Andersson – en mycket överraskande uttagning

Pia Sundhage har nyss tagit ut truppen till landskamperna mot USA och Skottland. I den saknas vårens hetaste spelare Marija Banusic. Däremot har Örebros Fanny Andersson fått plats.

Uttagningen av Andersson var en jätteskräll. Att Sundhage tar ut två centrala mittfältare från det lag som ligger tabelljumbo i damallsvenskan är ju faktiskt anmärkningsvärt.

När det gäller Andersson skall det direkt sägas att jag inte sett henne tillräckligt för att göra en riktig analys. Jag har sett henne på tv, då har jag tyckt att hon är en ok spelare – men inte mer än så.

Det är första gången någonsin Fanny Andersson ingår i landslagstruppen. Bland de 24 spelarna finns det ytterligare två som ännu inte spelat någon A-landskamp, det handlar om Emelie Lundberg och Tove Almqvist.

Uttagningen av Almqvist gillar jag. Hon är en spelare som kan göra skillnad i matcher, alltså perfekt att ha som inhoppare. Att Lundberg är tillbaka är inte oväntat eftersom Zecira Musovic har darrat lite under våren. Jag hade förstås hellre sett Jennifer Falk, men vet inte hur illa det är med hennes hjärnskakning. Eftersom redan Hedvig Lindahl är satt ur spel hade det kanske inte varit så smart att ta ut ytterligare en målvakt som riskerade att inte kunna spela.

Utöver Musovic har för övrigt även Katrin Schmidt fått lämna från Kanadatruppen.

I övrigt noteras att Sundhage inte har någon stor förkärlek till dagsform. Glödheta duon Malin Diaz och Marija Banusic har inte fått förbundskaptenens förtroende. Det tycker jag utan tvekan att de borde ha fått.

Däremot finns den i Eskilstuna bänkade Hanna Glas fortsatt med. Jag har skrivit det förr, och gör det igen, jag tycker att Elin Rubensson borde vara det självskrivna alternativet till Jessica Samuelsson på högerbacken.

Det som förvånar mig lite är att det nu finns en hel hög rätt jämna och till spelstilen liknande centrala mittfältare i truppen. Jag tänker på Lisa Dahlkvist, Fanny Andersson, Petra Andersson, Josefin Johansson och Hanna Folkesson. Jag tycker nog att Sundhage borde ha nöjt sig med två eller tre av nämnda fem för att göra plats för Banusic och Diaz.

Tillagt i efterhand: Ser nu i GP att Elin Rubensson trots allt verkar vara uttagen som ytterback och inte mittfältare. Det är alltså nio backar i truppen.

Det om landslaget.

I damallsvenskan händer det grejer. Vi har nu Eskilstuna United i topp, vilket är väldigt kul av flera skäl. Bland annat för att United har störst publikstöd i serien och för att det alltid är roligt när det inträffar positiva skrällar.

I nuläget känns det faktiskt som att Eskilstuna kan hänga med i toppen ett bra tag. I varje fall våren ut. Man har ju nämligen hittat bra balans i laget.

Eskilstuna är för övrigt även väldigt bra på att fira segrar. Så här firade de helgens seger i Göteborg:

När jag ändå är inne på firande är det lätt att glida över på matchen Linköping–Rosengård. Där gav Malmölaget snabbt alla tvivlare svar på tal. Jag hade inte tid att kolla speciellt koncentrerat på matchen.

Men den känslan jag fick var att Linköping aldrig var riktigt nära, utan att Rosengård var bättre på det mesta i lördags.

När Ella Masar McLeod publicerade ett klipp från Rosengårds firande passade hon på att kommentera artikeln i Dagens Nyheter om missnöjet med tränare Jack Majgaard Jensen.

I övrigt i damallsvenskan fortsätter Tabitha Chawinga att bära Kvarnsveden. Man har ju hört att toppklubbar i Frankrike och Tyskland ligger på hårt för att få köpa loss den damallsvenska skytteligaledaren. Det är lätt att förstå varför när man ser Chawinga springa rakt igenom de damallsvenska försvaren.

