Emelie Ölander, 19 år
   2008: Louise Fors, 18 år (och 11 månader), Kosovare Asllani, 19 år, Malin Levenstad, 19 år och Anna Lindblom, 18 år (och sju månader).
   2007: Ingen
   2006: Ingen
   2005: Caroline Seger, 19 år
   2004: Ingen

 2. Gerhardsson vill inte medge att någon kommit med i truppen på andra meriter än rent fotbollsmässiga. Nej, såklart inte – det skulle han få svårt att förklara och kanske också motivera, inte minst för de som nu får stanna hemma. Att exempelvis en spelare som Schough värderas högre än ett av seriens hittills största utropstecken – formstarka de Jongh, är märkligt.

  När Dennerby var FK fick han kritik och då skulle Sundhage komma in som ”frälsare”. Så småningom fick också hon kritik, bland annat för att inte vilja ta in nya spelare och att alltid ha sina (vad det sas) favoriter med. Då skulle minsann Gerhardsson röra om i grytan och våga mer. Undrar om Gerhardsson inte mer och mer börjar likna Sundhage som FK? Gissar att kritik av olika slag kommer snabbt om det tar stopp för Sverige första matchen efter gruppspelet, eller, ännu värre, om de inte tar sig vidare från gruppspelet.

  Bra eller dåligt att inte ha klart utsedda reserver på hemmaplan som kan förbereda sig på olika sätt? Samtidigt kanske inte så kul att vara reserv. Vi minns att exempelvis Lina Nilsson tackade nej till det uppdraget. Kanske har det att göra med om man varit hyggligt etablerad spelare i landslaget (som i Nilssons fall) eller står på tröskeln till det.

  Det här VM:et lär bli avskedsföreställning i mästerskap för en generation med Seger, Fischer och Lindahl och kanske någon mer, eller?

 3. Ja nog var det säkerligen nervösa spelare i matchen mellan KDFF och LFC. Mimmi Larsson missade ju t ex ett friläge vid ställningen 0-1 och utöver målet hade LFC också en tidig chans genom Asllani där KDFF:s annars stabila målvakt kom ut fel i straffområdet och Kosse hade öppet mål men tyvärr inte fick ordentlig träff på bollen. Oerhört märkligt att vare sig Asllanis eller Larssons avslut kom med i sammandraget då båda kändes som bra målchanser. Skulle också säga att den här matchen är ett utmärkt exempel på hur trubbig statistiken blir när man bara räknar avslut på mål då 8-2 till hemmalaget ger sken av att de dominerade kraftigt, något som bortsett från delar av andra halvlek inte känns som en rättvis bild.

  Två snygga mål var behållningen från en match som annars kändes chansfattig och där målvakterna gjorde det bra de gånger lägena dök upp. Var LFC något bättre i första så var KDFF bättre i andra även om det var bortalaget som hade den sista chansen där inhoppande Angeldahls fina hörna tyvärr nickades utanför av Oskarsson.

  Att döma av kommentarer efter matchen verkade så gott som alla rejält missnöjda i LFC och jag vet inte om det är jag som är överdrivet positiv då jag tyckte att både poängen och faktumet att man tog och vann den fysiska kampen känns mycket lovande för fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.