Onsdagens semifinal i Champions League blir ett helfranskt möte mellan Olympique Lyonnais och PSG. Alltså en repris av förrförra helgens franska cupfinal.
De båda franska klubbarna vann sina kvartsfinaler med 2–1. Medan PSG imponerade när de körde över Arsenal såg Lyon ovanligt blekt och tandlöst ut. Det känns således som att onsdagens drabbning kan bli väldigt intressant.
I fredagens kvartsfinaler fastnade jag vid norska mittfältare. Totalt i de fyra kvartsfinalerna är det svårt att inte titta åt ett annat grannland. Det har nämligen varit två festkvällar för danska forwards.
I går gjorde ju Pernille Harder fyra mål för Wolfsburg. I dag hoppade Signe Bruun in och avgjorde för PSG. Den 1 juli i fjol opererades Bruun för en korsbandsskada. Efter cirka 15 månaders bortavaro har hon gjort en makalös återkomst.
I dag gjorde Bruun sitt tredje fina inhopp efter skadefrånvaron. Först byttes hon in och avgjorde cupsemifinalen mot Bordeaux för ett par veckor sedan. Och sedan byttes hon in för att lägga straff i cupfinalen – en straff hon satte. Och i kväll kom hon in 74:e minuten istället för Ramona Bachmann. Tre minuter senare stötte Bruun in det matchavgörande 2–1-målet.
Hon gjorde det framspelad av Kadidiatou Diani och Marie-Antoinette Katoto. Den duon var matchens giganter. PSG var minst en klass bättre än Arsenal. Det var 22–4 i avslut varav 9–2 på mål.
Dessutom var Arsenals mål från Beth Mead offside. Det är egentligen ofattbart att man inte har VAR redan från kvartsfinalerna. Nu skall videodomarupplägget bara användas i finalen, vilket innebär att domarna tvingas ställa om arbetssättet till sista matchen. Det hade väl varit bättre att köra med VAR och samma arbetssätt hela vägen?
I Arsenal kändes det som att Kim Little var den enda som riktigt hade lyckats hitta en rimlig form. Londonklubben lyckades aldrig få till någon riktig kvitteringspress på slutet som oroade Tiane Endler och hennes försvar. PSG:s seger var alltså fullständigt odiskutabel. Och nu väntar alltså nytt prestigemöte med Lyon.
De mötena brukar Lyon vinna på ett eller annat sätt. De fem senaste åren har lagen mötts 18 gånger. Nio gånger har Lyon vunnit under ordinarie tid. Sju gånger har det blivit kryss. Fyra av de oavgjorda matcherna har gått till straffläggning – och Lyon har vunnit alla fyra. Totalt alltså 13 segrar för Lyon.
PSG har således bara två segrar, båda med 1–0. Dels i franska cupen 2018, dels i ligan i december 2016. Utifrån det här bör alltså PSG vinna under ordinarie tid på onsdag.
Faktum är att det inte känns omöjligt. För jag kände inte igen Lyon i kväll. Ingen av lagets stjärnor spelade på sin högsta nivå. Den första halvleken var helt jämn, och egentligen helt utan målchanser. Bayern München stod upp väldigt bra i 40 minuter.
Sedan gjorde målvakt Laura Benkarth en jättetavla, kom ut snett och bjöd Lyon på ett ledningsmål. Nikita Parris nickade in bollen i det tomma målet innan hon blev rammad av Benkarth. Målvakten fick gult kort. Personligen tycker jag att det borde ha varit röda kanter på det där kortet.
Efter paus gjorde Amel Majri 2–0 på frispark, och det borde varit avgjort. Men det var det inte. Sara Björk Gunnarsdottir styrde in en frispark från Carolin Simon i eget mål till 2–1, och på slutet hade Sydney Lohmann ett ribbskott.
Bayern gjorde en kanoninsats och var spelmässigt minst lika bra som Lyon. Om det inte varit för Benkarths miss…
Utöver att inga av stjärnorna glänste var det oroande för Lyon att man tidigt tvingades byta ut Amandine Henry, samt att storstjärnan Dzsenifer Marozsan inte kom in i matchen.