Kollar man in tabellen är känslan att trion Eskilstuna, Linköping och Rosengård kommer att glida ifrån, och lägga beslag på de tre topplaceringarna. Sedan är Piteå ganska klar fyra och Göteborg lika klar femma.

Just nu ligger Vittsjö på sjätte plats, och där tror jag nu att de även kommer att sluta. De har ett bra försvarsspel, flera blixtsnabba kontringsspelare plus några bra passningsfötter som kan sätta upp kontringarna. Jag tror att Vittsjö slipper undan nedflyttningsstrid i höst.

Fast säker kan man ju inte vara. Alla lag från femman Göteborg känns ju faktiskt just nu indragna i den jämna bottenstriden.

Av lagen på undre halvan visade LB07 kvalitet när man vann mot Djurgården trots en ganska lång skadelista. Starkt.

Innan jag lämnar Sverige konstateras att Växjö DFF fortsätter att imponera stort i elitettan. Anna Anvegård gjorde alla tre målen när AIK bortabesegrades med 3–1. Vinner Växjö även Smålandsderbyt mot Kalmar på lördag gör nog klubbledningen bäst i att börja dra upp planerna för damallsvenskan nu direkt.

Bredvid Växjö gör även Assi en fantastisk vår. Sex raka segrar och 18–3 i målskillnad är otroligt imponerande av en nykomling. I de kommande sex omgångarna sätts Assi på prov på riktigt. Där väntar i tur och ordning Umeå, Mallbacken, Kungsbacka, AIK, Kalmar och Växjö. Det skall bli väldigt spännande att se hur Assi tar sig genom den tuffa perioden.

Så en liten kort utlandsgenomgång. I Frankrike vann alltså Lyon cupfinalen efter straffläggning. Se alla straffarna här:

Jag vet inte om det var någon större tröst, men PSG och Cristiane gjorde i alla fall matchens klart läckraste mål:

Apropå Frankrike har Lyon nu presenterat sin nya manager. Det blir Reynald Pedros som tar över i sommar.

Så till Tyskland, där Bayern München tog andraplatsen och därmed får spela i Champions League till hösten.

I övrigt noteras i sluttabellen att Potsdam och Freiburg var årets stora skrällar. Trean Potsdam ledde ju vintertabellen, men tappade på våren. Fyran Freiburg har helt klart närmat sig storlagen. Man har en ung och intressant trupp och kan kanske till och med utmana om titeln framöver.

Besvikelsen var väl klassiska Frankfurt, som slutade femma. De hade 17 poäng upp till segrande Wolfsburg och hela tio poäng till Freiburg på fjärdeplatsen.

I skytteligan vann dock Frankfurt. Mandy Islacker var med sina 19 mål överlägset bäst. Tvåa med 14 mål, kom Bayerns Vivianne Miedema, som för övrigt aviserat att hon skall ha ny klubb i höst. Som trea och fyra slutade Freiburgduon Hasret Kayikci (12) och Lina Magull (11).

I Spanien blev gick Atletico Madrid igenom ligan utan förlust. Eftersom Barcelona föll mot Levante i sista omgången vann Madrid guldet med tre poängs marginal. De firades av en härligt stor hemmapublik i helgen. Jag får faktiskt ståpäls av den underbara inramning som är kring matchen. Kolla själva:

Slutligen till Island, där Icelandair har tagit fram en läcker reklamfilm inför sommarens EM-slutspel. Den är väl värd att titta på.

4 tankar på “Andersson – en mycket överraskande uttagning

 1. Visst är Fanny en överraskning men med det hon presterat iår fanns hon iallafall med i mina spekulationer kring en trupp! Pia som för övrigt satt nära mig på Behrn i matchen mot LFC såg nog samma sak som mig, att de båda 11:orna Almqvist och Andersson var riktigt bra och den senare var den enda i Örebro, möjligtvis tsm med Spetsmark som tog för sig och hade kvalitet i sina aktioner. Driva boll lyfte Pia fram och det imponerades jag av och hon överglänste De Jongh, Hjohlman och Dahlkvist rätt så rejält!

