Startelva och kort semester

Pia Sundhage har presenterat startelvan för kvällens (avspark 17.45 på Söderstadion) möte med Brasilien. Och det är en hysteriskt offensivt balanserad elva.

Sverige startar nämligen så här: Sofia LundgrenLina Nilsson, Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Sara ThunebroJosefine Öqvist, Marie Hammarström, Caroline Seger, Antonia GöranssonLotta Schelin och Kosovare Asllani.

Sofia Lundgren

Sofia Lundgren

De spelare här som har mest att bevisa är förstås Sofia Lundgren, Lina Nilsson och Josefine Öqvist, som alla tre är nya i startelvan jämfört med Norgematchen.

Framgångsrika herrlag brukar ofta vara defensivt balanserade, alltså 55–45, 60–40 eller möjligen 65–35 i defensiv favör. Det viktigaste för att nå framgång där är att hålla nollan. Inom damfotbollen är det lite lättare att göra mål, vilket gör att man kan vinna på att ha en något mer offensiv balans.
Men ju tuffare och jämnare det blir i världseliten, desto mer närmar sig damfotbollen det förhållande som gäller inom herrfotbollen.

Som jag ser det består Sundhages startelva av tre utpräglat defensiva spelare (mittbackarna och Marie Hammarström), samt sju offensivt lagda. En uppskattning är att om man sätter defensiven först blir balansen någonstans 40–60 eller kanske till och med 35–65. Alltså som sagt, hysteriskt offensivt.

Den här typen av balans är förstås väldigt bra när man anfaller. Problemet är att överoffensiva lag ofta saknar tillräckligt med utpräglade bollvinnare, vilket gör att man riskerar att få lägga mycket kraft på att jaga – och inte får så många anfall som man hoppats på.

Det skall därför bli intressant att se hur förbundskapten Sundhages uppställning faller ut. Jag såg tidigare i dag att hon önskar få längre anfall än tidigare. Jag måste säga att jag är tveksam till om hon valt rätt spelare för det. Det här känns däremot som ett riktigt vasst kontringslag.

Men jag skall inte döma ut testet i förväg. För visst vore det kul om den här ultraoffensiva uppställningen faktiskt fungerar?

Med det sagt så tänkte jag meddela att jag nu kommer att ta några dagars semester från den här bloggen. Det är väl kanske ingen klockren tajming, med landskamp i kväll och EM runt hörnet. Men ibland är det annat som drar.

Och då jag inser att jag inte kommer att hinna skriva något efter matchen i kväll, samt att jag inte kommer att ha tillgång till dator under resten av veckan, så får det här bli veckans sista inlägg.

Jag lovar att återkomma på måndag, eller allra senast på tisdag. Då presenteras EM-truppen i Göteborg, och jag kommer att vara på plats. Det blir kul.

Innan jag stänger butiken och gå på min lilla minisemester så är det ju läge att fundera ut vilka spelare som kommer att presenteras på tisdag.

Sundhage har sagt att det är sju–åtta spelare som slåss om de tre–fyra sista platserna.

De elva som startar i kväll är givna i truppen. Det är även samtliga de som spelade mot Norge senast. Alltså: Kristin Hammarström, Jessica Samuelsson, Lisa Dahlkvist, Emmelie Konradsson, Olivia Schough och Sofia Jakobsson.

Därmed är vi uppe i 17 spelare. Det skall in sex till, och det borde handla om en målvakt, två mittbackar, en central mittfältare, samt två yttermittfältare/forwards.

Amanda Ilestedt

Amanda Ilestedt

Som målvakt lär det bli Hedvig Lindahl. Och Amanda Ilestedt borde ligga nära till för den första mittbacksplatsen.

Den andra mittbacken tippar jag blir Stina Segerström, trots att hon för tillfället har lite skadeproblem. Andra kandidater är Marina Pettersson Engström och kanske även Malin Levenstad.

Den centrala mittfältaren borde bli Elin Magnusson. Det huvudalternativ som finns är Carina Holmberg.

Det är på de två sista positionerna som det är klart mest vidöppet. Sundhage har under året testat följande spelare för aktuella positioner: Malin Diaz, Elin Rubensson, Susanne Moberg, Julia Spetsmark, Jenny Hjolman, Lina Hurtig och Marija Banusic. Det har även spekulerats en del kring Therese Sjögran. Fast Sjögran känns inte aktuell, och hon verkar även själv ha givit upp. I varje fall skriver hon det i sin nya EM-blogg.

Lina Hurtig

Lina Hurtig

Personligen tycker jag att trion Rubensson, Hurtig och Banusic är de mest spännande namnen här. Fast vad jag tycker är ju inte relevant. Det enda intressanta är ju hur Sundhage resonerar kring våra unga talanger. Och här har jag svårt att känna av hur vinden blåser.

Men på tisdag får vi alltså svaret. Visst blir det väl spännande?

Därmed återstår bara för mig att önska er alla en glad midsommar. Vi hörs.