Lyon har förstås trots allt ett jättestort mentalt övertag inför onsdag. Men efter den jämna cupfinalen och dagens insatser borde PSG i alla fall känna att de har chansen.
I Bayern spelade Hanna Glas de första 80 minuterna. Hon byttes sedan mot Amanda Ilestedt. Glas spelade högerback i en fyrbackslinje. Hon klarade defensiven bra, och hade ett par riktigt fina inlägg.
Till Sverige och damallsvenskan. Där vann Umeå dagens match borta mot Piteå med 2–1. Bakom siffrorna ryms en hel del dramatik, inte minst när det gäller straffsituationer.
Piteå ställde upp 5–4–1 och startade lysande. De elva första minuterna var riktigt bra. Piteå ägde bollen och skapade två kanonchanser, som båda räddades fint av en storspelande Tove Enblom.
I tolfte minuten fick Umeå straff. Jag skriver fick, för min uppfattning är att domare Joel Bäckström gjorde fel.
Nu är bilderna på Sportbladet Play inte jättetydliga. Kanalens kamerapersonal är allmänt dålig med zoomen, vilket gör att man får en dålig bild av situationer i straffområdet.
Klart är att Sejde Abrahamsson styrde upp bollen på sin egen arm. Men regel 12 i regelboken säger att det normalt inte skall vara bestraffningsbar hands om man styr bollen på egen arm. Undantagen är om handsen är medveten, om armen är i onaturlig ställning eller ovanför skulderhöjd. Av vad jag sett tycker jag inte att något av de undantagen stämmer in på situationen.
Trots det tilldömdes Umeå straffen. Och Therese Simonsson satte den säkert. Det var 0–1 – och Piteå föll ihop. Resten av halvleken var Umeås. Lova Lundin forcerade in 0–2, och det kunde även blivit 0–3 när Emma Åberg-Zingmark hade fritt läge i 41:a minuten.
I paus gjorde Piteå lite justeringar. Man gick tillbaka till 4–4–2 och tog över. Till slut hade jag 7–3 i klara målchanser till hemmalaget. Man skulle också ha haft en straff. Nikolina Lundin Lundström hade sin arm ovanför skulderhöjd när hon tog med hands i minut 58. Det såg dock inte domare Bäckström, som därmed kom att avgöra matchen.
Astrid Larsson gjorde ett snyggt reduceringsmål på volley efter att Madelen Janogy kommit runt på vänsterkanten. Men totalt sett börjar det bli lite krisstämpel på Piteå. Det ras man drabbades av efter att ha kommit i underläge var riktigt illavarslande.
Illavarslande är även det faktum att man inte har tagit någon hemmaseger på sex försök. Samt att avståndet ner till nedflyttningsstrecket fortsatt bara är två poäng.
Umeå däremot lyfter i tabellen. Nu är man uppe på femte plats och har sköna fem poängs marginal ner till nedflyttning. Man har fortsatt en del problem i luftrummet i eget straffområde. Men i dag var Tove Enblom lysande och räddade ett par riktigt fina Pitenickar.
I morgon är det fem matcher med den tidiga seriefinalen mellan Rosengård och Göteborg som höjdpunkt. Förutsättningar inför den matchen skrev jag i förra inlägget.
Söndagens sista match är Växjö–Linköping och startar 19.00. Enligt en artikel i Corren beror den sena avsparkstiden på att klubbarna var oense om speltiden, och att förbundet gick in och medlade.
LFC-tränaren Olof Unogård kommenterar det hela så här i artikeln:
”Tydligen är det spelare som ska på bröllop på lördagen, så de ville spela fredag istället. Med tanke på det intensiva spelschemat som varit så tackade vi nej till det och det blev söndag istället. Vi får väl se i vilket skick deras spelare är i, det känns lite oproffsigt.”