 2. Modigt av dig Rydén att du vågar kritisera Sundhages val i denna, nästan 100% ”goa & glada” samlingen av utvalt folk.. lol
  Media i övrigt då nöjer sig att ge utrymme, dels av F. Andersson inträdde på landslag scen .då Sundhages hårdkokta assistent också fyllde på med förklaringar av något ovanligare art;-”– Det är en spelare som är löpstark och skicklig på att driva boll med riktningsförändringar”—”Riktningsförändringar”, ha,haha,.. nej du Lille, bollen ska drivas rakt fram, ha,ha LoL Sedan är Sundhage jättebekymrad över hur ska Seger vakna till fotbollsliv, medan vi andra funderar över om det finns någonting kvar av detta ..
  PK media visst fungerar på det sättet, har vi ju sett inte bara i idrottens värld. Möjligen då söker de sig till de icke uttagna för att bygga upp något ”diva” story om t ex en begåvad invandrartjej som måste finna sig i det svenska förbundskapten onåd..sedan är det bara att spinna på..
  Samtidigt då Sundhages fotbollsvärld brakar samman; hennes ”favoriter” sviker och försvinner; Seger sitter ”säkert” på bänken i sitt klubblag medan Dahlqvist har lyckats föra sitt lag till botten av Damallsvenskan, Schelin håller på att vakna till från fotbolls koma hon befinner sig ganska länge. Lindahls skada ser inte allvarligt ut, bara ett sätt att gå ifrån ligaspel och vänta på EM. De gäng backar ser inte 100% säkra vid sitt agerande ute på plan, det har vi sett i M. Eriksson ”hjälp” göra Schelin till det hon en gång har varit, nämligen farlig.och sig själv som en del av truppen
  Den bästa mittfältare, nämligen Diaz, som är klassen bättre, så länge, än både Almqvist, F.Andersson och resten av mittfälts skara har stannat hemma likaså anfallare, Banusic förstås.
  Men, den gamla kommunisten, nu förklädd i regnbåges färgar förbereder liv efter denna. kanske som sk expertkommentator på C-more bredvid Ola Andersson..lol

 3. jag visst har man sina favorit spelare och vilka spelare man tycker mindre om. Tex far jag kanslan att du ofta tar upp Olivia Schough nar hon spelar daligt och ifragsatter hennes plats i landslaget. Samt att lite namts om henne nar hon spelar bra. Men det ska namnas att jag ar ju biased at andra hallet. Jag vill ju att det ska ga bra for henne. och ser inte det daliga delarna men vill garna framhava det bra.

  • Bra att du tar upp Schough, för där vill jag klargöra att jag gillar Olivia Schough. Jag gillar verkligen alla klipp på hur hon håller upp stämningen i både landslagets och Eskilstunas omklädningsrum. Hon är en fantastisk personlighet, och jag vill absolut att det skall gå bra för henne.

   Men jag gillar väldigt många personer, och alla de kan inte få plats i landslaget.

   Nivåmässigt tycker jag att Schough är en god allsvensk spelare, däremot tycker jag inte att hon håller landslagsklass. Hon gjorde ett fantastiskt mål i helgen, men totalt sett gör hon exempelvis alldeles för lite mål. Skulle jag ta ut en landslagstrupp om 23 spelare är Schough inte nära att ta en plats, det finns helt enkelt för många andra svenska forwards och mittfältare som jag tycker är bättre.

   Det är min uppfattning. Enligt Pia Sundhages är Schough mycket nära startelvan. Eftersom jag och Sundhage står så långt ifrån varandra i den här frågan finns det nog en risk att jag kan upplevas som rakt igenom Schough-fientlig. Men det är alltså stor skillnad på sak och person i den här frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.