7 thoughts on “Startelva och kort semester

 1. Noteras bör att Lundgren och Nilsson kan antas få chansen p g a de ‘ordinarie’ alternativen (Hammarström & Samuelsson) dras med småskador. Lundgren ser jag som en fullgod ersättare då hon är lika bra som Hammarström, kanske t o m lite bättre i spelet med fötterna, och dessutom har fördelen av att känna mittbacksparet utan och innan. Nilsson ser jag däremot som en märkbar försvagning defensivt även om delvis väger upp det med att vara något bättre offensivt än Samuelsson. Öqvist känns som en given startspelare för mig, övriga alternativ är för svaga i försvarsarbetet för att vara aktuella som startspelare.

  • Varför är inte Annica Svensson uttagen?! Den bästa defensiva ytterbacken som Sverige har just nu. Varken Lina Nilsson eller Jessica Samuelsson platsar i en svensk startelva.

   • Den frågan får vi vidarebefordra till Pia Sundhage. Min gissning är att svaret blir att Svensson inte är tillräckligt snabb, samt att hon inte är tillräckligt duktig i offensiven. Men det är en gissning. För personligen tycker jag att Svensson borde ha varit med.

 2. Håller med om att första och andra målvakterna är nära varandra. Lina eller Jessica beror väl mer på om spelmodellen för dagen bygger på defensivt eller offensivt fokus. Ska bli kul att se mittfältet i eftermiddag, för mig är det just dessa fyra jag vill ha där. Speed med Göransson och Öqvist och kanske ett ännu bättre framspelande innermittfält där jag fördrar Marie före Lisa.

  Heja Sverige, landskamp är landskamp, och Sverige-Brasilien är alltid något extra eller hur.

 3. Måste medge att jag har svårt att se storheten i Lina Hurtig, även om det är starkt att ha gjort sex mål redan och vara nästintill ordinarie i Umeå som 18-åring. Hon har okej teknik, bra skott och ett dugligt huvudspel. Men det är ingen spelare som ger mig någon wow-känsla när jag ser henne i aktion. Däremot är hon nyttig i straffområdet, och om några år kan hon utvecklas till att bli en bärande spelare för Umeå och möjligen för landslaget. Sen kanske min blindhet för hennes talang kommer av att jag gillar mer tekniska spelare som Asllani och Göransson.

  När det kommer till Banusic måste jag säga att jag är mäkta imponerad. Den där bollkontrollen och tillslaget är det få som besitter i damallsvenskan bland svenska spelare. Hon påminner om Manon Melis och Marta, som en kombination av dem båda. Det hon bör jobba på är att ta rätt beslut. Ibland blir hon för ivrig med bollen och vill göra bort 2-3 försvarare vid varje bolltouch. Sånt går i flickfotbollen, och där är hon troligen mer van att få göra som hon vill.

  Jag läste Nilsson blogg häromdagen och där påstod han att Banusics svaghet är fysiken. Det vände lite i magen på mig. Sen när blev fysik en viktig aspekt inom fotbollen? Kolla bara på de bästa spelarna i världen. Det är ingen som besitter en monsterfysik. Marta, Manon Melis, Anja Mittag, Alex Morgan, Asllani, Necib, Bajramaj och hela japanska landslaget. Jag hittar kanske en och det är Wambach. En spelare av hundra andra. Det är tråkigt att gemene mans uppfattning kretsar kring fysiken även i damfotbollen. Fysikens storhet har precis lämnat herrfotbollens korridorer efter år av spansk dominans med kvicka fötter och sprudlande passningsfotboll.

  Jag tror att Hurtig kan få en EM-biljett då Sverige saknar en tung centertank och Pia är svag för just den spelartypen. Men jag hoppas att Banusics talang inte förbises och att hon får chansen. Jag kommer ihåg Asllani 2009. I dag är hon given.

  • Utan att specifikt veta vad Anders Nilsson avser så kan man prata om fysik på många olika sätt. När jag pratar fysik tänker jag inte ren urstyrka, utan mer allmän träningsstatus. Och jag skulle nog säga att exempelvis Marta har en bra fysik, och att Morgan har en grym fysik – hon är ju urstark.

   Angående Hurtig ser jag henne som en otroligt smart och bred spelare. Hon kan så många olika saker att hon är oerhört användbar i ett lag. Hon spelade ju exempelvis defensiv innermittfältare i F19-landslaget i fjol, och är alltså forward i Umeå. Hon är en typ av spelare som vi har brist på inom svensk damfotboll.

 4. Varken Hurtig eller Banusic kommer att vara med i A-EM i Sommar, Dom är helt enkelt inte redo för det ! Det var nog ett medvetet val av Pia för att det är lättare att plocka bort dessa 2 i sista uttagningen, sen när det gäler Banusic fysik , Hon är stark i sin kropp men hon ser även ut att väga en del för sin ålder , Dom kör ju ganska avancerade tester på just träningsstatus och där skulle jag tippa att hon ligger efter, Som sagt , dom kommer säkert att bli huvudaktörer i F19EM i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.