I artikeln framgår också att båda LFC:s nyförvärv är redo för spel i matchen. Correns tips är att Yuka Momiki startar medan Rachel Hill börjar på bänken. Hos Växjö är viktiga Jennie Nordin avstängd. Dessutom missade Antonia Göransson fredagens träning på grund av sjukdom. Plus att lagkapten Emmi Alanen klev av träningen med misstänkt lårkaka.
I elitettan har det hänt grejer i veckan. Både Kvarnsveden och Sandviken har bytt ut sina tränare. Och även i Kalmar är det ändring på tränarsidan, där en av deras två tränare har hoppat av. Kalmar har även drabbats av en korsbandsskada i form av viktiga Maja Träff Williams.
För Kvarnsveden gav inte tränarbytet någon omedelbar effekt. Laget föll med 2–0 hemma mot Morön. Däremot fick Sandviken utdelning på sitt tränarbyte. Gästrikarna vann sexpoängsmatchen i Lidköping med 2–0 och är nu ovanför strecket med tre poäng ner till LFK under.
Kalmar gjorde en helt okej insats borta mot serieledande AIK. Men Solnalaget vann med 3–2 och håller undan i toppen. Alla matchens mål kom i den första halvleken.
Jag såg stora delar av matchen som innehöll två snygga Kalmarmål från Mimmi Asperot och flera straffsituationer. Kalmar skulle ha haft straff direkt, men fick det inte.
Istället var det AIK som fick straff efter tolv minuter. Det är inte jättebra tv-bilder, men min känsla var att Linnea Svensson tog boll och inte spelare, och att AIK-straffen således var feldömd. Däremot skulle Adelisa Grabus haft straff i 58:e minuten, då hon fälldes när hon var på gång att runda Kalmars målvakt.
Är då AIK ett lag som skulle hålla i damallsvenskan? Det är förstås svårt att svara på. Men känslan är att de nog kan göra det med rätt förstärkningar. Det kändes som att de har ett genomtänkt grundspel, och många bollskickliga spelare.
De ställde upp 4–3–3 med Matilda Rosqvist, Grabus och Rosa Kafaji i anfallet. Många av anfallen gick via pigga Rosqvist på högersidan. Defensivt hade de ganska god kontroll under hela den andra halvleken.
Utöver Sandviken får man nog säga att just AIK och Morön var omgångens stora vinnare. Hammarby fick nämligen bara 1–1 i den svåra bortamatchen mot Mallbacken på Strandvallen. Därmed har numera AIK en marginal på sex poäng och Morön har fyra poäng ner till trean Bajen.
I övrigt vann Alingsås med klara 3–0 hemma mot Bollstanäs och Jitex med 4–1 borta mot Älvsjö och BP med 5–1 hemma mot Sunnanå.
De resultaten gör att Alingsås nu glider allt längre bort från bottenstriden. Dessutom tar sig Jitex och BP närmare Hammarby igen. De har numera bara tre respektive fyra poäng upp till tredjeplatsen.
Inte konstigt att Lyon hade problem att vinna mot Bayern med tanke på att Bayern har många tyska landslagsspelare i laget. Jag är tvärtom imponerad av Lyon som klarade detta svåra hinder som Bayern München var. Kan ju inte begära att Lyon skulle köra över detta ganska stjärnspäckade Bayern München. Bayern har haft svårt att få till det i Europa-cupspelet. Den här gången får dom godkänt
Vad tror du om Wolfsburgs chanser att vinna pokalen?
Någon gång tar Lyons segersvit slut, dom har vunnit fyra i rad i Women`s CL.Om nu Wolfsburg slår Barcelona i semin får Wolfsburg möta Lyon eller Paris SG i finalen. Nej, Lyon är trots allt favorit men Wolfsburg och Paris kan nog störa Lyon rejält, sen om det räcker till seger mot Lyon? Favoritfall sker
Arsenal var så otroligt bleka så man måste ju verkligen fråga sig hur deras förberedelser sett ut. Behållningen i Arsenal var, förutom Kim Little, Katie McCabe som spelade med tröjan innanför byxorna, vilket gav lite 70-tals-/Tipsextra-vibbar.
Jag lånar delvis din kommentar så hoppas det är ok. 😊 Som du är inne på må det hända att Arsenal inte kom upp till en nivå som man hade kunnat hoppas på eller förvänta sig men det kanske inte är så lustigt egentligen om man ser till att samtliga tävlingsmatcher i England varit inställda sedan mars månad p.g.a. Covid-19. Visserligen har det spelats en och annan träningsmatch (officiell rapportering finns inte) nu under sommaren för de engelska lagen men det är inte riktigt samma sak som tävling. Nu hade jag i.o.f.s. personligen inte trott på Arsenal mot PSG även under en normal säsong då jag inte riktigt tycker att Arsenal spelmässigt lyckades utmana Chelsea och Manchester City denna förkortade säsong på samma sätt som föregående år, även om man var hack i häl poängmässigt på tredjeplatsen när ligan avslutades i förtid. En anledning till att man inte kom upp i förväntat spel igår lär dock som sagt vara avsaknaden av tävlingsmatcher och matchtempo.
Egentligen borde ju ex Barcelona enligt mig kunnat ta en enklare seger mot ett skade- och karantändrabbat Atletico Madrid än vad man gjorde i fredags. Men eftersom inget av de lagen spelat någon tävlingsmatch sedan vad jag förstår är februari/mars såg det i alla fall inledningsvis ut att vara ganska ringrostigt. Här är det en skillnad mot framförallt Wolfsburg, Lyon och PSG som alla spelat tävlingsmatcher så sent som under augusti. De lagen har dessutom kvar stommen även om vissa spelare lämnat/tillkommit. För Wolfsburgs del har det offensivt som vanligt sett riktigt bra ut, kanske till och med bättre än tidigare, men det återstår att se hur laget uppträder när de sätts under defensiv press vilket inte direkt är vanligt när det gäller det laget. Barcelona borde man dock kunna manövrera bort med sin offensiv då man på ett annan sätt är inne i matchtempo, samt har ett bättre spelarmaterial. Att Glasgow inte skulle vålla några problem för Wolfsburg var ju väntat och det är inte heller något Glasgow behöver skämmas för.
Bayern München har som många kanske känner till haft en väldig omsättning på spelare de senaste säsongerna. Förhoppningsvis har de kunnat rannsaka sig själva (klubben/ledningen) och åtgärdat anledningen till omsättningen då det inte direkt är några utfyllnadsspelare som valt att lämna under de senaste säsongerna. Som bekant finns det ofta både en och/eller flera anledningar till att spelare söker sig bort från en klubb. Fråga bara Linköping som exempel. Jag är personligen ändå något överraskad av att det bara blev 2-1 till Lyon mot Bayern München igår (såg dock bara korta delar av den matchen) då jag inte direkt imponerades av Bayern Münchens spel under den förra säsongen, även om laget avslutade starkare och därmed även kunde knipa andraplatsen före Hoffenheim. Vad jag kunnat se spelade Bayern München sin senaste tävlingsmatch i den inhemska ligan i slutet av juni, så laget borde ju inte vara lika ringrostiga som exempelvis Barcelona, Atletico Madrid och delvis Arsenal, vilket förmodligen var en stärkande faktor i matchen mot Lyon.
Ska man även kanske nämna något om Signe Bruun, och tidigare radarpartnern Frederikke Thøgersen, som spelade tillsammans i Fortuna Hjørring fram till 2018/19 (Bruun lämnade för PSG under den säsongen, och Thøgersen flyttade till Fiorentina efter den säsongen). Thøgersen var inte den som öste in mål men det gjorde däremot den förstnämnda trots sin unga ålder. Vet att jag hoppades få se båda i något damallsvenskt lag. Den förhoppningen försvann dock snabbt när PSG plockade in Signe Bruun och då damallsvenskan tappat sin attraktionskraft.